Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων Βγενόπουλου και Μπουλούτα

Πάγωμα περιουσιακών στοιχείων των Ανδρέα Βγενόπουλου και Ευθύμιου Μπουλούτα, συνολικού ύψους 3,8 δισ. ευρώ, προβλέπουν τα «προστακτικά διατάγματα παγκόσμιας εμβέλειας» που εξέδωσε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας.

Αυτό αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας, η οποία, ως Αρχή Εξυγίανσης, ενημερώθηκε για τα διατάγματα από την ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας, Άντρη Αντωνιάδου.

Η απόφαση προκάλεσε ωστόσο την αντίδραση του Ανδρέα Βγενόπουλου, ο οποίος υποστηρίζει ότι τα διατάγματα εκδόθηκαν «χωρίς καμία ακρόαση των εναγομένων» και επιπλέον «δεν μπορούν ν εκτελεστούν εκτός Κύπρου.

Προσθέτει μάλιστα ότι έχει ήδη ορισθεί για τις 11 Ιουνίου συζήτηση για την ανάκληση των διαταγμάτων.

Στο πλαίσιο των γενικών εντολών της, η ειδική διαχειρίστρια της Λαϊκής Τράπεζας κ. Αντωνιάδου είχε καταχωρήσει ενδιάμεση αίτηση στο δικαστήριο και πέτυχε την έκδοση ενδιάμεσων διαταγμάτων εναντίον των κ.κ Βγενόπουλου και Μπουλούτα, καθώς και του Κυριάκου Μάγειρα και της Marfin Investment Holdings SA.

Με βάση τα διατάγματα, δεσμεύονται και περιουσιακά στοιχεία του Κυριάκου Μάγειρα, ύψους 1,5 δισ. ευρώ.

Η απόφαση του δικαστηρίου αφορά και διατάγματα αποκάλυψης περιουσιακών στοιχείων των κ.κ. Βγενόπουλου-Μπουλούτα- Μάγειρα, καθώς και διατάγματα που απαγορεύουν στη Marfin Investment να προβεί σε οποιαδήποτε πληρωμή ή μεταβίβαση προς όφελος των τριών αυτών φυσικών προσώπων.

Τα διατάγματα έχουν ήδη επιδοθεί στους εμπλεκόμενους.

Η απάντηση Βγενόπουλου

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε ενδιάμεσα διατάγματα για πάγωμα περιουσιακών στοιχείων «χωρίς καμία ακρόαση των εναγομένων και τα διατάγματα αυτά δεν μπορούν να εκτελεσθούν εκτός Κύπρου» αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Ανδρέας Βγενόπουλος.

Ήδη, προσθέτει, η συζήτηση για την ανάκληση των διαταγμάτων έχει ορισθεί για τις 11 Ιουνίου 2013.

Και μόνον από τα ποσά που αναφέρονται στα διατάγματα προκύπτει ότι οι ενέργειες «που εκπορεύονται από την κρατική Λαϊκή Τράπεζα στερούνται σοβαρότητος» υποστηρίζει ο κ. Βγενόπουλος.

Επίσης, στη δήλωσή του σημειώνει ότι για τις ανταγωγές αποζημίωσης που θα καταθέσουν οι ζημιωθέντες από αυτές «τις καταχρηστικές και μονομερείς ενέργειες, η υπό εκκαθάριση κρατική Λαϊκή Τράπεζα έχει καταθέσει στο Δικαστήριο ως εγγύηση 200.000 ευρώ».

Εξάλλου, η MIG με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «η αγωγή, η οποία κατετέθη στα αναρμόδια Κυπριακά δικαστήρια και όχι στα Ελληνικά, παρόλο που η MIG είναι Ελληνική εταιρεία εδρεύουσα στην Ελλάδα και εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, είναι πλήρης νομικών αυθαιρεσιών και ακροβασιών, με προφανή στόχο την άμυνα της Κυπριακής Δημοκρατίας έναντι της νόμιμης απαίτησης της MIG που θα κριθεί από το αρμόδιο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο».

ΑΠΕ-ΜΠΕ