Στην ανεργία που μαστίζει τις χώρες της κρίσης όπως την Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία αναφέρεται η αυστριακή εφημερίδα «Kleine Zeitung».

Αναφέροντας πως, μετά το 2008 πάνω από 150.000 Ελληνες επιστήμονες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα τους σε αναζήτηση δουλειάς στο εξωτερικό, η «Kleine Zeitung» επισημαίνει, ότι ενώ στη δεκαετία του 1960 οι μετανάστες ήταν συνήθως ανειδίκευτοι εργάτες από την ελληνική περιφέρεια, κυρίως από τη Βόρεια Ελλάδα, σήμερα η χώρα χάνει τα καλύτερα ταλέντα της.

Στο άρθρο, με τίτλο «Εξέγερση της νεολαίας», γίνεται λόγος για την οργή των νέων οι οποίοι σε περίοδο κρίσης πλήττονται σε μεγάλο βαθμό από την ανεργία, για μια «χαμένη γενιά» χωρίς προοπτική, ενώ φιλοξενούνται προσωπικές ιστορίες τεσσάρων νέων από Θεσσαλονίκη, Μαδρίτη, Ρώμη και Στοκχόλμη.

Ο νεαρός απόφοιτος του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης αναφέρει πως το πτυχίο του δεν έχει καμία αξία στην Ελλάδα, ο ίδιος δεν τρέφει ελπίδες να βρει δουλειά, εξαρτώμενος οικονομικά από τους γονείς του και εξετάζοντας το ενδεχόμενο μετανάστευσής του σε Αμερική, Καναδά ή Αυστραλία.

Την ίδια ώρα στην κινητοποίηση της Ευρωπαικής Ενωσης για την αντιμετώπιση της απειλητικά αυξανόμενης ανεργίας των νέων σε Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, αναφέρεται η επίσης μεγάλης κυκλοφορίας εφημερίδα «Κουρίρ» σε δημοσίευμα με τίτλο «Η ΕΕ δίνει δισεκατομμύρια για νέες θέσεις ασκούμενων», καταγγέλοντας ταυτόχρονα πως, έπειτα από «μακρά αναμονή και παθητική στάση» ευρωπαικοί θεσμοί και κυβερνήσεις αναζητούν τώρα συνταγές κατά της μαζικής ανεργίας των νέων.