Στο “στόχαστρο” αδήλωτες ακίνητες περιουσίες στην Ελλάδα
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
με στοιχεία από News.gr-Neoskosmos.gr
Το Δημόσιο
Η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα αναζητήσει έως τη Δευτέρα κτίσματα που ηλεκτροδοτούνται από τη ΔΕΗ και δεν είναι δηλωμένα στο Ε9 των ιδιοκτητών τους, ενώ ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) θα χορηγήσει στοιχεία στις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες. Συγκεκριμένα κατ’ επάγγελμα αγρότες είναι όσοι το εισόδημά τους από αγροτικές εργασίες ξεπερνά του 35% του συνολικού εισοδήματος. Οι εκτός σχεδίου εκτάσεις θα φορολογηθούν μόνο για το 2014 με κατ’ αποκοπή φόρο ανά στρέμμα. Το ύψος του φόρου θα διαφοροποιείται ανάλογα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε εδαφικής έκτασης, καθώς θα λαμβάνονται υπόψη το εάν πρόκειται για παραθαλάσσια ή μη έκταση, ακίνητο που βρίσκεται κοντά σε εθνική ή επαρχιακή οδό και έκταση που είναι σε πεδινή, ορεινή ή ημιορεινή ζώνη. Η φορολόγηση με βάση την αντικειμενική αξία θα ισχύσει από το 2015 και μετά. Πρέπει να τονισθεί πως από τα 66,5 εκατομμύρια στρέμματα των αγροτεμαχίων, τα 14 εκατ. στρέμματα περίπου ανήκουν σε κατ’ επάγγελμα αγρότες.
“Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω”
Παράλληλα, η ομογενεαική εφημερίδα της Αυστραλίας “Νέος Κόσμος” σε άρθρο της Σοφίας Αραβοπούλου επισημαίνει τους κινδύνους που απειλούν αδήλωτες στο Κτηματολόγιο περιουσίες. <Πολλοί συμπάροικοι λένε: έχω δυό χωράφια που μου άφησε ο παππούς μου στο χωριό και ένα σπίτι που κληρονόμησα από τον πατέρα μου στην Ελλάδα, έχω περιουσία στην πατρίδα. Έτσι πιστεύουν. Αλλά δεν είναι έτσι. Με την κτηματογράφηση της Ελλάδας τώρα όλα πρέπει να δηλωθούν εκ νέου για να υπάρχουν. Διαφορετικά θα καταγραφούν ως αγνώστου ιδιοκτησίας και θα περιέλθουν, μετά από λίγα χρόνια, στην κυριότητα του κράτους.
“Έχω, σημαίνει γνωρίζω που είναι το ακίνητό μου και μπορώ να κατοχυρώσω την κυριότητά του”: αυτή τη δυνατότητα δίνει το κτηματολόγιο και κυρίως για τους ομογενείς που μπορεί να έχουν εκκρεμότητες περιουσιακών στοιχείων εδώ και δεκαετίες.
“Δηλώνω, ελέγχω, κατοχυρώνω”, είναι τα τρία στάδια στην κτηματογράφηση της Ελλάδας στα οποία θα πρέπει να συμμετέχουν σήμερα όλοι οι Έλληνες, εντός και εκτός συνόρων, προκειμένου να αποκτήσουν το δικαίωμα ιδιοκτησίας, επικαρπίας, ή χρήσης, που αναγράφεται στα συμβόλαιά τους. Μια διαδικασία που άρχισε πριν από μία δεκαετία και εξελίσσεται σταδιακά ανά περιοχές μέχρι την τελική ολοκλήρωσή της, από άκρη σε άκρη της Ελλάδας, το 2020.
Για τον λόγο αυτό, ειδική έκκληση προς τους απόδημους Έλληνες απευθύνει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ, Δημήτρης Καλουδιώτης: «Θα ήθελα να καλέσω τους ομογενείς μας σε όλες τις περιοχές του κόσμου να ενδιαφερθούν για την περιουσία τους, να συμμετάσχουν στις δουλειές του κτηματολογίου- εμείς θα τους ενημερώσουμε γι αυτό- ώστε να κατοχυρώσουν με τον καλύτερο τρόπο την περιουσία τους».
Μέχρι αυτή τη στιγμή ενταγμένα σε διαδικασία κτηματογράφησης είναι περίπου 22 εκτ. δικαιώματα ιδιοκτησίας, ποσοστό που ανέρχεται στο 60% και αφορά σε έκταση το 1/3 της Ελλάδας.
Σήμερα βρίσκονται σε διαδικασία κτηματολογίου 33 μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες νομών, και σε διαδικασία ανάρτησης 26 πρωτεύουσες και αστικά κέντρα. Το 2014 θα ξεκινήσει το πρώτο στάδιο κτηματογράφησης σε 1300 ακόμα περιοχές. Απομένουν 16 εκτ. δικαιώματα για τα οποία σταδιακά θα αρχίσει η συλλογή δηλώσεων, από το 2014 μέχρι το 2017.
«Θα πρέπει να σκεφτούμε δύο πράγματα» επισημαίνει η υποδιευθύντρια Νομικής Διεύθυνσης, υπεύθυνη της κτηματογράφησης, Ελεονόρα Ανδρεαδάκη, μιλώντας στην ομογενειακή εφημερίδα: «εάν είχαμε συμμετάσχει στη διαδικασία του 2008 και είχαμε υποβάλλει δηλώσεις θα πρέπει να ελέγξουμε τι έχει συμβεί με αυτές τις δηλώσεις που είχαμε υποβάλλει τότε. Εάν δεν είχαμε συμμετάσχει στις διαδικασίες της ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή- η επαφή με την κτηματολόγιο είναι εύκολη και ηλεκτρονικά».
Στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Κτηματολογίου, www.ktimatologio.gr και στα αγγλικά, υπάρχει και ειδική σελίδα για τους Έλληνες Εξωτερικού που τους ενημερώνει και τους καθοδηγεί βήμα-βήμα για το τι πρέπει να κάνουν, σε όλα τα στάδια τόσο για προγράμματα κτηματογράφησης που υλοποιήθηκαν την περίοδο 1995-2000 σε 340 περιοχές σε όλη τη χώρα, όσο και για αυτά που υλοποιούνται σήμερα σε 107 περιοχές.
Σχόλια Facebook