Δορυφόρος του Εκουαδόρ δείχνει να επέζησε διαστημικής σύγκρουσης
O μικρός δορυφόρος Pegaso παραμένει σε τροχιά, λόγω όμως της ανεξέλεγκτης περιστροφής του το σήμα δεν μπορεί να αποκωδικοποιηθεί, αναφέρει η Διαστημική Υπηρεσία του Εκουαδόρ (EXA). Σύμφωνα με το BBC, νεότερα για την τύχη της αποστολής πρόκειται να ανακοινωθούν αργότερα τη Δευτέρα.
Την περασμένη εβδομάδα, το Μεικτό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού, το οποίο παρακολουθεί όλα τα σχετικά μεγάλα αντικείμενα που περιφέρονται γύρω από τη Γη, ενημέρωσε EXA ότι ο δορυφόρος επρόκειτο να συγκρουστεί την Πέμπτη με ένα νέφος από συντρίμμια που προέρχονται από τη δεξαμενή του σοβιετικού πυραύλου Tsyklon-3, ο οποίος εκτοξεύτηκε το 1985.
Ο Pegaso φαίνεται ότι υπέστη ζημιές στους ηλιακούς συλλέκτες, περιέργως όμως επέζησε παρά την ακραία ταχύτητα της σύγκρουσης. Τώρα όμως περιστρέφεται ανεξέλεγκτα γύρω από δύο άξονες και είναι δύσκολο να σταθεροποιηθεί.
Ο Pegaso, ένας «νανοδορυφόρος» βάρους μόλις 1,2 κιλών, εκτοξεύτηκε τον Απρίλιο από το διαστημικό κέντρο του Τσιουτσουάν στην Κίνα. Είναι ο πρώτος και ο μοναδικός δορυφόρος του Εκουαδόρ σε τροχιά. Περιφέρεται σε ύψος 640 χιλιομέτρων και το μόνο που κάνει είναι να μεταδίδει τον εθνικό ύμνο του Εκουαδόρ και εικόνες της Γης.
Παρόλο που η αποστολή των 700.000 δολαρίων κινδυνεύει να τερματιστεί, οι υπεύθυνοι του δορυφόρου δεν χάνουν το χιούμορ τους. Σε λογαριασμό που έχει ανοίξει στο Twitter στο όνομα του Pegaso, ο δορυφόρος φέρεται να δηλώνει πως είναι «ζαλισμένος αλλά ζωντανός».
«Πρέπει να δείτε πώς κατάντησε ο άλλος» γράφει, αναφερόμενος στον σοβιετικό δορυφόρο.
Τα χιλιάδες διαστημικά σκουπίδια που σχηματίζουν μια αιωρούμενη χωματερή έξω από τη Γη έχουν αναδειχθεί σε σημαντικό πρόβλημα καθώς οι κυβερνήσεις βασίζονται όλο και περισσότερο σε δορυφορικές υπηρεσίες.
Το συμβάν που σήμανε συναγερμό ήταν η πρωτοφανής σύγκρουση που σημειώθηκε το 2009 ανάμεσα σε έναν τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο Iridium και έναν παροπλισμένο ρωσικό δορυφόρο.
Χιλιάδες ακόμα διαστημικά σκουπίδια είχαν δημιουργηθεί εξάλλου δύο χρόνια νωρίτερα, όταν η Κίνα δοκίμασε όπλο για την καταστροφή δορυφόρων σε τροχιά. Η διεθνής κοινότητα επέκρινε την Κίνα για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον ενός ανενεργού κινεζικού δορυφόρου, κίνηση που προκάλεσε ανησυχία για έναν νέο «πόλεμο των άστρων».
Το Μεικτό Κέντρο Διαστημικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού παρακολουθεί σήμερα 22.000 αντικείμενα σε τροχιά, από τα οποία το 87% είναι διαστημικά σκουπίδια.
Το Εκουαδόρ θα πρέπει να λάβει υπόψη τον κίνδυνο στα σχέδιά του να εκτοξεύσει έναν δεύτερο μικρό δορυφόρο, με την ονομασία Krysaor, τον προσεχή Αύγουστο.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook