Ομογενής ακαδημαϊκός για την «άλλη λύση» του Κυπριακού
Το θέμα «Το ‘άλυτο’ πρόβλημα της Κυπριακής Διένεξης» πραγματεύθηκε ο ομογενής ακαδημαϊκός και υποδιευθυντής του Eρευνητικού Κέντρου Διαλόγου του Πανεπιστημίου La Trobe, δρ Μιχάλης Σ. Μιχαήλ, κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου «Η Ειρηνευτική Διαδικασία: Εναλλακτικές Προσεγγίσεις» το οποίο διεξήχθη πριν από περίπου ένα μήνα στη Κύπρο.
Η ομιλία του ομογενή στο πλαίσιο του Συνεδρίου που έλαβε χώρα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εξέτασε τη μετά του δημοψηφίσματος Ανάν εποχή, όσον αφορά τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στην Κύπρο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε σε ιστορικές και πολιτιστικές πεποιθήσεις αλλά και στο ρόλο που αυτές παίζουν στην εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό πρόβλημα.
Συμπερασματικά, ο Δρ Μιχαήλ, διαπίστωσε ότι κατά την «μετα–Ανάν» περίοδο στην Κύπρο αναβίωσε η πόλωση μεταξύ των διαφορετικών πολιτικών δυνάμεων τόσο στην Κύπρο όσο και στην Τουρκία. Την ίδια στιγμή ανέφερε ότι οι δυσκολίες είναι μεγάλες αλλά μεγάλες είναι και οι ευκαιρίες.
Ο Δρ Μιχαήλ πρότεινε μία σταδιακή διερεύνηση για την εξεύρεση λύσης στην οποία δεν θα συμμετέχουν μόνο πολιτικοί, αλλά και ακαδημαϊκοί. Επίσης, ανέφερε ότι η ανταγωνιστική στάση που έχουν υιοθετήσει μέχρι σήμερα τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία κατά τις διαπραγματεύσεις δεν έχει αποδώσει αποτελέσματα γεγονός που σημαίνει ότι πρέπει να υιοθετηθεί μία περισσότερο διαλλακτική στάση και από τις δύο πλευρές.
Το θετικό κατά τον Δρ Μιχαήλ είναι εντούτοις ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει «να φλερτάρουν» με τη ιδέα ότι η λύση του Κυπριακού θα μπορούσε να είναι Ευρωπαϊκή Λύση και πρόσθεσε ότι θα ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξο αν και οι δύο πλευρές το κατανοήσουν και διερευνήσουν αυτή την οδό.
Εκτός από τη συμμετοχή του στο Συνέδριο ο Δρ Μιχαήλ παραβρέθηκε σε γεύμα που διοργανώθηκε προς τιμήν του από τον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γιώργο Βασιλείου, και στο οποίο παραβρέθηκαν επίσης οι πρέσβεις της Βραζιλίας, Σουηδίας, Γερμανίας, Αυστρίας, Ιταλίας, Ισπανίας, Ελβετίας, Ολλανδίας και Δανίας.
Παρόν στο γεύμα ήταν και η ομογενής ομοσπονδιακή πολιτικός του κόμματος των Εργατικών και σύζυγος του Δρ Μιχαήλ, Μαρία Βαμβακινού. Η συζήτηση κινήθηκε γύρω από το βιβλίο του δρ. Μιχαήλ, «Επίλυση της Κυπριακής Διένεξης-Διαπραγμάτευση της Ιστορίας» ενώ συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την οικονομία της Κύπρου και τις δύσκολες στιγμές που περνά η χώρα σε αυτό το επίπεδο.
Πηγή:Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook