Συνάντηση Ομπάμα-Ερντογάν σήμερα στο Λευκό Οίκο σε φόντο Ελληνο-αμερικανικό!
May 16, 2013 @ 10:00
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τις ελληνικές θέσεις θα “βρει” μπροστά του ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογάν που πραγματοποιεί σήμερα επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον. Μπορεί ακόμη το ταξίδι του Έλληνα Πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά στην Ουάσιγκτον να μην έχει οριστικοποιηθεί (είναι ζήτημα ημερομηνιών έλεγε χθες στην ΡΗΡ ομογενειακή πηγή) ωστόσο ένα μέρος της οργανωμένης Ομογένειας και ειδικότερα, το American Hellenic Institute (ΑΗΙ) δια του προέδρου του κ. Νικ Λαρυγκάκη και ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας Ελληνοαμερικανός πολιτικός κ. Κρις Σπύρου, με χωριστές επιστολές, ενημέρωσαν τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, με τον οποίο θα συναντηθεί στο Λευκό Οίκο ο κ. Ερντογάν, για ορισμένα από τα ζωτικά προβλήματα που συντηρούν οι Τούρκοι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Ο Πρόεδρος του ΑΗΙ κ. Νικ Λαρυγκάκης, που βρίσκεται τις μέρες αυτές στην Αθήνα όπου είχε επαφές με την πολιτική ηγεσία ενώ την Τετάρτη το βράδυ παρέθεσε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας το καθιερωμένο ετήσιο Δείπνο του Ισντιτούτου, μιλώντας αποκλειστικά στην Panhellenic Post, είπε πως ενόψη της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στον Λευκό Οίκο, το ΑΗΙ με την επιστολή του επεσήμανε στον Αμερικανό Πρόεδρο την αξίωση των ελληνο-αμερικανών “να μην επιτραπεί σε κανέναν να εκμεταλλευτεί την κακή οικονομική συγκυρία της Κύπρου προκειμένου να εκβιάσει <λύση> του κυπριακού προβλήματος”. “Η Τουρκία”, πρόσθεσε ο κ. Λαρυγκάκης, “διαιωνίζει μια σειρά από προβλήματα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπως η κατοχή της Κύπρου και η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων και του εναερίου χώρου και η παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και με αυτό τον τρόπο δεν συμβάλει στη σταθερότητα και βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ”.
Για το Κυπριακό και την οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζει η Μεγαλόνησος, “…τόσο στην επιστολή στον Πρόεδρο όσο και σε Ψήφισμα που καταθέσαμε στο Αμερικανικό Κογκρέσσο πριν από τρείς εβδομάδες, λέμε συγκεκριμένα ότι αυτή τη στιγμή να μην αντιμετωπισθεί από κανέναν η Κύπρος με βάση την οικονομική κατάσταση αυτής της περιόδου, που είναι υποβαθμισμένη. Κανείς να μην το χρησιμοποιήσει αυτό εναντίον της Κύπρου για να πιέσουν μία πολιτική λύση πάνω στο Κυπριακό, που δεν θα είναι επωφελής για όλο τον λαό της Κύπρου”, τόνισε ο Πρόεδρος του ΑΗΙ κ. Λαρυγκάκης στην ΡΗΡ. (Ολόκληρο το κείμενο των δηλώσεων του κ. Λαρυγκάκη ).
Πάντως, σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες που επικαλείται το ΑΠΕ, ο κ. Έρντογάν θα ζητήσει την παρέμβαση των ΗΠΑ για να υπάρξει άμεση επίλυση του Κυπριακού μέσα στο έτος, ενώ θα επαναλάβει την αντίθεση της Άγκυρας στις έρευνες για υδρογονάνθρακες πριν την επίλυση του Κυπριακού. Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ομπάμα αναμένεται -σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- να επισημάνει την ανάγκη να δοθεί κάποιος χρόνος στη νέα κυπριακή κυβέρνηση…
Υπενθυμίζεται ότι στην επιστολή του το ΑΗΙ ζητάει από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, να βάλει στην ατζέντα της συνάντησής του με τον κ. Ερντογάν, εκτός από το Κυπριακό, το Αιγαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. (Ολόκληρη η επιστολή ΑΗΙ).
Επιστολή Σπύρου
Στην δική του συστημένη επιστολή προς τον Πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας Αγίας Σοφίας, ομογενής πολιτικός ηγέτης Κρις Σπύρου, ζητά από Αμερικανό Πρόεδρο να ρωτήσει τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ταγίπ Έρντογάν, πως γίνεται στους τοίχους του «μουσείου» της Αγίας του Θεού Σοφίας στην Πόλη να βρίσκονται ορθόδοξες χριστιανικές εικόνες, όπως της Δέησις, με την Παναγία και στον Τρούλο να υπάρχει ο Παντοκράτορας.
Ο κ. Σπύρου, π. Βουλευτής, πρόεδρος της Βουλής και του Δημοκρατικού Κόμματος του Νιού Χάμασαιρ και πρόεδρος των εκλεκτόρων που εξέλεξαν πρόεδρο της Αμερικής τον Μπιλ Κλίντον, ρωτάει, ακόμη τον κ. Ομπάμα να τον πληροφορήσει τι του είπε ο Ερντογάν όταν μαζί επισκέφθηκαν πρόσφατα την Αγιά Σοφιά. Πώς του δικαιολόγησε την ύπαρξη των χριστιανικών αυτών (και πολλών άλλων) προσκηνυμάτων μέσα σε ένα …”μουσείο” το οποίο, μάλιστα, φιλοξενεί συγχρόνως …γάτες και περιστέρια;
«Σε μία από τις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν, γράφει ο κ. Σπύρου, εμφανίζεσθε κ. Πρόεδρε, ακριβώς κάτω από τον Τρούλο με τον Παντοκράτορα, να χαϊδεύετε μία γάτα! Πώς βρέθηκε εκεί; Τί σας είπε γι αυτό ο κ. Έρντογάν; Τον ρωτήσατε πως γίνεται ένας Ορθόδοξος Χριστιανικός Ναός που ανοικοδομήθηκε, καθαγιάστηκε και λειτούργησε για 1000 χρόνια ως η Βασιλική της Ορθοδοξίας, που έχει το όνομα της του Θεού Σοφίας, σήμερα να είναι <μουσείο> και να γίνονται εκεί εκθέσεις ειδών υγειηνής και πλακιδίων;”
Στη συνέχεια της επιστολής ο κ. Σπύρου εξηγεί στον Αμερικανό Πρόεδρο ότι για το θέμα της Αγίας Σοφίας ο ίδιος έχει καταθέσει στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Κογκρέσου το 2005, επί προεδρίας του αειμνήστου Γερουσιαστή Τόμ Λάντος.
Επίσης υπενθυμίζει στον πρώτο πολίτη της Αμερικής, ότι με πρόσφατη απόφασή του το Κογκρέσο με ψήφους 436 έναντι 1 ενέκρινε το Ψήφισμα 306 που ζητάει από την Τουρκία «να επιστρέψει όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες, τα ιερά κειμήλια, τις περιουσίες κλπ.Στους νόμιμους δικαιούχους»!
Μιλώντας στην ΡΗΡ ο κ. Σπύρου είπε πως στην επιστολή του στον κ. Ομπάμα, έχει επισυνάψει φωτογραφίες που δείχνουν το σημερινό απερίγραπτο χάλι που επικρατεί στο εσωτερικό της Αγίας του Θεού Σοφίας, καθώς και αντίγραφο της καταθέσεώς του στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Γερουσίας το 2005. Επίσης και φωτοτυπία της Διαθήκης του Μωάμεθ, που φέρει το αποτύπωμα της παλάμης του και που απαγορεύει στους πιστούς του να μετατρέπουν σε τζαμί χριστιανικούς ναούς ή να τους καταστρέφουν.
Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο, αντιπροσωπεία του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου (ΑΗΙ) στην οποία επικεφαλής ήταν ο Νικ Λαριγκάκης (Nick Larigakis) Πρόεδρος και Διοικητικός Εκτελεστικός Διευθυντής του AHI και οι Κώστας Αλεξάκης (Kostas Alexakis) Μέλος ΔΣ, Λέων Ανδρης (Leon Andris) Μέλος ΔΣ, Γκάς Άντι (Gus Andy) Μέλος ΔΣ και η κυρία Γεωργία Πολύζου (Georgea Polizos) Βοηθός Σύμβουλος του AHI.
«Είναι εξαιρετικής σημασίας, σε μια περίοδο που η Ελλάδα καταβάλλει πολλές δυνάμεις να ξεπεράσει αυτή την κρίση και πρέπει να σας πω ότι εξ υπαρχής ήμουν από τους αισιόδοξους ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση. Παρ’ όλο ότι οι θυσίες είναι μεγάλες και τα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα πλήρωσαν και πληρώνουν μεγάλο τίμημα. Αλλά ήταν μια μάχη που έπρεπε να τη δώσουμε, τη δίνουμε και βλέπω ότι φέτος τα πράγματα κινούνται και ίσως τον επόμενο χρόνο είμαστε σε καλύτερη κατάσταση απ’ ότι είμαστε σήμερα», είπε ο κ. Παπούλιας.
Και αναφέρθηκε στο μεγάλο πρόβλημα που είναι η ανεργία των νέων, αλλά και στην «εύστοχη διαμαρτυρία που κάνατε και τη στάση που κράτησε ο Πρόεδρος Ομπάμα σε σχέση με τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις». «Και βέβαια, ο Πρόεδρος Ομπάμα έπρεπε να σκεφθεί ότι βεβαίως οι τουρκοϊσραηλινές σχέσεις τον απασχολούν, αλλά από την άλλη μεριά έχουμε και 30.000 τουρκικό στρατό κατοχής στη Δημοκρατία της Κύπρου», πρόσθεσε ο κ. Παπούλιας.
Σχόλια Facebook