Ναφθαλίνη και στυπόχαρτο
Γράφει ο Χρήστος Μαλασπίνας
Η ναφθαλίνη, ή ναφθαλίνιο είναι αυτή η στερεά λευκή και κρυσταλλική ουσία με τη δυνατή μυρωδιά που προέρχεται από την πίσσα του ορυκτού άνθρακα και χρησιμοποιείται κυρίως για την προστασία των μάλλινων ενδυμάτων από τον μπαγάσα το σκόρο που τη βρίσκει να κολατσίζει στην καθισιά του μάλλινες ίνες … Την περιγραφή την ψαρέψαμε από το netclipping.gr.
Στυπόχαρτο είναι βιομηχανικό προϊόν που κατασκευάζεται από πολτοποιημένες φυτικές ίνες, οι οποίες ύστερα από κατάλληλη συμπίεση και αποξήρανση παίρνουν τη μορφή λεπτού φύλλου. Tο στυπόχαρτο είναι απορροφητικό και το χρησιμοποιούν για να στεγνώνουν γρήγορα το μελάνι των κοδυλοφόρων. greek-language.gr
Η Ναφθαλίνη, όπως και το στυπόχαρτο στην Ελλάδα έχουν πολλές χρήσεις. Η μία χρήση της ναφθαλίνης είναι να προστεύει τα μάλλινα από το σκόρο. Κάποιοι, όμως, αμφισβητούν την αποτελεσματικότητά της στη φύλαξη ρούχων και προτείνουν “η γερμανική στολή στο μουσείο, εκεί όπου διατηρείται καλύτερα από ότι στη ναφθαλίνη” (AP Photo/Michael Sohn) .. Μπας και πάρουμε και καμιά αποζημίωση, δηλαδή…
Κάποιοι άλλοι τη χρησιμοποιούν για περισσότερο ευφάνταστους σκοπούς όπως, π.χ. σύμφωνα με το iliapress.gr, “μαθητές έριξαν ποσότητες ναφθαλίνης σε αίθουσες και διαδρόμους των σχολείων με αποτέλεσμα, την αφόρητη δυσοσμία …” Φυσικά μάθημα την ημέρα εκείνη δεν έγινε, και βούϊξαν οι γειτονιές από τα χαχανητά των παιδιών…
Αρκετά με τα εγκυκλοπαιδικά. Σε πιο σύγχρονες χρήσεις, εμείς οι νεοέλληνες, έχουμε μεγαλύτερη έμπνευση. Για παράδειγμα, τη ναφθαλίνη την χρησιμοποιούμε για να την βάζουμε σε θέματα που δεν θέλουμε να αγγίξουμε. Όπως ας πούμε ο νόμος για την ψήφο των Αποδήμων. Προβλεπόμενος μεν από το Σύνταγμα, σκοντάφτων, όμως, διαχρονικά στις κομματικές καλένδες εναποθέσαμε το νόμο στην ναφθαλίνη να τον κρατήσουμε σε καλή κατάσταση μέχρι να έλθουν κάποιοι άλλοι, σε κάποιους άλλους νοητούς χρόνους σε κάποιες άλλες ιδανικές συγκυρίες να τον ανασύρουν για να τον εφαρμόσουν…
Ομοίως με τα φορολογικά των ομογενών, από παράταση σε παράταση…γεννεές δεκατέσσερες! Ναφθαλίνη και βλέπουμε. ‘Η όπως το Κτηματολόγιο. Αυτό κι αν έχει “φάει” ναφθαλίνη! Πόσα χρόνια, είκοσι; μπορεί και πάρα πάνω παραδέρνει κι ούτε στα μισά των μισών ακόμη δεν έχουμε φτάσει… Ναφθαλίνη.
Εσχάτως ναφθαλίνη έχουμε αρχίσει να βάζουμε και στα δάνεια! Όποιος δεν έχει να πληρώσει τη δόση, την εναπιθώνει στη ναφθαλίνη! Όταν, όμως, θα την ανασύρουν από κει οι Τράπεζες, θα έχει γίνει αγνώριστη, τετράπαχη και …ασυμμάζευτη!!!
Χρήσιμο προϊόν η ναφθαλίνη. Όπως και το στυπόχαρτο κι ας πέρασαν οι εποχές που γράφαμε με στυλογράφους! Αυτό ήταν πριν εφευρεθεί το μελάνι διαρκείας… Που άλλαξε τη ζωή και τη γραφή. Και πού έβαλε το κλασσικό μελάνι στη… ναφθαλίνη!
Σήμερα οι Έλληνες το στυπόχαρτο πάλι το έχουμε σε καθημερινή χρήση. Κυρίως οι πολιτικοί. Μιλάνε, λένε και μετά περνούν από πάνω τους ένα στυπόχαρτο και τα ξεχνάμε όλα!..
Περιέργως πως, αλλά από τη ναφθαλίνη και το στυπόχαρτο ξέφυγε η …Γιάννα! Ναι, του Θόδωρου! Κάποιοι νόμιζαν πώς της είχαν ρίξει μπόλικη ναφθαλίνη και πως την είχαν περάσει με αρκετό στυπόχαρτο από το 2004 και ότι την είχαν απωθήσει στην αλησμονιά!..
Έλα μου, όμως, που τους ξέφυγε! Βλέπεις, όταν έχεις πολλά λεφτά δύο πράγματα μπορεί να σου συμβούν: Είτε να σε ζηλοφθονούν και να σε βασκάνουν, είτε να μην σε πιάνει όχι μάτι, αλλά ούτε η ναφθαλίνη ούτε και το στυπόχαρτο! Έτσι η Γιάννα τους τύλιξε όλους σε μία κόλλα χαρτί, την τύπωσε και την έκανε βιβλίο. Πριν ακόμη κυκλοφορήσει, το διέρρευσε, για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα, προσμονή και περιέργεια…
Ξέρει από αυτά η Γιάννα. Μανούλα καημένη είναι. Το “δράμα” της είναι πως ακόμη δεν έχει συνειδητοποιήσει ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες τέλειωσαν μαζί μ΄αυτούς και η ελλληνική Οικονομία! Από το ζενίθ στο ναδίρ. Ούτε ναφθαλίνη, ούτε στυπόχαρτο. Δώσαμε, δώσαμε, κυρία μου! Τι άλλο θέλεις από μας;
Διότι να έγραφες βιβλίο για τους Αγώνες, πες θα το καταλάβαινε ο πάσα ένας. Αλλά αυτό που “σέρνεται” είναι ανυπόφορο κουτσομπολιό της Κυράς-Θοδώραινας… Διότι, ερωτώ: Ποιά σχέση έχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες με τον Καραμανλή, εάν ήθελε να μείνει ή να φύγει από την πρωθυπουργία; Ποιά σχέση έχει η επιτυχία ή η αποτυχία των Αγώνων με τα μίνι των θηλυκών στελεχών και τις εγκυμονούσες; Μόνον στην φαντασία της Γιάννας και με την “πετριά” κατακούτελα που γιατριά δεν έχει!
Δηλαδή, πάλι καλά που κάνει στο βιβλίο τη διευκρίνιση ότι “μόνο ένα πράγμα δεν έκανε”! Διαφορετικά ο Θεός φυλάξοι τι θα έβαζε το βρώμικο μυαλό μας για να εξηγήσει πώς κατάφερε η Ελλάδα μας “μέσα στην παρακμή της να χτυπήσει και Ολυμπιάδα”!
Αχ! Γιατί δεν έμενε με τα εύσημα και τα καλά τα λόγια για τους καλούς Αγώνες;
Σχόλια Facebook