Γύρω από την Επιτροπή για το ΣΑΕ
May 10, 2013 @ 10:32
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Πλήρως επιβεβαιώθηκε το χθεσινό ρεπορτάζ της Panhellenic Post για τη σύνθεση της Οργανωτικής-Αναθεωρητικής Επιτροπής για την ανασυγκρότηση του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ).
Όπως και χθες σημειώσαμε στο σχετικό ρεπορτάζ, “στην σύνθεση της Επιτροπής, υπάρχουν πρόσωπα τα οποία περιμέναμε, αλλά υπάρχουν και κάποιες εκπλήξεις, οι οποίες “θα κάνουν τη διαφορά”, δηλαδή τρόπο τινά θα αποτελέσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες για την επιτυχία του εγχειρήματος”.
Η ΡΗΡ δεν θα μπει στον πειρασμό ονομαστικού σχολιασμού ή κριτικής των 33ων προσώπων που επελέγησαν (για κάποια από αυτά ήταν υποχρεωτική η συμμετοχή τους) προκειμένου να υλοποιηθεί η κυβερνητική απόφαση “αναδημιουργίας” του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Όλοι θα κριθούν από το έργο που θα επιτελέσουν και από το αποτέλεσμα που θα παράξουν.
Εμείς, αυτή την ώρα, καλοπροαίρετα, θεωρούμε χρέος μας, από την πλευρά μας, να επισημάνουμε ορισμένα ζητήματα που προκύπτουν από τη συνολική εικόνα της Επιτροπής, για την όποια προληπτική ή την όποια επιβοηθητική αξία ενδεχομένως αυτά μπορούν να έχουν, στην συλλογική προσπάθεια.
1. Στα ονόματα που απαρτίζουν την Επιτροπή, σαφώς υπάρχουν “εκπλήξεις” που -όπως γράφαμε χθες, “θα κάνουν τη διαφορά”. Ανήκουν εύσημα στον Υφυπουργό Κων. Τσιάρα που είχε την έμπνευση να τα συμπεριλάβει.
2. Δυστυχώς, μεταξύ των “33ων”, υπάρχουν και άτομα που, κατά την άποψή μας, τίποτε θετικό δεν μπορούν να προσφέρουν στην υπόθεση “ανασυγκρότηση” του ΣΑΕ. Αντίθετα, η εμπειρία διδάσκει ότι θα καταστήσουν επισφαλή την επιτυχία του εγχειρήματος. Δεν γνωρίζουμε το σκεπτικό της επιλογής αυτής ή εάν η ιδιότητά τους καθιστούσε αναγκαία την “επιστράτευσή” τους στην όλη προσπάθεια. Ούτε είναι δυνατόν να ξέρουμε το παρασκήνιο της συγκροτήσεως της Επιτροπής, εάν φυσικά τέτοιο υπήρξε.
3. Αρνητική είναι και η παρουσία στην Επιτροπή προσώπων που δοκιμάστηκαν, απέτυχαν και τίποτε ελπιδοφόρο έχουν να προσφέρουν. Η θεσμική αναγκαιότητα της παρουσίας τους δίνει άλλοθι στον Υφυπουργό, δεν αναιρεί, όμως, τις αρνητικές παρενέργειες που αναπότρεπτα θα προκαλέσει η συμμετοχή τους.
4. Από την διακήρυξη της “δημιουργίας νέου ΣΑΕ”, μέχρι σήμερα, έχει περάσει ένας, ίσως και περισσότερος, χρόνος μέσα στον οποίο έχουν επισυμβεί γεγονότα που καταγράφτηκαν από την ομογένεια ως αποθαρρυντικές εξελίξεις.
Από τον Δεκέμβριο του 2012 ουσιαστικά και τυπικά δεν υπάρχει ΣΑΕ. Το Προεδρείο, άτυπα, “αποσύρθηκε” από το προσκήνιο και μόνον μεμονωμένες περιπτώσεις υπήρξαν μελών του, που επέδειξαν μία δραστηριότητα. “Κενό” εξουσίας, όμως δεν νοείται και η φύση έσπευσε να το συμπληρώσει διαχαίοντας στην ομογένεια την σταθερή εντύπωση ότι “το ΣΑΕ πέθανε”. Σήμερα, καλούμεθα να το “αναστήσουμε”. Αν για τον λόγο αυτόν επιλέχθηκε από την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού η αμέσως μετά την Ανάσταση του Κυρίου εβδομάδα για να ανακοινώσει την σύνθεση της Επιτροπής, εμείς πάντα καλόπιστα θα το εκλάβουμε ως θετικό “μήνυμα”…
Δυστυχώς, όμως, τα πράγματα δεν λειτουργούν συναισθηματικά.
Στην “Πρωτεύουσα του Απόδημου Ελληνισμού”, τη Θεσσαλονίκη, ο Δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, εκμεταλλευόμενος το “κενό εξουσίας”, έξωσε το ΣΑΕ από το “σπίτι” του, πέταξε στο δρόμο τις δύο διοικητικές υπαλλήλους και ουσιαστικά “κατάσχεσε” την οικοσκευή και τα αρχεία του, γεγονός που αποκαρδίωσε, εξόργισε και αγανάκτησε την Ομογένεια. Τώρα, εάν όλα πάνε καλά και το νέο εγχείρημα πετύχει, θα καλέσουμε την αποκαρδιωμένη, εξοργισμένη και αγανακτησμένη Ομογένεια να βάλει το χέρι στην τσέπη για να στηρίξει οικονομικά το νέο ΣΑΕ, το οποίο δεν θα το χρηματοδοτεί πλέον το ελληνικό κράτος! Ε, αυτό μάλλον χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης…
Το φορολογικό, που επίσης εξώθησε στα όριά της την Ομογένεια, “διευθετήθηκε” πρόσκαιρα και ελπίζουμε σύντομα και οριστικά, με ευνοϊκότερους ακόμη όρους. Όχι χαριστικά, αλλά γιατί αυτό απαιτεί το δίκαιο. Ωστόσο, και η προσωρινή διευθέτηση, που είναι αφεαυτής ένα σημαντικό ζήτημα, επιτεύχθηκε χάρις στην αντίδραση της ομογένειας, τις πιέσεις που άσκησε, τις παρεμβάσεις της πρώην Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου, ορισμένων Ομογενειακών Οργανώσεων, όπως της Πανκρητικής Αυστραλίας κλπ. και το ευήκοον ους που έτειναν ο Υφυπουργός Κων. Τσιάρας και ο Πρόεδρος της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό (ήδη και Πρόεδρος της Οργανωτικής-Αναθεώρητικής Επιτροπής) Αδ. Γεωργιάδης και, φυσικά ο έχων και την δυνατότητα παρέμβασης Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης. Εκτιμούμε και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Ωστόσο, το ζήτημα είναι ότι το φορολογικό διευθετήθηκε “ΕΝ ΚΕΝΩ ΣΑΕ”. Η Ομογένεια έδειξε ότι διαθέτει μεγάλη δύναμη αφεαυτής. Οι σύλλογοί της, οι οργανώσεις της, τα σωματεία, οι εθνικοτοπικές της, οι ομοσπονδίες της, οι συνομοσπονδίες της. Αυτή είναι η δύναμή της και η ψυχή της. Και δεν θα την παραδώσει ποτέ! Ελπίζουμε η οργανωτική-αναθεωρητική Επιτροπή να το λάβει αυτό υπόψη της ώστε το νέο εγχείρημα να μην θυμίζει το “μεταίωρο βήμα του Πελαργού”, αλλά να αποκτήσει γερά θεμέλια.
Εν κατακλείδι, δεν γνωρίζουμε εάν είναι τυχαίο, αλλά το ότι η Εκκλησία έμεινε εκτός Επιτροπής, είναι, κατά την άποψή μας, εξάπαντως θετικό στοιχείο.
Σχόλια Facebook