Προ των πυλών η επιστράτευση των καθηγητών μετά την απόφαση για απεργία στις Πανελλαδικές
Στο Μέγαρο Μαξίμου μεταβαίνει ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος προκειμένου να ενημερώσει τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά για τις εξελίξεις σχετικά με την απεργία των καθηγητών της ΟΛΜΕ την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων.
Λίγο νωρίτερα και μετά απο τρίωρη συνεδρίαση, το ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότεινε στα μέλη της απεργία τις πρώτες 6 ημέρες των πανελλαδικών εξετάσεων (24ωρη στις 17 Μαίου και πενθήμερη 20 με 24 του μήνα).
Πλέον, το μπαλάκι είναι στο γήπεδο των τοπικών ενώσεων καθηγητών και τη γενική συνέλευση των προέδρων που καλούνται, στις 14 και 15 Μαΐου λίγα 24ωρα πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις, να εγκρίνουν την απόφαση της ΟΛΜΕ. Υπό την έγκρισή τους τίθεται μόνο η πρόταση για 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από τις 20 έως τις 24 Μαΐου.
Εκεί, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ο κλάδος έχει απορρίψει προτάσεις του ΔΣ του συνδικαλιστικού τους οργάνου.
Συνολικά υπάρχουν 85 ΕΛΜΕ που θα συνεδριάσουν στις 14 Μαΐου. Σε όποια από αυτές δεν υπάρχει απαρτία, ο πρόεδρος δε μπορεί να αποφασίσει μόνος του και θα θεωρηθεί πως η τοπική ένωση “κατεβαίνει” στη ΓΣ των προέδρων, στις 15 Μαΐου, με “λευκό”.
Μιλώντας στο NewsIt, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ ξεκαθάρισε ότι αν οι τοπικές ενώσεις δεν αποδεχτούν την πρόταση για 5ημερη απεργία, τότε θα ανασταλεί και η 24ωρη απεργία της 17ης Μαΐου. Όσον αφορά στο ενδεχόμενο επιστράτευσης, τόνισε πως εκείνος δε μπορεί να παρασύρει στην απόλυση χιλιάδες συναδέλφους του, που πρακτικά σημαίνει πως αν επιστρατευτούν, οι καθηγητές θα γυρίσουν κανονικά στα καθήκοντά τους.
Η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει πως «οι εξετάσεις θα γίνουν». Που σημαίνει πως δε θα διστάσει (όπως έγινε με τους εργαζόμενους στο Μετρό ή τους ναυτικούς) να κηρύξει επιστράτευση.
Η ΟΛΜΕ έχει ζητήσει από την κυβέρνηση να πάρει πίσω την αύξηση του ωραρίου και τις μετακινήσεις των καθηγητών.
Σύμφωνα με την ΟΛΜΕ η αύξηση του ωραρίου θα σημάνει τις 10.000 απολύσεις συμβασιούχων καθηγητών και υποχρεωτική μετακίνηση 4.000 μονίμων εκπαιδευτικών και μείωση 10% στις αποδοχές τους.
Στο θέμα παρενέβη και η ΔΗΜΑΡ με ανακοίνωσή της η οποία καταδικάζει την απόφαση των εκπαιδευτικών και μιλά για μία επιλογή που πλήττει κατάφορα τους μαθητές και τις οικογένειές τους. Σημειώνει επίσης πως η διεκδίκηση αιτημάτων ουδεμία σχέση μπορεί να έχει με “ακραίες και εκβιαστικές ενέργειες που βάζουν την κοινωνία απέναντι στο συνδικαλιστικό κίνημα και δεν συμβάλλουν στις προσπάθειες που πρέπει να γίνουν για την ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης”.
Σχόλια Facebook