Οι επίορκοι και οι άλλοι εργαζόμενοι
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Το ρυθμό με τον οποίο αποχωρούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι από το Δημόσιο «παζαρεύουν» όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Διοικητής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Έγινε, μάλιστα, λόγος για την προοπτική να απολύεται “ένας στους τρεις επίορκους” Δημοσίους Υπαλλήλους!
Χθες, μετά την υπερψήφιση στη Βουλή του πολυνομοσχεδίου, ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δήλωσε: “Σε μια δύσκολη συγκυρία αποδείξαμε το greek success story»…
Απαιτήθηκε, γι αυτό, μία μαραθώνια συζήτηση στη Βουλή, διάρκειας 12 ωρών, που συμπεριέλαβε συνεχείς αντιπαραθέσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά και τροπολογίες της τελευταίας στιγμής. Όλα αυτά σε μιά προσπάθεια να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα, ώστε να αυξηθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθεί η ομαλή ροή πιστώσεων στην οικονομία και να αυξηθούν οι επενδύσεις.
Σε ειδική διάταξη που εντάχθηκε στο πολυνομοσχέδιο το απόγευμα της Κυριακής προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε ένδεια ή απειλούνται με φτώχεια θα ελαφρυνθούν για το χαράτσι στην κύρια κατοικία τους.
Όλα αυτά, συνηγορούν στο ότι η Κυβέρνηση πέτυχε μία δύσκολη, αλλά κρίσιμη «νίκη». Διακυβεύτηκε κάποιες στιγμές ακόμη και η συνοχή της.
Το ερώτημα, επομένως, που τίθεται είναι τούτο: Πώς είναι δυνατόν, όταν ακόμη και οι ευρισκόμενοι σε ένδεια πολίτες καλούνται να πληρώσουν «χαράτσι» -μεγαλύτερο ή μικρότερο, άσχετο- να γίνεται ακόμη συζήτηση, να τίθενται όροι και να γίνονται διαπραγματεύσεις για το πόσοι «επίορκοι» δημόσιοι υπάλληλοι θα …απολυθούν;
Όταν τίθενται σε «εφεδρεία» στελέχη ικανά και έμπειρα. Όταν ωθούνται προς συνταξιοδότηση υπάλληλοι με προσόντα και εντιμότητα, είναι δυνατόν να γίνεται διάλογος για την τύχη των επίορκων υπαλλήλων;
Δεν είναι αυτονόητο ότι όσοι οριστικά και αμετάκλητα με δικαστικές ή άλλες αποφάσεις της δημόσιας διοίκησης, χαρακτηρίζονται ως επίορκοι, τίθενται αυτομάτως εκτός σώματος;
Δεν αγνοούμε ότι ακόμη και σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν καταδικαστεί για τα σοβαρότερα ποινικά αδικήματα καταβάλλεται ίσως και μέχρι σήμερα κανονικά (!) ο μισθός τους… Ούτε λέμε ότι έπρεπε το κράτος να παρανομήσει και να σταματήσει τη μισθοδοσία τους εάν τούτο δεν προβλέπεται από το νόμο να συμβαίνει άμεσα, με την οριστική καταδίκη.
Λέμε, όμως, ότι αυτό πρέπει επιτέλους να θεσπιστεί και να λειτουργήσει άμεσα και προς πάσαν κατεύθυνση.
Οι επίορκοι, δεν έχουν θέση στη δημόσια διοίκηση. Όλοι, όχι ένας στους τρεις ή ένας στους δύο. Οι τρεις στους τρείς!
Όταν δεν μπορούμε να δώσουμε αξιοπρεπείς συντάξεις σ΄ αυτούς που μια ζωή πλήρωναν κανονικά τις εισφορές τους, όταν δεν έχει το κράτος πόρους και αναγκάζεται κόβει θεσμοθετημένα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως δώρο Πάσχα και Χριστουγέννων, είναι δυνατόν να πληρώνει μισθούς σε επίορκους υπαλλήλους;
Η αποκοπή τους από τη δημόσια διοίκηση αποτελεί πράξη δικαιοσύνης και σεβασμού στα κουτσουρεμένα, σήμερα, δικαιώματα των Ελλήνων. Ενώ θα ενισχύσει αποτελεσματικά και θα αναδείξει διεθνώς το “greek success story”.
Σχόλια Facebook