Αποσύρεται η επίμαχη διάταξη Μανιτάκη για τους συμβασιούχους από το Πολυνομοσχέδιο
Δραματικό παρασκήνιο
Νωρίτερα διευκρινίσεις σχετικά με το διάταγμα που αφορά στους συμβασιούχους, οι οποίοι δικαιώνονται από δικαστικές αποφάσεις και πρόκειται να κατατεθεί μαζί με το υπό διαμόρφωση πολυνομοσχέδιοαπόψε στη Βουλή εξέδωσε το υπουργείο Δικοικητικής Μεταρρύθμισης. Σύμφωνα με συνεργάτες του υπουργού Αντώνη Μανιτάκη, το εν λόγω διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους.
Την ίδια ώρα, ο κ. Κουβέλης από τις Βρυξέλλες υιοθέτησε τις διευκρινίσεις του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης επαναλαμβάνοντας ότι το εν λόγω διάταγμα δεν αφορά στην κατάργηση της έκδοσης δικαστικών προσωρινών διαταγών και την έκδοση ασφαλιστικών μέτρων για απολυμένους εργαζόμενους και επισημαίνοντας ότι πρέπει να οριστεί ένα σαφές χρονικό περιθώριο στην εκδίκαση των υποθέσεων. Όπως ανέφερε, «Η διοικητική μεταρρύθμιση προχωράει και θα προχωρήσει με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς. Η διοικητική μεταρρύθμιση είναι εκείνη που μπορεί να αποδώσει μια δημόσια διοίκηση ευέλικτη, αποτελεσματική, που θα υπηρετεί τους πολίτες, αλλά και τη συνολική αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας.
Δεν υπάρχει καμία ιδιαίτερα μεγάλη εμπλοκή. Απλώς υπάρχει ένα ζήτημα: Οι διάφοροισυμβασιούχοι που τίθενται εκτός εργασίας-όχι τώρα, αλλά και παλαιότερα-έχουν τη δυνατότητα σύμφωνα με το νόμο να προσφύγουν στα δικαστήρια και με μία προσωρινή διαταγή, εάν και εφόσον τη χορηγήσει το δικαστήριο, να επιστρέψουν στη θέση τους έως ότου κριθεί συνολική η τακτική αγωγή που έχουν καταθέσει. Τι συμβαίνει όμως στην πραγματικότητα; Η προσωρινή διαταγή έχει χάσει την προσωρινότητα της, με την έννοια ότι για να εκδικαστεί μια υπόθεση και να έχουμε εντέλει την έκδοση αποφάσεως, χρειάζεται συνήθως δυο, τρία ή και περισσότερα έτη. Κατά συνέπεια η προσωρινή διαταγή διαρκεί επί μακρόν.
Η λύση μπορεί να βρεθεί με την παραμονή της προσωρινής διαταγής-είναι στοιχείο της παροχής έννομης διαδικασίας-αλλά με ειδική νομοθετική ρύθμιση να καθοριστεί το χρονικό σημείο μέσα στο οποίο θα εκδίδεται η οριστική απόφαση και θα λύνει τη διαφορά του συμβασιούχου, του εργαζομένου με το ελληνικό δημόσιο. Θεωρώ ότι εκεί μπορεί να εξευρεθεί ο κοινός τόπος και έχω τη βεβαιότητα ότι θα εξευρεθεί».
Σε κάθε περίπτωση είναι ευκρινές ότι το ζήτημα θα πρέπει να έχει διευκρινιστεί πλήρως μέχρι το βράδυ που θα κατατεθεί το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ υπενθυμίζεται ότι σε λίγο θα πραγματοποιηθεί και υπουργικό Συμβούλιο, όπου αναμένεται να διεξαχθεί σχετική συζήτηση.
Ωστόσο, η συγκεκριμένη ρύθμιση βρίσκει απέναντί της σκοπέλους με χαρακτηριστικότερο την αντίθεση του υπουργού Δικαιοσύνης, Αντώνη Ρουπακιώτη. Συγκεκριμένα, την έντονη αντίδραση του υπουργού Δικαιοσύνης προκάλεσε, ο οποίος δήλωσε ότι πρόκειται για «ένα σχέδιο που έλαβε από τη γενική γραμματεία της κυβέρνησης, που προέβλεπε την έξοδο χιλιάδων συμβασιούχων, κυρίως των ΟΤΑ, που έχουν επιστρέψει μετά από προσωρινές διαταγές».
Επιμένει ο Αντώνης Ρουπακιώτης
Την αντίθεσή του να υπογράψει διάταξη με την οποία καταργούνται δικαστικές αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων που έχουν κερδίσει συμβασιούχοι του δημοσίου, εξέφρασε, το πρωί εμμέσως πλην σαφώς, από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης Αντώνης Ρουπακιώτης, με αφορμή επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση για όσα συνέβησαν στη Μανωλάδα.
Σημειώνεται ότι το πρωί, κύκλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης έφεραν τον κ. Ρουπακιώτη να δηλώνει σε ό,τι αφορά τη διάταξη: «Δεν πρόκειται να κάνω ούτε ένα βήμα πίσω».
Από πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης έγινε γνωστό το μεσημέρι ότι ο Αντώνης Ρουπακιώτης δεν πρόκειται να υπογράψει τις επίμαχες ρυθμίσεις του συναδέλφου του υπουργού Δημόσιας Διοίκησης, Αντώνη Μανιτάκη, για την κατάργηση της δικαστικής προστασίας των εργαζομένων.
Κατά τις ίδιες πηγές, αποκλείεται -κατηγορηματικά- ότι ο υπουργός θα αποδεχθεί «επιλογή» να εισαχθούν αυτές οι ρυθμίσεις στη Βουλή με το πρόσχημα ότι δεν χρειάζεται η δική του υπογραφή στο επίμαχο νομοσχέδιο, κι αυτό -όπως πρόσθεσαν- «για λόγους ουσίας, αφού επιχειρείται να καταργηθούν όσα στοιχεία έχουν απομείνει στο Κράτος Δικαίου και επειδή υπήρξε μεθόδευση σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης, τη στιγμή μάλιστα που συμβάλλει στη συνοχή της κυβέρνησης».
Σχόλια Facebook