Αλέξης Τσίπρας: Δεν πάμε καλά, είμαστε μπροστά σε μεγάλους κινδύνους
«H κυβέρνηση προσπαθεί να ωραιοποιήσει την ατμόσφαιρα και να δημιουργήσει τεχνητό κλίμα αισιοδοξίας και εφησυχασμού», υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σε εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, εξαπολύοντας επίθεση και στην τρόικα.
Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι ο πραγματικός κίνδυνος για την οικονομία είναι το ίδιο το μνημόνιο και η τρόικα με τις επιλογές της για να εκφράσει την ανησυχία του ότι η «χώρα βρίσκεται για πρώτη φορά, μετά το 1974 μπροστά σε δραματικές δυσκολίες και αδιέξοδα όντας τόσο απομονωμένη στο διεθνές περιβάλλον».
«Η χώρα δεν πάει καλά και ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι αυτός που θα κληθεί να βγάλει το φίδι από την τρύπα, η χώρα βρίσκεται μπροστά σε μεγάλους κινδύνους» τόνισε.
Η ελληνική στάση σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα είναι ότι πρέπει «να ξεκινήσουμε από αυτό για να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να αποκτήσουμε μία εθνική ενόραση στο εθνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε, διότι κάποιοι νόμιζαν ότι όταν άρχιζε αυτή η κρίση, αυτή θα αφορούσε τους εργαζόμενους, τη μεσαία τάξη και όχι το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
Προβάλλοντας και ιδεολογικές πτυχές της οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Τσίπρας είπε ότι «είμαστε εναντίον ενός ιδιότυπου κρατισμού και μιας κρατικοδίαιτης λειτουργίας της οικονομίας. Και βασική μας επιδίωξη είναι να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε, εάν δούμε μία προοπτική ανάκαμψης, να έχουμε ένα σχέδιο ώστε να αναδιοργανώσουμε το κράτος να δουλεύει καλύτερα. Να γίνει πιο αποτελεσματικό στην είσπραξη όσων του οφείλονται, να γίνει πιο λειτουργικό και διαφανές στη διαχείριση των πόρων, δικαιότερο στην κατανομή του».
Παράλληλα, επανέλαβε τους έξι άξονες πάνω στους οποίους θα διαπραγματευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον βρεθεί στην εξουσία:
-Δημοσιονομική σταθεροποίηση με ένα κοινωνικά δίκαιο και βιώσιμο τρόπο.
-Διαμόρφωση ενός σταθερού εργασιακού και φορολογικού πλαισίου.
-Καταπολέμηση της ανεργίας.
-Η αποκατάσταση θεσμών κοινωνικής προστασίας και ιδιαίτερα η προσπάθεια να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση.
-Η μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.
-Ο αναπροσανατολισμός των διαθέσιμων εργαλείων δημόσιας πολιτικής και η ένταξη στον περιφερειακό σχεδιασμό νέων παραγωγικών δραστηριοτήτων.
Όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, είναι αναγκαίο να ενισχυθούν τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, ενώ υποστήριξε ότι η γεωργία θα πρέπει να ανασυγκροτηθεί με ποιοτικά προϊόντα, τα οποία να είναι ανταγωνιστικά, ενώ αναφορές έκανε στον τουρισμό, στην αξιοποίηση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και τη ναυτιλία.
Απάντησε εξάλλου σε όσους κατηγορούν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είναι αρνητικό σε κάθε επένδυση: «Εκεί που είμαστε αρνητικοί, εκεί που έχουμε αντίθεση, είναι όταν έχουμε επενδύσεις που δεν σέβονται τους περιβαλλοντικούς και εργασιακούς νόμους», διευκρίνισε.
Υποστήριξε παράλληλα ότι η κρίση δεν είναι συγκυριακή αλλά ιστορικής σημασίας, δομική για την Ευρώπη, και καθοριστική για την Ελλάδα, καθώς -όπως τόνισε- παίρνει ίσως διαστάσεις εθνικής τραγωδίας, για να συμπληρώσει ότι αυτό δεν οφείλεται μόνο στο λάθος των πολλαπλασιαστών, δηλαδή στον κακό υπολογισμό της ύφεσης, αλλά στην ίδια τη φιλοσοφία του προγράμματος που επιλέχθηκε για τη χώρα.
Κατηγόρησε τη Γερμανία ότι διακατέχεται «ιδιότυπο οικονομικό εθνικισμό» και θέλει να επικρατήσει στην Ευρωζώνη και στην ευρωπαϊκή σφαίρα με οικονομικά μέσα.
Σχόλια Facebook