“Θύματα” των περικοπών τα γενικά προξενεία της Ελλάδος στο εξωτερικό
Η ομαλή λειτουργία τους επαφίεται, πλέον, στη φιλοτιμία του προσωπικού τους
ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Δημοσιογράφος-Αυστραλία
Ανυπόστατες, χαρακτηρίζουν οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας στην Αυστραλία, τις φήμες για «διάλυση» των προξενικών αρχών εξ αιτίας της μείωσης του προσωπικού. Απεναντίας, τονίζουν, οι αρχές «λειτουργούν κανονικά» και το προσωπικό « καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για την έγκαιρη εξυπηρέτηση της ομογένειας».
Οι φήμες θέλουν τα «μεγάλα» προξενεία της Ελλάδας στην Αυστραλία (Μελβούρνης, Σίδνεϊ και Αδελαΐδας) να «αδυνατούν» ή να «αρνούνται» να εξυπηρετήσουν έγκαιρα τον Ελληνισμό, επειδή δεν έχουν αρκετό προσωπικό. Οι φήμες αυτές είναι παντελώς αβάσιμες και αδικούν το προσωπικό των προξενείων, που εργάζονται σκληρά για την εξυπηρέτηση των ομογενών.
Είναι γεγονός, ότι η κρίση που μαστίζει την Ελλάδα επέβαλε περικοπές και στον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών. Στο πλαίσιο της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής της, η ελληνική κυβέρνηση έχει «τσεκουρώσει» και τις δαπάνες των ελληνικών αρχών εξωτερικού (πρεσβείες και προξενεία). Αφυπηρετούντες και μετακινούμενοι μόνιμοι υπάλληλοι πρεσβειών και προξενείων δεν αντικαθίστανται από ισότιμους συναδέλφους τους, μήτε ανανεώνονται συμβάσεις απασχόλησης εντόπιου προσωπικού. Επιπροσθέτως, οι μειώσεις μισθών και επιδομάτων έχουν καταστήσει την Αυστραλία «ασύμφορο» πόστο για διπλωματικούς, διοικητικούς υπαλλήλους και εντόπιους εργαζομένους.
Προξενεία που εξυπηρετούν τον όγκο του Ελληνισμού της Αυστραλίας (Μελβούρνης, Σίδνεϊ και Αδελαΐδας) λειτουργούν με «μισό» προσωπικό. Αναφέρουμε ενδεικτικά, ότι η πρεσβεία της Ελλάδας στην Καμπέρα λειτουργεί με τέσσερα άτομα, συμπεριλαμβανομένου και του πρέσβη.
Το Γενικό Προξενείο Σίδνεϊ λειτουργεί με πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Προξένου. Με πέντε άτομα, συμπεριλαμβανομένου του Γενικού Προξένου, λειτουργεί και το Γενικό Προξενείο της Αδελαΐδας.
Στην Πέρθη έμειναν δύο άτομα, η Πρόξενος και η γραμματέας της, για να εξυπηρετούν τον Ελληνισμό της ακριτικής Δυτικής Αυστραλίας. Η άρνηση του υφυπουργού αποδήμων, κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα, να διαψεύσει -κατά την πρόσφατη επίσκεψή του- τις φήμες για επικείμενο κλείσιμο του προξενείου στην Πέρθη ενίσχυσαν τους φόβους των Ελλήνων της Δυτικής Αυστραλίας για μελλοντικό κλείσιμο της προξενικής αρχής.
Στη Μελβούρνη, μητρόπολη του Ελληνισμού της Αυστραλίας, το Γενικό Προξενείο λειτουργεί με μειωμένο προσωπικό. Υπάλληλοι που συνταξιοδοτήθηκαν ή μετακινήθηκαν δεν έχουν αντικατασταθεί με αποτέλεσμα η αρχή να λειτουργεί με δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένης της Γενικής Προξένου. Η κατάσταση στο Γενικό Προξενείο Μελβούρνης θα επιδεινωθεί, αν η Αθήνα δεν ανανεώσει τις συμβάσεις εργασίας όλων των έκτακτων υπαλλήλων του Γενικού Προξενείου ή δεν αντικαταστήσει τους μόνιμους υπαλλήλους, που θα μετακινηθούν ή θα συνταξιοδοτηθούν στο τέλος του έτους.
Αναπόφευκτα, τα νέα δεδομένα προκαλούν καθυστερήσεις στην εξυπηρέτηση της ομογένειας, που δεν οφείλονται σε αδιαφορία η απροθυμία του προσωπικού των προξενικών αρχών να εξυπηρετήσουν τον Ελληνισμό. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι, ότι είναι αδύνατη, πρακτικά, η εξυπηρέτησή μας από τα προξενεία στους χρόνους που είχαμε συνηθίσει.
Η φιλοτιμία των υπαλλήλων των προξενικών αρχών δεν αρκεί, δυστυχώς, για την άμεση εξυπηρέτηση του Ελληνισμού. Γι’ αυτό δεν πρέπει να ξεσπάμε στους υπαλλήλους, πολύ δε περισσότερο δεν πρέπει να τους συκοφαντούμε. Ευθύνες για τη βραδύρυθμη εξυπηρέτησή μας πρέπει να ζητήσουμε από την Αθήνα, που αποφασίζει και διατάσσει.
Οι Έλληνες πολιτικοί, που μας επισκέπτονται, μας εκμαυλίζουν με επαίνους για την «ελληνικότητά μας» και μας γανώνουν τ’ αυτιά με στερεότυπες, μονότονες διαβεβαιώσεις περί «αμείωτου ενδιαφέροντος» της γενέτειρας για τον Ελληνισμό της διασποράς. Οι πατέρες του έθνους, αντί να νομοθετούν για την καλύτερη εξυπηρέτησή μας από τις προξενικές αρχές, τις φορτώνουν με πρόσθετο έργο την ψήφιση νόμων, σαν τον περιλάλητο νόμο φορολόγησης των αποδήμων. Ιδού, λοιπόν, η πρόκληση για τους εθνοπατέρες να αποδείξουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους για το μισό εκατομμύριο Ελλήνων που διαβιούμε μόνιμα στην Αυστραλία.
Και κάτι άλλο: Οι παρεμβάσεις μας στην Αθήνα δεν θα πρέπει να γίνονται με κομματικά κριτήρια ή προσωπικές προτιμήσεις, αλλά με κριτήριο την επαρκή λειτουργία των προξενείων. Οι καλοθελητές οφείλουν να γνωρίζουν, ότι «οι καταγγελίες» επιστρέφουν στον τόπο προέλευσής τους και τους εκθέτουν ανεπανόρθωτα.
Τέλος, η φημολογούμενη «ρήξη» της Γενικής Προξένου της Ελλάδας στη Μελβούρνης κ. Ελένης Λιανίδου, με τον Πρέσβη κ. Χαράλαμπο Δαφαράνο, δεν επηρεάζει και δεν είναι δυνατόν να επηρεάσει τη λειτουργία της προξενικής αρχής. Το έργο κάθε προξενικής αρχής διεκπεραιώνεται από τους υπαλλήλους, δεν διεκπεραιώνεται από τους προϊσταμένους.
Σχόλια Facebook