Ύπατος πρόεδρος AHEPA Γιάννης Γροσομανίδης: Θα βοηθήσουμε όσο μπορούμε
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
H AHEPA, είναι η αρχαιότερη και η μεγαλύτερη οργάνωση των Ελλήνων της Αμερικής. Ιδρύθηκε στις 26 Ιουλίου του 1922 στην Atlanta, Georgia των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Εννενηνταένα χρόνια αργότερα, όπως εξηγεί στην Panhellenic Post ο Ύπατος Πρόεδρος Γιάννης Γροσομανίδης (John Grossomanides), υπάρχουν πολλά σχέδια για το μέλλον. Συνεχίζουμε να δημιουργούμε νέα Παραρτήματα στην Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Ήδη έχουμε 26 νέα Τμήματα που λειτουργούν και σύντομα θα ξεπεράσουν τα 30. Συνολικά η ΑΧΕΠΑ έχει περισσότερα από 40.000 μέλη παγκοσμίως”.
Αντιπροσωπεία της ΑΗΕΡΑ, από Αμερική και Καναδά, επισκέφθηκε τις μέρες αυτές την Αθήνα. Πρόεδροι και διοικητικοί παράγοντες συνόδεψαν τον Ύπατο Πρόεδρο κ. Γροσομανίδη στις επίσημες συναντήσεις που είχε με την ελληνική πολιτειακή και πολιτική ηγεσία…
ΡΗΡ: Πώς πήγαν οι συναντήσεις σας αυτές;
Γροσομανίδης: Οι συνομιλίες ήταν πολύ καλές. Ο διάλογος ήταν ευρύτερος και ήταν περισσότερο λεπτομερής σχετικά με το τι γίνεται σήμερα, πως αντιμετωπίζεται η δύσκολη συγκυρία, αλλά και η πορεία των εθνικών μας θεμάτων”.
ΡΗΡ: Ας μείνουμε λίγο σ΄αυτό. Στην προσπάθεια περαιτέρω επέκτασης της οργάνωσης. Μετά τόσα χρόνια δράσης δείχνετε μία έντονη διάθεση ανασυγκρότησης και επέκτασης της ΑΧΕΠΑ παγκοσμίως. Στην Ελλάδα γνωρίζω ο Κυβερνήτης Νίκος Παπαδόπουλος επιδεικνύει μία εντυπωσιακή ενεργητικότητα. Διασχίζει τη χώρα από το ένα άκρο στο άλλο. Πάει και Ευρώπη! Είναι, όμως, μόνον αυτός ο λόγος;
Γροσομανίδης: “Ναι, ναι, ξέρω τις εξαιρετικές επιδόσεις του αδελφού Κυβερνήτη. Εμείς θέλουμε να οργανώσουμε μέλη και παραρτήματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. ‘Εχουμε σχέδια να ιδρύσουμε παραρτήματα στην Ιταλία, στην Αυστρία, στην Ελβετία, και στη Σουηδία ακόμη. Ξέρετε, ότι παύει να μεγαλώνει, μοιραία συρρικνώνεται και χάνετε… Η ΑΧΕΠΑ έρχεται από μακριά και θα πάει μακριά στο μέλλον.”
Παρατηρούσαμε τον Ύπατο Κυβερνήτη καθώς μας εξηγούσε τα μελλοντικά σχέδια για την οργάνωση. Δίπλα του ο Κυβερνήτης του Παραρτήματος 25 της ΑΧΕΠΑ, Νίκος Παπαδόπουλος (Nick Papadopoulos). καθισμένοι στο μεγάλο loby του ξενοδοχείου Μεγάλη Βρετανία, στην καρδιά της Αθήνας, έδειχνε ανυπόμονος να προχωρησουν τα σχέδια για την επέκταση της οργάνωσης. Ήρεμος, αλλά αποφασιστκός ο Γιάννης Γροσομανίδης έδειχνε να ξέρει τι θέλει, που στοχεύει.
ΡΗΡ: Πώς συντηρείτε η οργάνωση; Που βρίσκετε χρήματα;
Γροσομανίδης: Αν αυτό εννοείτε, δεν επιχορηγούμεστε από καμία κυβέρνηση.
ΡΗΡ: Αλλά πιστεύω με όλα όσα κάνετε σε επίπεδο εθελοντικής προσφοράς, δωρεές, φιλανθρωπίες κλπ. χρειάζονται πολλά χρήματα. Πού τα βρίσκετε;
Γροσομανίδης: Δίκιο έχετε ως προς τις διαχειριστικές ανάγκες της ΑΧΕΠΑ. Τα χρήματα που έχουμε, είναι οι εισφορές των μελών μας. Έχουμε περισσότερα από 40.000 μέλη και κάθε ένας από αυτούς καταβάλει την ετήσια εισφορά του στην οργάνωση. Επίσης χρήματα συγκεντρώνουμε και όταν γίνεται Συνέδριο της ΑΧΕΠΑ, ή όταν πρόκειται να κάνουμε ένα μεγάλο έργο όπως π,χ, πριν χρόνια που χρηματοδοτήσαμε το νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη κλπ.
ΡΗΡ: Είπατε για το ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, υπάρχει και η ομώνυμη Πτέρυγα στον Ευαγγελισμό κλπ. Πρόσφατα, όμως, με την οικονομική κρίση συνεχίζετε να προσφέρετε χρήματα, τρόφημα κλπ. Θέλετε να μας μιλήσετε γι αυτό;
Γροσομανίδης: Ξεκινήσαμε από πέρυσι το πρόγραμμα της Ιεραποστολής και κάθε μήνα στέλνουμε 10.000 δολάρια στην Αποστολή, 600 δέματα ξηρά τροφή, δηλαδή ρύζι κλπ. Πάνε στις Εκκλησίες και μέσω της μη κερδοσκοπικής Οργάνωσης “Αποστολή” τα μοιράζουν σε 500 άπορες οικογένειες. Ο Κυβερνήτης του Παραρτήματος 25 της ΑΧΕΠΑ, Αδελφός Νίκος Παπαδόπουλος επιδίδει τις μηνιαίες επιταγές 10 χιλιάδων δολαρίων στον Κώστα Ντίμιτσα Διευθυντή της “Αποστολής”. (σ.σ. φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στην Αθήνα, που λειτουργεί υπό την αιγίδα της Εκκλησίας της Ελλάδος).
Κάθε δωρεά 10 χιλιάδων χρησιμοποιείται για την συσκευασία 500 πακέτων, καθένα των οποίων περιέχει τρόφιμα και άλλα αγαθά που βοηθούν μια τετραμελή οικογένεια να περάσει χωρίς επισιτιστικές ανησυχίες επί 20 μέρες.
Επίσης, έχουμε στείλει τρία φορτία με πλοία, φαρμακευτική βοήθεια, ένα στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, ένα στο νοσοκομείο της Χίου, και επίσης σε τρία νοσοκομεία Παίδων της Αθήνας. Το 700ων κλινών Νοσοκομείο Παίδων Αγίας Σοφίας, που είναι και το μεγαλύτερο νοσοκομείο ανηλίκων στην Ελλάδα, το 160 κλινών Γενικό Νοσοκομείο Παίδων Αγλαΐας Κυριακού και το 380 κλινών Γενικό Νοσοκομείο Παίδων στην Πεντέλη. Τα φορτία αυτά κόστισαν περίπου 1,8 εκατομμύρια δολάρια. Όχι μόνο πληρώσαμε τις δωρεές, αλλά και τα μεταφορικά με τα πλοία από το Σιάτλ.
ΡΗΡ: Θα συνεχίσετε την προσφορά;
Γροσομανίδης: Ασφαλώς. Η ΑΧΕΠΑ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για την εξασφάλιση ιδιωτικών συνεισφορών ώστε να μπορέσει να ανακουφίσει κάπως και στο μέτρο του δυνατού τις συνέπειες που αισθάνονται οι συμπατριώτες μας από την πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με φορείς στην γενέτειρα και ομογενειακές οργανώσεις, για την παροχή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα. Οι ανάγκες είναι μεγάλες. Ενθαρρύνουμε κάθε προσπάθεια που αποβλέπει στο να συγκεντρωθεί περισσότερη βοήθεια για τους συνανθρώπους μας στην Ελλάδα. Κάθε δωρεά, όσο μικρή και να είναι, βοηθά στην εκπλήρωση του έργου μας αυτού».
Όσο μιλούσε ο κ. Γροσομανίδης σκεπτόμουνα άλλες προσπάθειες από την Αθήνα, πολυέξοδες για τον Έλληνα φορολογούμενο, να στηθούν νέες ομογενειακές οργανώσεις που απέτυχαν παταγωδώς. Γιατί; Ίσως γιατί έλειψε ο κοινός νους και εκείνων που τις δημιούργησαν και εκείνων που τις διοίκησαν…
ΡΗΡ: Δεν έχετε μέλη μόνον ελληνικής καταγωγής πολίτες, έχετε και Φιλλέλληνες. Έχετε και εξέχουσες προσωπικότητες. Βοηθούν όλοι αυτοί;
Γροσομανίδης: Να σας πω. Όσα περισσότερα μέλη θα έχουμε τόσες περισσότερες θα είναι και οι δυνατότητες που θα έχουμε. Και όσα περισσότερα μέλη, τόσες περισσότερες και οι διασυνδέσεις που θα έχουμε. Εάν έχουμε σύνδεσμο με εξέχουσες προσωπικότητες, όπως εύστοχα είπατε, όπως πχ. τον Κατσιματίδη, τον Σπάνο, τον Τζαχάρη και άλλους σημαντικούς ομογενείς, εάν τους ξέρουμε και μας ξέρουν, θα μπορούμε εύκολα να ζητήσουμε βοήθεια, δωρεές που μας βοηθούνε στο έργο μας. Μας διευκολύνουν να κάνουμε τα προγράμματα που θέλουμε να οργανώσουμε.
ΡΗΡ: Βρίσκετε ανταπόκριση από τους ομογενείς να κάνουν δωρεές στην Ελλάδα;
Γροσομανίδης: Υπάρχουν δυσκολίες. Αναφέραμε τόσο στον πρόεδρο της Βουλής κ. Ευάγγελο Μείμαράκη όσο και στον Πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου για τον Απόδημο Ελληνισμό, Άδωνι Γεωργιάδη, το θέμα των οργανισμών που θέλουν να κάνουν δωρεές σε διάφορα ιδρύματα όπως τα νοσοκομεία κλπ. και των φόρων που υποχρεώνονται να πληρώνουν γι αυτές τις δωρεές, γεγονός που τους αποτρέπει. Ελπίζουμε να βρεθεί μια λύση στο θέμα αυτό.
ΡΗΡ: Πέραν από το ανθρωπιστικό σας έργο, σας απασχολούν και τα εθνικά θέματα. Είχατε μάλιστα ευρεία σύσκεψη με τον Υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλο. Για να είμαι ειλικρινής, την τελευταία φορά που εγώ θυμάμαι να συνεδρίασαν τόσο εκπρόσωποι ομογενών με δύο υπουργούς (σ.σ. ήταν παρών και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κων. Τσιάρας) και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες ήταν αμέσως μετά την μεταπολίτευση… Τί σας είπε ο Υπουργός;
Γροσομανίδης: Με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Δημ. Αβραμόπουλο, μιλήσαμε για τα εθνικά θέματα, το Κυπριακό, το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, το Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ανάγκη να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Θα έχουμε μία συνεδρία στην ΑΧΕΠΑ όπου θα συνοψίσουμε όλες τις πληροφορίες που λάβαμε από την Αθήνα και τους αρμόδιους φορείς και 22 Μαίου θα συζητήσουμε με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου μερικά από τα θέματα που συζητήσαμε με τους συμπατριώτες μας υπουργούς, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πείσουμε το Κογκρέσο για τις ελληνικές θέσεις και τι χρειάζεται να γίνει για να ξαναανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Να έχει το Πατροιαρχείο την αναγνώριση που του αρμόζει. Επίσης θα επιδιώξουμε να δούμε αν μπορούσε να βοηθήσουμε στο να πλησιάσουν οι απόψεις των δύο πλευρών στην Κύπρο, ώστε να επιτύχουμε την ενοποίηση του νησιού. Θα εργασθούμε με τους αρμόδιους ομογενμειακούς και πολιτικούς παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες, ώστε να δόσουμε ώθηση σ΄αυτά τα θέματα.
ΡΗΡ: Πρόσφατα μεγάλη αναστάτωση έχει προκληθεί στην Ομογένεια για το θέμα της διπλής φορολογίας και των διαφόρων πιστοποιητικών που ζητούν οι εφορίες στην Ελλάδα προκειμένου να εγγράψουν κάποιον ώς μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Έχουν γίνει παρεμβάσεις τόσο από ομογενειακές οργανώσεις όσο και από τη Γραμματέα του ΣΑΕ κυρία Σαραντοπούλου. Σας απασχόλησε το θέμα αυτό στις επίσημες συναντήσεις σας στην Ελλάδα;
Γροσομανίδης: Ασφαλώς. Μιλήσαμε το θέμα με τον Πρόεδρο της Διακομματικής για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Γερωργιάδη ο οποίος μας είπε ότι πριν δύο μήνες άλλαξε ο νόμος και τώρα δεν χρειάζεται να πάνε οι ομογενείς στο IRS για τη φόρμα 8802, αρκεί απλά ένα αντίγραφο που θα πιστοποιεί την ταυτότητά τους. Επίσης εδόθη παράταση τριών μηνών για την κατάθεση των δικαιολογητικών στις εφορίες και μάθαμε ότι θα επανεξετασθεί το όλο θέμα από τον Υπουργό Οικονομικών.
ΡΗΡ: Από τα άλλα θέματα, η ελληνική γλώσσα εξακολουθεί να σας εμπνέει;
Γροσομανίδης: Αυτό που θίγετε είναι το άλλο μεγάλο θέμα που μας απασχολεί, και που είναι η εκπαίδευση. Είναι πολύ σημαντικό για μας. Θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υποτροφίες στα παιδιά που πάνε στο Κολέγιο γιατί είναι πολύ ακριβά. Επίσης, έχουμε Πρόγραμμα για αποστολή παιδιών στην Ελλάδα. Στέλνουμε κάθε χρόνο φοιτητές να περάσουν το καλοκαίρι τους εδώ στην πατρίδα, να εξασκήσουν την γλώσσα και συγχρόνως να μάθουν την ιστορία και να πάρουν περισσότερη εκπαίδευση και γνώσεις. Κάθε χρόνο στέλνουμε περίπου 80 παιδιά, αγόρια και κορίστια. Να μάθουν τις ελληνικές ρίζες, τη γλώσσα, τις παραδόσεις κλπ.
Εμείς, ως ΑΧΕΠΑ, δεν έχουμε ειδικό πρόγραμμα διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, αλλά πολλά από τα Τμήματα της ΑΧΕΠΑ βοηθούν στο να δραστηριοποιηθούν σε τέτοιες κατευθύνσεις, όπως πληρώνοντας τα δίδακτρα για ένα τέτοιο σχολείο ή μπορούν να χρηματοδοτήσουν την πρόσληψη ενός δασκάλου ελληνικών από κάποιο ομογενειακό σχολείο. Επίσης, να σας πω ότι έχουμε ένα Charter Shcool sto Γουιλμπιγκτον στο Ντελαγουέρ και πηγαίνουν τα παιδιά από μικρά και μαθαίνουν ελληνικά. Δεν είναι όλοι Έλληνες, οι μαθητές. Πάνε Ισπανοί, έγχρωμοι κλπ. και μαθαίνουν και ελληνικά.
ΡΗΡ: Ποιές είναι οι άλλες δραστηριότητες που αναπτύσσετε, τα άλλα προγράμματα που τρέχετε;
Γροσομανίδης: Επιγραμματικά να σας πω, και σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου προσφέρετε μέσω της ηλεκτρονικής σας εφημερίδας, η ΑΧΕΠΑ έχει πρόγραμμα με τους εθελοντές πυροσβέστες. Πήγαν πέρυσι στο Ρόντ Άιλαντ 15 άνδρες και 1 κοπέλα, όλοι εθελοντές πυροσβέστες, που συνεργάζονται με την Πυρτοσβεστική Υπηρεσία. Εκπαιδεύονται εκεί και επιστρέφουν στην Ελλάδα να μεταφέρουν τις γνώσεις που απέκτησαν στο σβήσιμο των πυρκαγιών. Όλοι είναι εθελοντές πυροσβέστες από διάφορα μέρη της Ελλάδος, που συνεργάζονται με την Πυροσβεστική Υπηρεσία.. Και μερικοί από αυτούς είναι και μέλη της ΑΧΕΠΑ! Φέτος θα έλθουν στην Αμερική 12 εθελοντές πυροσβέστες.
Επίσης, να σας πω ότι η ΑΧΕΠΑ χρηματοδοτεί με μεγάλα ποσά ιατρικές έρευνες, για τον Καρκίνο και την αναιμία. Ένα άλλο πρόγραμμα που είχαμε και στέφθηκε από επιτυχία μετά από προσπάθειες πολλών ετών ήταν να συμπεριληφθεί η Ελλάδα στο Πρόγραμμα VizaWeaver το οποίο και ισχύει μέχρι σήμερα χωρίς προβλήματα. Είναι η δυνατότητα που έχουν πλέον και οι συμπατριώτες μας υπό προϋποθέσεις να ταξιδεύουν στην Αμερική χωρίς βίζα.
Τέλος, να σας πω ότι από επιτυχία στέφθηκε και μία άλλη προσπάθεια που αναλάβαμε, με τη συνεργασία της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο Μανχάταν. Ζητήσαμε από την Πολιτεία να μην ξεχάσει να δώσει οικόπεδο στην Εκκλησία για να ξαναχτιστεί ο Αγιος Νικόλαος. Ο ίδιος ο Κυβερνήστης της Νέας Υόρκης, έγραψε γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο ότι τους χορηγεί 4.500 τετραγωνικά πόδια αντί για τα 300 που είχε η εκκλησία. Εκεί που έπεσαν τα κτίρια, εκεί θα ξαναστηθεί ο Άγιος Νικόλαος, στην Liberty Street.
ΡΗΡ: Πριν σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη που παραχωρήσατε στην Panhellenic Post, να ρωτήσω και τον προσφάτως αναγορευθλεντα σε …αδελφό γνωστό Έλληνα ηθοποιό Χάρη Ρώμα και την περιοδεία που ετοιμάζει για την Αμερική και τον Καναδά.
Γροσομανίδης: Ναι, ναι, όλοι που είναι Έλληνες, πρέπει να γίνουν ΑΧΕΠΑ! Και όπως γράψατε και σεις σε συνέντευξη που είδα ότι πρόσφατα σας έδωσε ο αδελφός Ρώμας, με το θίασό του θα μας επισκεφθούν ώστε και οι ομογενείς σε Καναδά και Αμερική να απολαύσουν το “Είδε το Χάρη με τα μάτια της”, μιά καλοστημένη κωμωδία που θα δούμε και εμείς στις 11 Απριλίου. Ξέρω πως όταν θα είναι έτοιμο το οριστικό Πρόγραμμα των παραστάσεων του κ. Ρώμα την Αμερική, θα ανακοινωθεί, ίσως και εντός των ημερών.
ΡΗΡ: Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχόλια Facebook