Σε 45 χρόνια το εξπρές της “αχανούς” ηπείρου
Η κυβέρνηση Γκίλαρντ μελετά σοβαρά την κατασκευή σιδηροδρομικού δικτύου που θα συνδέει τη Μελβούρνη με τη Βρισβάνη, παρά το τεράστιο χρηματικό κόστος και το χρόνο που θα απαιτήσει για να κατασκευαστεί.
Θα στοιχίσει $114 δις και 45 χρόνια από τώρα για την ολοκλήρωσή του. Ναι, η σύνδεση της Μελβούρνης με τη Βρισβάνη με το τραίνο-εξπρές θα πάρει σάρκα και οστά το 2058. Μπορεί το κόστος ν’ ακούγεται εξωπραγματικό, σχετική μελέτη εντούτοις αποκαλύπτει ότι το κέρδος από κάθε δολάριο που θα δαπανηθεί θα είναι $2.30. Να σημειωθεί ότι η μελέτη του έργου αυτού για το οποίο είχε γίνει λόγος στην προεκλογική εκστρατεία του Εργατικού Κόμματος το 2010, εκπονήθηκε από επταμελή επιτροπή εμπειρογνωμόνων της εταιρίας ΑΕΟΟΜ, θα παρουσιαστεί δε την ερχόμενη Πέμπτη από τον υπουργό Δημοσίων Έργων και Συγκοινωνιών, Άνθονι Αλμπανίζ.
Ο ίδιος θα πει ότι το μεγαλεπήβολο αυτό έργο έχει τη δυναμική να αλλάξει εκ βάθρων τον τρόπο που, ζουν, ταξιδεύουν και εργάζονται οι Αυστραλοί. Ωστόσο, θα παραδεχθεί, συγχρόνως, ότι εμπεριέχει μεγάλες προκλήσεις τόσο από τεχνολογικής όσο και οικονομικής πλευράς.
Οι δυσκολίες που παρουσιάζει ένα έργο του μεγέθους αυτού, αναμένεται να αυξήσει τις πιέσεις για την κατασκευή ενός δεύτερου αερολιμένα στο Σίδνεϊ, μια εναλλακτική λύση κατά πολύ οικονομικότερη της κατασκευής του εξπρές.
Σύμφωνα με τη μελάτη, η απόσταση που θα καλύπτει το εξπρές θα είναι 1.748 χλμ. από Μελβούρνη-Βρισβάνη, μέσω Καμπέρας, Σίδνεϊ, Νιουκάστλ και Χρυσής Ακτής. Βασίζοντας τους υπολογισμούς στην τιμή των αεροπορικών εισιτηρίων για την ίδια απόσταση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι 84 εκατ. επιβάτες το χρόνο, θα χρησιμοποιούν το εξπρές.
Υπολογίζεται ότι όταν λειτουργήσει θα πάρει από τις αερογραμμές 40% από τα ταξίδια των πόλεων και 60% της υπαίθρου. Με ταχύτητα μίνιμουμ 300 χλμ. την ώρα και μάξιμουμ 359χι. την ώρα θα παίρνει λίγο περισσότερο χρόνο από το εναέριο ταξίδι της ίδιας απόστασης.
Ο κ. Αλμπανίζ δήλωσε ότι οι Πολιτείες Βικτώρια, Ν.Ν. Ουαλία και Κουηνσλάνδη καθώς και η Περιοχή Πρωτεύουσας θα πρέπει να συνεισφέρουν στο κόστος κατασκευής του έργου, για να αποφευχθούν δε προβλήματα που συνδέονται με το υψηλό κόστος της κατασκευής, το έργο θα πρέπει να αποπερατώνεται σταδιακά.
Neoskosmos.com
Σχόλια Facebook