Κατατέθηκαν τα νομοσχέδια σοκ για την Κύπρο – Στα 5,5 δισ. ευρώ οι κεφαλαιακές ανάγκες
Πέντε νομοσχέδια, που περιλαμβάνουν περικοπές μισθών και νέους φόρους, κατατέθηκαν στην ολομέλεια της Κυπριακής Βουλής για ψήφιση, εν όψει της αυριανής επικύρωσης της μνημονιακής σύμβασης από το Eurogroup στο Δουβλίνο.
Η συζήτηση για επικύρωση των νομοσχεδίων θα γίνει σε συνεδρίαση της Βουλής την ερχόμενη Πέμπτη. Ένα από αυτά, προβλέπει μείωση των μισθών στον δημόσιο και ημιδημόσιο τομέα.
Ειδικότερα προβλέπει την περικοπή από την 1η Ιουνίου 2013 απολαβών 0,8% για μισθό μέχρι 1.000 ευρώ, 7,3% από 1.001 μέχρι 1.500 ευρώ, 9,3% από 1.501 μέχρι 2.000, 10,5% από 2.001 μέχρι 3.000, 13% από 3.001 μέχρι 4.000 και 14,5% από 4.001 ευρώ και άνω. Περαιτέρω μείωση 3% προβλέπεται από την πρώτη Ιανουαρίου 2014. Οι μειώσεις αυτές είναι πέραν της γενικής μείωσης απολαβών που ισχύει από τον περασμένο χρόνο. Τα υπόλοιπα νομοσχέδια προβλέπουν αύξηση του εταιρικού φόρου από 10% σε 12,5%, αύξηση από το 15% στο 30% επί των τόκων ως εισφορά για την άμυνα και αύξηση του ειδικού φόρου πιστωτικών ιδρυμάτων από 0,11% σε 0,15%. Με άλλο νομοσχέδιο προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης επί τακτικής βάσης των συντελεστών των φόρων κατανάλωσης με απόφαση του υπουργού οικονομικών. Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος δήλωσε, ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου για φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας αποτελεί μνημονιακό όρο. Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Εσωτερικών της Βουλής, ο κ. Χάσικος ανέφερε, ότι στόχος είναι να εισρεύσουν στα κρατικά ταμεία 75 εκατομμύρια ευρώ, πέραν των 29 εκατομμυρίων που εισπράττονται με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία. Απέφυγε να αποκαλύψει τον τρόπο φορολογίας, αλλά είπε, ότι επιδιώκεται να είναι ακριβοδίκαιος και ότι προς το παρόν γίνονται ασκήσεις επί χάρτου. Σε ερώτηση αν θα φορολογηθεί και η πρώτη κατοικία, δεν το απέκλεισε, λέγοντας πως δεν θα είναι καταστροφικό αν μια οικογένεια πληρώνει 30 ή 50 ευρώ το χρόνο. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθούν στη Βουλή πέντε νομοσχέδια, που προβλέπουν τις αλλαγές στον τομέα της Υγείας, με βάση την συμφωνία με την Τρόικα. Τα νομοσχέδια, που εγκρίθηκαν χθες από το υπουργικό συμβούλιο, αφορούν την αύξηση των τελών για παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης σε κρατικά νοσοκομεία για τους δικαιούχους και μη δικαιούχους, μηνιαία συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων προκειμένου να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στα δημόσια νοσοκομεία, τις πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες και την εξαίρεση από τα μέτρα των ασθενών με χρόνιες παθήσεις. Επίσης ετοιμάζεται νομοσχέδιο που αφορά στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των Τουρκοκυπρίων, οι οποίοι, με βάση την πολιτική επαναπροσέγγισης, είχαν ελεύθερη πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο θα κατατεθεί στο υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη Δευτέρα. Ο υπουργός Υγείας Πέτρος Πετρίδης δήλωσε, ότι όλα τα νομοσχέδια θα πρέπει να εγκριθούν από την Βουλή μέχρι τα μέσα Απριλίου.
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση επιβεβαίωσε ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα τρία χρόνια ανέρχονται στα 23 δισ. ευρώ, 5,5 δισ. περισσότερα από το αρχικά συζητούμενο ποσό των 17,5 δισ. ευρώ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, απέδωσε την αύξηση του ποσού στην καθυστέρηση και την ατολμία την οποία, όπως είπε, επέδειξε η προηγούμενη κυβέρνηση στην προώθηση και έγκριση της μνημονιακής σύμβασης. Έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενημέρωση των μελών του Eurogroup, ανέφερε ότι τα μέλη του καταβάλουν τα 9 δισ. ευρώ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο 1 δισ. ευρώ και η Κύπρος θα πρέπει να συμβάλει με το ποσό των 13 δισ. ευρώ, που θα προέλθει από το κούρεμα των καταθέσεων, τη συγχώνευση της Τράπεζας Κύπρου με τη Λαϊκή Τράπεζα, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις και αύξηση φόρων. Επίσης, ο κ. Στυλιανίδης επιβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους υπολογισμούς της για τη βιωσιμότητα της κυπριακής οικονομίας, εισηγήθηκε την πώληση του «πλεονάσματος αποθεμάτων» χρυσού της Κύπρου για την είσπραξη 400 εκατ. ευρώ, αλλά πρόσθεσε ότι για το θέμα αυτό αποκλειστικά αρμόδια είναι η Κεντρική Τράπεζα. Επεσήμανε, δε, ότι η κυβέρνηση εργάζεται για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων στις τράπεζες, προκειμένου να διευκολυνθεί η αγορά, συμμεριζόμενη πλήρως τις ανησυχίες και το αίτημα των παραγόντων της αγοράς, ότι πρέπει το συντομότερο να απλουστευτούν και να χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις τραπεζικές συναλλαγές. «Πρέπει να απελευθερωθούν κεφάλαια και να επανέλθει η ομαλότητα στην αγορά και η κυβέρνηση εργάζεται ώστε να εκδοθεί, ακόμα και σήμερα αν είναι δυνατό, νέο διάταγμα, πιο απλό και πιο σαφές» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι πρέπει να επιτραπούν οι τραπεζικές συναλλαγές εσωτερικού μέχρι 300.000 ευρώ, αλλά οι λεπτομέρειες για την πρόταση αυτή θα γίνουν γνωστές όταν εκδοθεί το διάταγμα της Κεντρικής Τράπεζας, το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό μελέτη και επεξεργασία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα προβάλλει ενστάσεις και καταβάλλονται προσπάθειες να δώσει τη συγκατάθεσή της. Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως θα μπορέσει να επιλύσει το πρόβλημα ρευστότητας που κληρονόμησε, ώστε στο τέλος Απριλίου να εκπληρωθούν όλες οι υποχρεώσεις του κράτους.
NewsIt.gr
Σχόλια Facebook