ΟΗΕ: Υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία ρύθμισης εμπορίου συμβατικών όπλων
Επιπλέον, η συμφωνία υποχρεώνει τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα προκειμένου να αποτρέψουν την ροή συμβατικών όπλων προς τη «μαύρη» αγορά.
Η συμφωνία υπερψηφίστηκε από 154 εκ των 193 μελών της Γενικής Συνέλέυσης. Δύο μέλη ψήφισαν κατά και 23 κράτη, ανάμεσά τους η Ρωσία και η Κίνα, απείχαν από την ψηφοφορία.
Στην προκειμένη περίπτωση ο όρος συμβατικά όπλα αφορά, μεταξύ άλλων, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα, μαχητικά αεροσκάφη, πολεμικά πλοία, πυραύλους και πυραυλικά συστήματα, και ελαφρά όπλα όπως τυφέκια ή πιστόλια.
«Ακανθώδες» θέμα απετέλεσε το ζήτημα των πυρομαχικών. Το τελικό κείμενο της συμφωνίας καλεί τα κράτη που την επικυρώνουν να θεσπίσουν κανόνες που θα διέπουν την εξαγωγή πυρομαχικών που σχετίζονται με τα όπλα που καλύπτονται από τη συμφωνία.
Το κερδοφόρο εμπόριο όπλων
Το σύνολο των ετήσιων εξοπλιστικών δαπανών, σε παγκόσμια κλίμακα, εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ένα τρισεκατομμύριο δολάρια, ενώ το εμπόριο συμβατικών όπλων αποτιμάται σε 70 δισεκατομμύρια δολάρια ανά έτος.
Σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Ινστιτούτου Ειρήνης της Στοκχόλμης, το οποίο ειδικεύεται σε έρευνες σχετικά με το φαινόμενο του πολέμου, πρώτος εξαγωγέας συμβατικών όπλων το 2012 ήταν οι Ηνωμένες Πολιτείες, με εξαγωγές αξίας 8,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε σταθερές τιμές 1990. Την δεύτερη θέση κατέλαβεη Ρωσία (8 δισ.), ακολουθούμενη από την Κίνα (1,8 δισ.), την Ουκρανία (1,3 δισ.) και την Γερμανία (1,2 δισ.).
Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ιταλία, η Ολλανδία, και η Ισπανία.
Πηγή: http://www.skai.gr
Σχόλια Facebook