Ο Κυπριακός Τύπος, 31 Μαρτίου 2013
Ποικίλα είναι τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων με τα θέματα της οικονομίας να δεσπόζουν. Προβάλλονται επίσης σύσκεψη που έγινε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο για να βοηθηθούν επιχειρήσεις, δηλώσεις του νομπελίστα Χρίστόφορου Πισσαρίδη για να μην γίνουν περαιτέρω περικοπές στους μισθούς και στις συντάξεις, το έργο των κοινωνικών παντοπωλείων καθώς και σενάρια για το κατά πόσο θα φύγουν ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας και ο Υπουργός Οικονομικών.
«Αγωνία για τις επιχειρήσεις» είναι ο τίτλος του κυρίου θέματος της «Αλήθειας» που γράφει ότι το μεγάλο κούρεμα της Τράπεζας Κύπρου θέτει σε κίνδυνο την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων σύμφωνα με ΟΕΒ και ΚΕΒΕ. Η εφημερίδα επικαλείται πληροφορίες σύμφωνα τις οποίες χθες έγινε κυβερνητική σύσκεψη στο Προεδρικό αντικείμενο της οποίας ήταν να σχεδιαστούν αλλαγές ώστε να αποφευχθεί η «ταφόπλακα» στις επιχειρήσεις. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Α» αναφέρεται στα θέματα που πρέπει να κλείσουν έτσι ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη δόση του πακέτου διάσωσης, που είναι οι τελικές διατυπώσεις και πολιτική δέσμευση για ιδιωτικοποιήσεις, η λεπτομερής περιγραφή των αλλαγών στον τραπεζικό τομέα και στη φορολογία και η επιβεβαίωση των αναφορών για το φυσικό αέριο. Αλλού, φιλοξενεί δηλώσεις του Χάρη Γεωργιάδη στην εφημερίδα ότι προτεραιότητα του Υπουργείου του είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας.
Υπό τον τίτλο «Έτσι φθάσαμε… να κλαίμε επί ερειπίων » η «Σημερινή» αναφέρει στο κύριό της θέμα ότι το οικονομικό τσουνάμι δεν ήρθε ξαφνικά, αλλά ότι ξεκίνησε προ καιρού, καθώς και ότι οι προειδοποιήσεις που λάμβανε η προηγούμενη Κυβέρνηση ήταν συνεχείς. Πλέον αναφέρει η «Σ» το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό μοντέλο της χώρας μας ξηλώνεται και ο κυπριακός λαός ζητά εξηγήσεις. Αλλού, η εφημερίδα αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης χθες για την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης όπως η ερευνητική επιτροπή προχωρήσει σε εις βάθος έρευνας και εντέλει να οδηγηθούν οι υπαίτιοι ενώπιον της Δικαιοσύνης. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι στον αναπνευστήρα βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι ο τζίρος τους είναι πιο κάτω ως και 80%.
Ο «Φιλελεύθερος» φιλοξενεί το κύριό του θέμα υπό τον τίτλο «Έτοιμα μέτρα για την οικονομία» και προβάλλει πρωτοσέλιδα συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εσωτερικές του σελίδες, γράφοντας ότι ο Πρόεδρος μεταξύ άλλων ανέφερε πως πακέτο μέτρων με στόχο να ορθοποδήσει η οικονομία προωθεί η Κυβέρνηση με στόχο εφαρμογής των μέτρων εντός τριών με έξι μηνών καθώς και ότι δεν συζητούνται νέοι όροι για μειώσεις μισθών και απολύσεις. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του Κύπριου νομπελίστα Χριστόφορου Πισσαρίδη, ότι υπάρχει κίνδυνος να εκτοξευθεί η ανεργία στο 25% αν δεν ληφθούν αμέσως μέτρα και ότι θα ήταν μεγάλο λάθος αν γίνουν νέες περικοπές μισθών και συντάξεων. Αλλού προβάλλει το παρασκήνιο των Βρυξελλών, αναφέροντας σε τέσσερις λόγους που οδήγησαν ΔΝΤ και γερμανικό άξονα στο «κυπριακό μοντέλο».
«Αμείλικτα ερωτήματα» είναι ο κύριος τίτλος της «Χαραυγής» και διερωτάται πώς φυγαδεύτηκαν εκατομμύρια ευρώ στο Λονδίνο από εταιρεία την οποία κατονομάζει, παραμονές της κρίσιμης συνόδου του Eurogroup που αποφάσισε κούρεμα καταθέσεων. Σε άλλο της θέμα προβάλλει συνέντευξη του Νίκου Κατσουρίδη στις εσωτερικές της σελίδες ο οποίος μεταξύ άλλων εκφράζει την εκτίμηση ότι «με λύση εκτός Τρόικας θα είμαστε κύριοι του εαυτού μας» και κάνει λόγο για προμελετημένο κτύπημα στην Κύπρο για να υπάρχει πλήρης έλεγχος της ενέργειας και οικονομικός και πολιτικός έλεγχος στις χώρες της περιοχής. Αλλού γράφει ότι στο κοινωνικό παντοπωλείο του σωματείου ΜΑΝΑ η κοινωνική αλληλεγγύη βρίσκεται στο απόγειο της.
Η αγγλόγλωσση “Cyprus Mail” με τίτλο «Η Τράπεζα Κύπρου έτοιμη να παίξει το ρόλο της» αναφέρεται σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών χθες ότι τα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα επεκτάθηκαν υπερβολικά αφήνοντας τη χώρα εκτεθειμένη και ότι τώρα είναι η στιγμή να υποχωρήσουν. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι οι πιέσεις για παραίτηση του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας αυξάνονται μετά από το σοκ που προκάλεσε η συμφωνία διάσωσης, προσθέτοντας ότι ο Πανίκος Δημητριάδης μπορεί να έχει γίνει ένας εύκολος στόχος. Αλλού αναφέρεται στις συνέπειες της νέας αρχής Ντέισελμπλουμ και κάνει λόγο για πραγματική πολιτική ανικανότητα όσον αφορά στις δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup για μελλοντικά πακέτα διάσωσης.
Υπό τον τίτλο «Μάχη για την παραμονή στο ευρώ» η εβδομαδιαία «Καθημερινή» αναφέρεται στην ύπαρξη τριών τάσεων γράφοντας ότι ενώ η Κυβέρνηση θέλει και προσπαθεί για τη παραμονή στο ευρώ , άλλη τάση θεωρεί την επιλογή της εξόδου από τα ευρώ σημαντικό διαπραγματευτικό χαρτί που θα πρέπει να εξεταστεί ως έσχατη επιλογή και τρίτη τάση που εκπροσωπείται από επιχειρηματίες και συνεπικουρείται από τον Αρχιεπίσκοπο πιέζει για επαναφορά της λίρας. Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα η «Κ» γράφει ότι ο Νίκος Αναστασιάδης «διέταξε» να μην γίνονται εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον του Διοικητή της Κεντρικής, ενώ όσον αφορά τον Μιχάλη Σαρρή θα πρέπει να ληφθεί απόφαση αν μένει ή φεύγει, με την Πινδάρου να προκρίνει το δεύτερο. Αλλού αναφέρεται σε δραματικό σενάριο σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους το οποίο αν επιβεβαιωθεί θα τινάξει στον αέρα το κυπριακό πρόγραμμα όσον αφορά στη συμμετοχή του ΔΝΤ.
Η εβδομαδιαία «Μάχη» τιτλοφορεί το κύριό της θέμα «Δεν το βάζει κάτω η Κυβέρνηση» και γράφει ότι η Κυβέρνηση έστρεψε ήδη στην προσοχή της στη επόμενη μέρα, με στήριξη της κοινωνικής συνοχής και οδηγίες Προέδρου για επίσπευση των διαδικασιών που αφορούν στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αλλού αναφέρεται σε αφιέρωμα στην επέτειο της 1ης Απριλίου 1955, στις εσωτερικές της σελίδες, γράφοντας ότι η θυσία των ηρώων της ΕΟΚΑ «μας αφυπνίζει από τον πνευματικό μας λήθαργο». Σε άλλο της πρωτοσέλιδο θέμα προβάλλει συνέντευξη του Λέκτορα Νομικής στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας Αντώνη Στυλιανού, ο οποίος αναφέρει ότι με ορθή δημοσιονομική πολιτική, εξυγίανση των θεσμών και αναδιάρθρωση του κράτους, η Κύπρος θα καταφέρει να ορθοποδήσει.
(ΚΥΠΕ/ΗΦ/ΑΧΡ)
Σχόλια Facebook