Θεσσαλονίκη, Μελβούρνη, γυναίκες και Αυστραλία
Ομιλία της Πρέσβεως της Αυστραλίας κας Τζένης Μπλούμφιλντ σε Δείπνο Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Αυστραλίας για Γυναίκες Επιχειρηματίες.
Όπως πολλοί μπορεί να γνωρίζετε, έχω μια προσωπική σχέση με τη Θεσσαλονίκη. Αυτή η ιστορική πόλη είναι η γενέτειρά μου. Η κάθε επίσκεψή μου λοιπόν, έχει ιδιαίτερη σημασία για μένα προσωπικά.
Εκτός αυτού όμως, η Θεσσαλονίκη αποτελεί σημαντική γέφυρα στις σχέσεις Αυστραλίας-Ελλάδας. Είναι πόλη αδελφοποιημένη με τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, την τρίτη μεγαλύτερη ελληνική πόλη στον κόσμο. Η αδελφοποίηση των δύο πόλεων το 1984 αποτελεί κορυφαία αναγνώριση της σημαντικής συνεισφοράς του ελληνισμού της Μελβούρνης – μεταξύ αυτών και πολλών Θεσσαλονικέων – στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης, και γενικότερα της Αυστραλίας. Το 2014 εορτάζουμε την 30ή επέτειο της αδελφοποίησης.
Μια ευκαιρία να προβάλλουμε την κοινή μας ιστορία και τους ισχυρούς δεσμούς που ενώνουν τους δύο λαούς μας, αλλά και να αναδείξουμε και να προωθήσουμε τις σημαντικές προοπτικές περαιτέρω συνεργασίας που υπάρχουν. Το 2014 θα είναι μια σημαντική χρονιά για την Θεσσαλονίκη και λόγω της ανακήρυξής της ως Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας 2014, την υποψηφιότητα της οποίας υποστήριξε ο Δήμος της Μελβούρνης.
Αυτά τα δύο σημαντικά γεγονότα μπορούν να λειτουργήσουν ως εφαλτήρια για μία ευρύτερη προοπτική, συμβάλλοντας στην προώθηση αναπτυξιακών συνεργασιών και κοινών δράσεων που θα αναδεικνύουν το πλούσιο πολιτιστικό και πολυπολιτισμικό υπόβαθρο των αδελφοποιημένων πόλεων, αλλά και των δύο χωρών γενικότερα, και θα ενισχύουν τις ανταλλαγές σε εκπαιδευτικό, επιχειρηματικό και επιστημονικό επίπεδο.
Σε συνάντησή μου με τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κύριο Μπουτάρη, αλλά και σε παρουσίασή μου στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, κατέθεσα κάποιες προτάσεις μας προς αυτήν την κατεύθυνση, με επίκεντρο τους νέους της Θεσσαλονίκης.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τις υφιστάμενες δυνατότητες για να δώσουμε την ευκαιρία σε νέους δημιουργούς, αλλά και νέους επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης, να εκφράσουν τη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα τους.
Πιο συγκεκριμένα, ανέφερα στον κύριο Δήμαρχο ότι στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας για θέματα πυροπροστασίας και προστασίας του περιβάλλοντος, που χρηματοδοτείται με δωρεά της Κυβέρνησης της Αυστραλίας, και σε συνεργασία με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, προτιθέμεθα να ανακηρύξουμε ανοιχτό διαγωνισμό για τη δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού και ψηφιακών προγραμμάτων για παιδιά της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, δίνοντας την ευκαιρία σε νέους και νέες να προτείνουν τις ιδέες τους.
Όσον αφορά την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, πιστεύω ακράδαντα ότι οι σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών και επενδυτικών σχέσεων των δύο χωρών μας, συνιστούν εύφορο έδαφος για νέους και νέες επιχειρηματίες με καινοτόμες ιδέες και νέα προϊόντα. Γιατί εμείς οφείλουμε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο διασύνδεσης των επιχειρηματιών των δύο χωρών μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, θεωρώ ότι η ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας – Αυστραλίας, με παράρτημα στη Θεσσαλονίκη, θα συμβάλλει καθοριστικά. Το Συμβούλιο έχει ήδη στηρίξει δύο επιχειρηματικές αποστολές στην Αυστραλία, με μεγάλη επιτυχία, η μία από τις οποίες πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης και του Ελληνο-Αυστραλιανού Επιμελητηρίου Μελβούρνης.
Όπως και η πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού Μακεδονίας- Θράκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων στη Μελβούρνη για τα 100 χρόνια της Θεσσαλονίκης, συνέδραμε στην περαιτέρω σύσφιξη των διμερών μας σχέσεων.
Η διοργάνωση αυστραλιανής επιχειρηματικής αποστολής στη Θεσσαλονίκη, θα είναι το επόμενο βήμα στην προσπάθεια περαιτέρω αξιοποίησης των σημαντικών προοπτικών που υπάρχουν.
Και ευελπιστώ και σε άλλες τέτοιες πρωτοβουλίες στο μέλλον. Και δεδομένου ότι η Θεσσαλονίκη είναι ένα κέντρο εμπορικό, εκπαιδευτικό, τουριστικό και πολιτισμικό, μπορεί να παίξει έναν ιδιαίτερο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια. Και η δική σας στήριξη – δηλαδή των γυναικών της Θεσσαλονίκης που τολμούν και επιχειρούν σε μια δύσκολη συγκυρία για τη χώρα – είναι εξαιρετικής σημασίας. Προ ημερών, γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.
Επ’ ευκαιρία αυτής της πλέον σημαίνουσας εορτής για την κάθε γυναίκα, βρισκόμαστε εδώ σήμερα. Και είμαι ιδιαίτερα ευτυχής που μου δίνεται η ευκαιρία να μιλήσω για ένα θέμα που πιστεύω το έχουμε όλες στην καρδιά μας – την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Η πλήρης συμμετοχή των γυναικών στην οικονομική δραστηριότητα αποτελεί ακόμη «ευσεβή πόθο», τόσο για τις ανεπτυγμένες όσο και για τις αναπτυσσόμενες χώρες.
Η προσπάθεια για την εδραίωση των ίσων ευκαιριών, της δίκαιης μεταχείρισης, που επιτρέπουν στις γυναίκες να πορευτούν ισότιμα και ισάξια, πρέπει να είναι συνεχής, καθημερινή.
Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου, ωστόσο, μας δίνει την ευκαιρία να αναλογιστούμε τα σημαντικά επιτεύγματα των γυναικών προς την ισότητα.
Είναι η μέρα που κάνουμε έναν απολογισμό για το τι έχουμε κατορθώσει. Και έχουμε κατορθώσει πολλά.
Υπάρχουν πολλά ενθαρρυντικά παραδείγματα γυναικών που με επιμονή, με σκληρή δουλειά, με σθένος και δύναμη ψυχής, μπόρεσαν να υπερβούν τις όποιες αντιξοότητες, και να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα.
Ηγετικές μορφές στο χώρο της πολιτικής, της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της παιδείας και του πολιτισμού, μας εμπνέουν και μας καθοδηγούν. Αναμφίβολα, η ισότητα των ευκαιριών, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και η πρόσβαση των γυναικών και των κοριτσιών στην εκπαίδευση, την υγεία και την αμειβόμενη εργασία, έχουν βελτιωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.
Στην Αυστραλία, για πρώτη φορά στην ιστορία μας, έχουμε γυναίκα Πρωθυπουργό, γυναίκα Γενικό Κυβερνήτη (Αρχηγό Κράτους), και το υψηλότερο ποσοστό παρουσίας γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο από ποτέ άλλοτε – 26.7 τοις εκατό των Υπουργών μας είναι γυναίκες.
Σχόλια Facebook