Σχέδιο “Β” αναζητείται στην Κύπρο μετά το “όχι” των βουλευτών
11.59, Mar 19, 2013
Μουδιασμένοι εμφανίζονται οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι από την απόρριψη του σχεδίου διάσωσης από την Κύπρο. Αν και οι δηλώσεις αυτή τη φορά είναι πολύ λίγες, οι περισσότεροι δηλώνουν βαριά θλίψη.
Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε απόψε πως «λυπάται» για την αρνητική απόφαση του κυπριακού Κοινοβουλίου απέναντι στο σχέδιο δανεισμού με προϋπόθεση τη δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, αλλά δήλωσε πως η χώρα αυτή δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλο παρά μόνον τον εαυτό της.
«Είναι μία πολύ σοβαρή κατάσταση», δήλωσε ο Σόιμπλε, μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης της Γερμανίας ZDF και πρόσθεσε πως η Κύπρος δεν πρέπει να κατηγορεί κανέναν άλλον, πλην τον εαυτό της.
Ο Γερμανός υπουργός υπογράμμισε πως δεν πιστεύει ότι το «επιχειρηματικό μοντέλο» της Κύπρου είναι πλέον λειτουργικό και κάλεσε παράλληλα την κυβέρνησή της να δράσει άμεσα.
«Σε μία κατάσταση όπως αυτή, όταν υποβόσκει η χρεωκοπία, τότε οι πιστωτές θα πρέπει να συμμετάσχουν εάν θέλουν να αποφύγουν μία χρεωκοπία. Εάν θέλει κανείς να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη, τότε οι τραπεζικοί επενδυτές θα πρέπει να κάνουν μία αντίστοιχη συνεισφορά. Εάν αυτό θα είναι μία συμμετοχή των ομολογιούχων και των τραπεζών (bail in), ή ένας δασμός, αυτό εναπόκειται στην ίδια την Κύπρο να το αποφασίσει», επεσήμανε ο Σόιμπλε, προειδοποιώντας συνάμα να αποφευχθούν οι «ανεύθυνες» αποφάσεις.
Το δανειακό πακέτο των 10 δισεκ. ευρώ της ευρωζώνης για την Κύπρο παραμένει στο τραπέζι, όμως εναπόκειται στην κυβέρνηση της χώρας να καθορίσει τον τρόπο χρηματοδότησης των εκκρεμών αναγκών, ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ Γιέρεν Ντάισελμπλουμ.
Αντιδρώντας στην απόρριψη από το Κυπριακό Κοινοβούλιο του σχεδίου για δασμολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ως κύριας προϋπόθεσης για την εκταμίευση του δανείου, ο Ντάισελμπλουμ εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» για την απόφαση των Κυπρίων βουλευτών.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, που προΐσταται της ομάδος των ομολόγων του της ευρωζώνης, δήλωσε πως οι προϋποθέσεις, το ύψος του δανείου και η ανάγκη απομείωσης του χρέους της Κύπρου εξακολουθούν να υφίστανται.
«Η πρόταση εκ μέρους της ευρωζώνης και του Γιούρογκρουπ προς την Κύπρο εξακολουθεί να ισχύει. Η μπάλα πλέον βρίσκεται το κυπριακό γήπεδο. Ο μεγαλύτερος όγκος του πλούτου στην Κύπρο βρίσκεται στις τράπεζες και είναι οι τράπεζες εκείνες που έχουν το πρόβλημα, συνεπώς είναι αναπόφευκτο να μην ασχοληθούμε με αυτό», πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Αναμένουμε μία αντιπρόταση, που θα έχει ισοδύναμα αποτελέσματα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ευρωπαϊκή πηγή, που δεν θέλησε να κατονομασθεί.
Πολλοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν επισημάνει πριν την αποψινή κρίσιμη ψηφοφορία πως δεν έχουν αντίρρηση να μη δασμολογηθούν οι τραπεζικές καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, αρκεί τα ισοδύναμα μέτρα που θα ληφθούν να αποφέρουν εξοικονόμηση ύψους 5,8 δισεκ. ευρώ.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
Με 36 ψήφους κατά και 19 αποχές η κυπριακή Βουλή απέρριψε το νομοσχέδιο για φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων. Σε μια δραματική για τη χώρα συνεδρίαση η Κύπρος αποφάσισε να πει «όχι» στους ευρωπαίους εταίρους της και να αντιταχθεί σε ένα άδικο μέτρο -όπως χαρακτηρίστηκε- για τους πολίτες.
Λίγο μετά τις 8 ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Κατά του νομσχεδίου τάχθηκαν 36 βουλευτές από το ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, ΔΗΚΟ, ΕΥΡΩΚΟ, Οικολόγους και τον ανεξάρτητο Ζαχαρία Κουλία. Οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ τήρησαν αποχή.
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας στην ομιλία του ανέφερε πως τα περιουσιακά στοιχεία του οποιουδήποτε είναι απαραβίαστα και επικαλέστηκε τα σχετικά άρθρα του κυπριακού Συντάγματος.
«Οι Ευρωπαίοι με την απόφαση του Eurogroup θεώρησαν ότι το κυπριακό Σύνταγμα είναι κουρελόχαρτο» τόνισε. «Ουδείς δεν πρέπει να δεχθεί να βάλει το κράτος το χέρι στην τσέπη των πολιτών υπό μορφή κλεπταποδόχου».
Επιτέθηκε επίσης εναντίον της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γερμανού υπουργού οικονομικών. Κατέληξε, λέγοντας πως το κούρεμα είναι επαίσχυντο και απαράδεκτο.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος ΕΔΕΚ Δ. Συλλούρης έκανε λόγο για διάλυση της κυπριακής οικονομίας. «Οι δανειστές μας ήθελαν να διαλύσουν την οικονομία μας», είπε χαρακτηριστικά.
Ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, μίλησε για προσπάθεια επιβολής μια νέας μορφής αποικιοκρατίας, που την ονόμασε χρεοκρατία.
Όπως είπε, αυτό που συνέβη με την απόφαση του Eurogroup ήταν μια απαράδεκτη και ατιμωτική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ που προσπάθησαν να στερήσουν από την Κύπρο μια από τις σημαντικότερες πηγές ανάπτυξης, που είναι οι ξένες επενδύσεις.
Τόνισε πως οι Οικολόγοι λένε όχι, στην υποδούλωση της Κύπρου για πολλά χρόνια, ενώ κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «τέτοια Ευρώπη δεν την θέλουμε».
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μ. Κάρογιαν ανέφερε ότι «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που θέτουν εν αμφιβόλω την ύπαρξη της Κύπρου», ενώ έκανε λόγο για «απρόκλητη και άδικη επίθεση στην πατρίδα του».
«Οφείλουμε να την υπερασπιστούμε» είπε ο κ. Κάρογιαν, ενώ ανέφερε ότι πρόκειται για προσχεδιασμένο έγκλημα. Τίποτα δεν είναι τυχαίο είπε ο κ. Κάρογιαν, όλα αυτά τα επεξεργάζονταν εδώ και καιρό προκειμένου να στερήσουν την Κύπρο από τους στρατηγικούς της εταιρους.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ Α. Κυπριανού ανέφερε ότι η Κύπρος είναι αυτή που γνωρίζει το πιο σκληρό πρόσωπο της ΕΕ. Όλες αυτές οι πολιτικές δεν συνείσφεραν στην αντιμετώπιση της κρίσης αλλά τις όξυναν, ανέφερε και έκανε λόγο για μεθόδους νομιμοποίησης καταλήστευσης των λαών.
Είμαστε η μόνη χώρα από όσες μπήκαν σε μηχανισμούς στήριξης που υπέγραψαν τα μνημόνια προτού μπουν στο μηχανισμό στήριξης. Όμως το Eurogroup είχε και νέες απαιτήσεις, οι οποίες δεν μπόρεσαν να γίνουν δεκτές.
Τέλος, ο Αβέρωφ Νεοφύτου του ΔΗΣΥ στην τοποθέτησή του ανταπέδωσε τα πυρά στον Άντρο Κυπριανού για τους χειρισμούς της προηγούμενης Κυβέρνησης. Δήλωσε ότι ο ΔΗΣΥ επιλέγει το δρόμο της αποχής αλλά την ίδια ώρα δεν παραδίδει τα όπλα. Θα στηρίξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και θα συμβάλει ώστε να βρεθεί ένας τρίτος δρόμος που θα αποτρέψει την καταστροφή.
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Η σταθερότητα της Ελλάδας δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Η χώρα είναι πλήρως θωρακισμένη», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας σε παρέμβασή του στη Βουλή, αναφερόμενος στα όσα συμβαίνουν στη Μεγαλόνησο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Για περήφανο ΟΧΙ της Κύπρου κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο μάλιστα “δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης”.
“Μετά το περήφανο ΟΧΙ της κυπριακής Βουλής, οι πιο πιστοί στη στρατηγική της κ. Μέρκελ παραμένουν οι κ.κ. Σαμαράς και Στουρνάρας”, αναφέρει σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση της Κυπριακής βουλής και προσθέτει: “Η σημερινή απόφαση της κυπριακής βουλής δείχνει το δρόμο της πραγματικής διαπραγμάτευσης που δεν διανοήθηκε ποτέ να ακολουθήσει καμία μνημονιακή κυβέρνηση στη χώρα μας”.
Άμεση ήταν η αντίδραση του ΠΑΣΟΚ… “Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποιεί εν ψυχρώ την αγωνία της Κύπρου ως μοχλό για την άσκηση φτηνής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα. Αυτό είναι εθνικά απαράδεκτο”.
ΤΟ ΠΑΣΟΚ
Βολές κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσαν κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επικρίνοντας έντονα τη στάση του σχετικά με τις εξελίξεις στην Κύπρο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Σαρρής ανέφερε, απαντώντας γραπτώς στο Reuters, πως οι σχετικές πληροφορίες είναι αναληθείς.
Υπό παραίτηση τελεί ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μιχάλης Σαρρής -σύμφωνα με πληροφορίες από την Λευκωσία. Ο κ. Σαρρής αναχώρησε νωρίς το απόγευμα για τη Μόσχα, προκειμένου να έχει διαβουλεύσεις.Ο κ. Σαρρής μεταφέρει στο Ρώσο ομόλογό του, Αντόν Σιλουάνοφ, τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, μετά την πρωτοφανή απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των καταθέσεων. Η συνάντηση Σαρρή – Σιλουάνοφ είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη το μεσημέρι.Δραματικές είναι οι στιγμές στην Κύπρο, μετά και την παραδοχή του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη ότι δεν εξασφαλίζεται στη Βουλή η απαιτούμενη πλειοψηφία για το νομοσχέδιο που αφορά το κούρεμα των καταθέσεων.Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, δηλαδή «Σχέδιο Β» αλλά δεν το ανακοινώνει.Η ΒΟΥΛΗ
Άρχισε στην Κυπριακή Βουλή η κρίσιμη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για το κούρεμα των καταθέσεων, ενώ πλήθος κόσμου εχει συγκεντρωθεί έξω απο την Κυπριακή Βουλή.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα απο την ψηφοφορία θα απέχει ο Δημοκρατικός Συναγερμός του Προέδρου Αναστασάδη, ενω τα υπόλοιπα κόμματα θα καταψηφίσουν.
Την αναβολή της συνεδρίασης ζήτησε ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, του κόμματος του προέδρου Αναστασιάδη.
Η ψηφοφορία τελικά θα γίνει απόψε, παρά τις πληροφορίες που προηγήθηκαν ότι θα μετατεθεί για την Τετάρτη.
Με δεδομένο ότι δεν εξασφαλίζεται πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων υπέρ του σχεδίου κουρέματος των καταθέσεων, η κυβέρνηση του κ. Αναστασιάδη φαίνεται ότι προσανατολίζεται στην αποχή των βουλευτών του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) από την ψηφοφορία, ώστε το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.
Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις στη Λευκωσία. Ο πρόεδρος όρισε για το απόγευμα της Τρίτης νέα συνάντηση πολιτικών αρχηγών σε μια προσπάθεια να τους πείσει.
Tο μήνυμα του Νίκου Αναστασιάδη
Συμμερίζομαι απόλυτα τα δυσάρεστα αισθήματα που προκαλεί μια δύσκολη και οδυνηρή απόφαση. Γι’ αυτό και συνεχίζω να δίνω τη μάχη προκειμένου οι αποφάσεις του Eurogroup να διαφοροποιηθούν. Είναι προφανές πως η πιο ανώδυνη επιλογή για μένα θα ήταν η πιο οδυνηρή για τον τόπο και τον λαό. Επέλεξα την πιο οδυνηρή για τον ίδιο αναλαμβάνοντας το πολιτικό κόστος, για να περιορίσω στον μέγιστο δυνατό βαθμό τις συνέπειες στην οικονομία και στους συμπολίτες μας. Ο δρόμος μας δεν είναι εύκολος. Έχω όμως απόλυτη εμπιστοσύνη στο πείσμα, την εργατικότητα και την αποφασιστικότητα του κυπριακού Ελληνισμού. Με συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις είμαι βέβαιος πως θα τα καταφέρουμε.
ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΔΙΑΣΩΣΗΣ
Το αναθεωρημένο σχέδιο του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την εξαίρεση των καταθέσεως έως 20.000 ευρώ από την εισφορά, την επιβολή συντελεστή ύψους 6,75% στις καταθέσεις μεταξύ 20.001 και 100.000 ευρώ και 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000.
Υπενθυμίζεται πως η έκτακτη φορολόγηση των καταθέσεων αποτελεί προϋπόθεση για την χορήγηση πακέτου διάσωσης ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Κύπρο. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Μεγαλονήσου έχουν υπολογισθεί στα 17 δισ. ευρώ, με την Λευκωσία να δεσμεύεται πως θα διασφαλίσει μόνη τα υπολειπόμενα 7 δισεκατομμύρια.
Εξ αυτών, τα 5,8 δισ. αναμένεται να προέλθουν από την φορολόγηση των καταθέσεων. Το Eurogroup διεμήνυσε την Δευτέρα πως η Κύπρος έχει το δικαίωμα να επιλέξει τους φορολογικούς συντελεστές που επιθυμεί για κάθε κατηγορία καταθέσεων, εφόσον αντλήσει το τελικό ποσό των 5,8 δισ.
Πηγή: In.gr-skai.gr
Φωτογραφία πρώτης σελίδος: Newpost.gr
Σχόλια Facebook