Κυριακή της Τυρινής
ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΥΡΙΤΣΗ (Αρχιεπισκοπή Αμερικής)
Φίλτατοι και αγαπητοί αναγνώστες της μεγαλυτέρας ελληνικής εφημερίδος της απανταχού ομογενείας, αυτός ο μήνας είναι ένας χρόνος από τότε που άρχισε το μέγα αυτό άλμα ο κ. Χρήστος Μαλασπίνας να κατορθώσει η εφημερίδα αυτή η ηλεκτρονική να διαβάζεται σε 47 κράτη και 463 πόλεις ανά την οικουμένη! Αν και δεν έχει ο άνθρωπος διαφημίσεις -που προσπαθεί να έχει για να αντέξει- εντούτοις, όμως, συνεχίζει το έργο του με το παραπάνω. Και καλά θα κάνουμε όλοι μας, εάν πραγματικά αρέσουμε αυτό το έργο και πρέπει να το αρέσουμε, διότι είναι ένας συνδετικός κρίκος, ούτως ειπείν, για όλη την ομογένεια απανταχού της γης, όλοι να συμβάλουμε έστω και από αυτό το υστέρημα της ψυχής και της καρδίας μας.
Σήμερα, φίλοι μου, είναι η Κυριακή της Τυρινής. Την περασμένη εβδομάδα Κυριακή Απόκρεων, είπα ότι στο σημερινό μας κήρυγμα, θα ομιλήσουμε πως θα μπορέσουμε να χάσουμε το περιττό βάρος το οποίο έχουμε συσσωρεύσει στο σώμα μας. Ομιλούμε περί νηστείας. Το σημερινό θέμα έρχεται από τον Ιερό Ευαγγελιστή Ματθαίον Κεφ. 6 Χορ. Εδάφια 14-21.
Σε έναν στρατιώτη και σε κάθε στρατιώτη, πρωτού μπεί σε εμπόλεμον κατάσταση εναντίον του εχθρού, ο αξιωματικός τους δίνει μερικές συμβουλές και τους λέγει τι πρέπει να κάνουνε, πως πρέπει να προφυλαχθούνε για να μπορέσουνε να κερδίσουνε αυτό που έχουν βάλει στο νού τους, που πρέπει οπωσδήποτε να το επιτύχουν. Σήμερα, ο Χριστός μας ομιλεί πως να λησμονούμε το μίσος εναντίον των εχθρών μας. Πόσοι από μας θα μπορέσουμε να το κάνουμε αυτό;
Λέμε στο Πάτερ Ημών, στην Κυριακή Προσευχή, “ώς και εμείςαφήσαμε τις αμαρτίες ημών“. Τω όντι αφήσαμε τις αμαρτίες ημών; Σκέφθηκαμε πολύ καλά τι λέμε στην Κυριακή Προσευχή; Ύστερα, μας ομιλεί πάλι για μία νηστεία. Είναι η νηστεία εκείνη η οποία εδόθη από την ίδρυση του κόσμου: Ποιά είναι αυτή; Τη νηστεία, αδελφοί μου, δεν την έκαναν οι παπάδες ούτε οι δεσποτάδες, ούτε οι καλόγεροι, ούτε τα μοναστήρια. Η νηστεία εδόθη από αυτόν τον ίδιο τον δημιουργό, τον πατέρα Θεό, ο οποίος είπε στους πρωτοπλάστες: Όλα αυτά τα ωραιότατα δένδρα που είναι καρποφόρα, είναι όλα δικά σας. Φάτε όσα θέλετε. Αλλά, από κείνο το δένδρο, εκεί στη γωνία, δεν θα το πειράξετε. Δεν θα φάτε τους καρπούς εκείνου του δένδρου.
Κάποιοι λένε, αυτό έγινε εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια… Στη σημερινή εποχή τι μπορούμε να πούμε; Ο Χριστός δεν το είπε αυτό; συγγνώμη φίλοι μου.
Ο Χριστός, μετά τη βάπτισή του που πήγε; Πήγε στην έρημο. Για σαράντα ημέρες ενήστεψε. Και ερωτώ τώρα, εμείς σήμερα νηστεύουμε;
Γιατί χριστιανοί αδελφοί πηγαίνετε σε ειδικούς γιατρούς να σας βάλουνε σε ειδικό διαιτολόγιο; Γιατί; Ενώ οι πατέρες της Έκκλησίας εγνώρισαν από τα ωραιότερα διαιτολόγια…
Θα φάμε κρέας τη μεγάλη Σαρακοστή η οποία αρχίζει από αύριο που είναι η Καθαρά Δευτέρα;
Τα παλιά χρόνια, λέγουν ότι οι χασάπηδες άφηναν το μαχαίρι. Έκλειναν τα σφαγεία τους. Και πότε το ξανάπιαναν το μαχαίρι; Το Μέγα Σάββατο, για να σφάξουνε τα αρνιά της Λαμπρής. Όχι το Πάσχα, της Λαμπρής, Πάσχα δεν είναι ελληνική λέξη. Είναι εβραϊκή. Είμαστε Έλληνες και πρέπει να τηρούμε τα δικά μας, της Λαμπής.
Αδελφοί μου, εάν πάρουμε ένα πούπουλο από ένα πουλί και το φυσσύξουμε δεν θα πέσει αμέσως κάτω. Θα αργοπηρήσει κάπως για να πέσει στο χώμα, στη γη. Εάν, όμως, το ίδιο πούπουλο του πουλιού είναι νωπό, τι γίνεται τότε; Αμέσως πέφτει κάτω.
Ένας άνθρωπος ο οποίος γεμίζει το στομάχι του από κρεατοφαγία και από πολλά άλλα πράγματα, δεν είναι εις θέσιν να γονατήσει να πει δυο λόγια, Κύριε ήμαρτον, συγχώρεσέ με…
Στον παλιό καιρό, λέει η ιστορία, οι Σπαρτιάτες, όταν ήθελαν να πάνε να βοηθήσουμε μια άλλη πόλη, ενήστευαν, όλοι τους, μικροί και μεγάλοι. Ακόμη και αυτά τα ζώα τα ενήστευαν για να περισσώσουν να πάνε προς βοήθεια εκεί που χρειαζότανε.
Μιά ματιά στην Αφρική να δούμε πόσοι πεθαίνουν ημερησίως διότι δεν έχουν ούτε μία φέτα ψωμί να φάνε…
Γι αυτό και ο αθεόφοβος, ο μέγας Σιωνιστής, Τζελίπε, είπε ότι πρέπει ο πληθυσμός της γης που έχει φτάει 7 δις. πρέπει να λιγοστέψει, είτε με πολέμους είτε διαφορετικά να φτάσουμε μεχρι τα 5ο0 εκατ. για να μπορέσει αυτή η Γη να καρποφορήσει δεόντος,
Η Γη, αδελφοί μου, παράγει πολλά πράγματα. Αλλά εμείς οι ίδιοι τα καταστρέφουμε! Ξέρετε ότι η Ελλάδα τρώει περισσότερο κρέας από όλα τα Βαλκάνια; Εάν και τα χόρτα ακόμη έβγαζαν κρέας, δεν θα φτάνανε, γιατί οι ψησταριές δίνουνε και παίρνουνε. Και στα χωριά ακόμη έχουν ψησταριές. Και σου λένε, δε βαρυέσαι, ας λένε οι παπάδες… Ναι, αλλά ύστερα, όταν έλθει η ώρα και δεν αισθανόμαστε καλά, πηγαίνουμε στο γιατρό και ο γιατρός λέει κόψτε αυτό, κόψτε εκείνο, κόψτε το άλλο… εάν θέλετε να ζήσετε, ειδάλλως θα πεθάνετε…
Και να δείτε τότε τι φόβος και τρόμος τους πιάνει…
Αδελφοί μου, η νηστεία είναι καθιερωμένη από την Εκκλησία κατά έναν τέτοιο τρόπο που μας βοηθάει πνευματικά να σταθούμε στα πόδια μας και να ζήσουμε περισσότερα χρόνια. Η νηστεία είναι εκείνη η οποία γεννάει μεγάλα πνεύματα. Οι προπάτορές μας, όπως είναι ο Σωκράτης, ο Πλάτωνας ο Αριστοτέλης, ο Πυθαγόρας, όλοι αυτοί ενήστευαν! Εμείς μηστεύουμε σήμερα; προσευχόμαστε; Τι είδους προσευχή κάνουμε; Μήπως είναι η ώρα κατά την οποία πηγαίνουμε εις τους κινμηματογράφους και κοιτάζουμε άσεμνα θεάματα; Μήπως είμαστε σε μία κατάσταση που η τηλεόραση δεν σταματάει παρά να βλέπουμε άσεμνα γυμνά πράγματα;
Είναι σωστό να λέμε ότι νηστεύουμε μα να έχουμε τα αυτιά μας έτοιμα να ακούμε κουτσομπολιό; Είναι σωστό τα μάτια μας να κοιτάζουνε πράγματα οποία δεν πρέπει να κοιτάζουμε; Είναι σωστό με τα χέρια μας, να πιάνουμε κάτι το οποίο δεν μας ανήκει;
Είναι σωστό τα πόδια μας να τα πηγαίνουνε κάπου που δεν πρέπει να πηγαίνουνε είτε μέρα είναι είτε νύκτα;
Νηστεύουμε. Νηστεία πνευματική, η ανωτέρα από κάθε άλλη. Δεν κουτσομπολεύουμε, δεν κατακρίνουμε και δεν κρίνουμε. Προσπαθούμε το καλύτερο που μποροόυμε. Δεν μου λέτε, σας παρακαλώ, τι νομίζετε για έναν ο οποίος λέγει: ναι, θυμάμαι μία γυναίκα να μου λέει, την Αγία και μεγάλη Σαρακοστή σηκώνομαι να κάνω δουλειές στο σπίτι, δεν προλαβαίνω. Δεν μπορώ. Άλλοι, πάλι, λένε πως νηστεύουν και αναταρράσσουν τα ύδατα της θάλασσας για να βγάλουν χταπόδια, σουπιές κλπ. και το κρασί δεν σταματάει. Γεμάτη κοιλιά μπορεί να προσευχηθεί; Όχι…
Στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η πατρίδα μας υπέφερε και πεθάνανε εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος από την πείνα. Εκείνοι που λέγανε δεν μπορούν να ζήσουν δίχως κρέας κάθε μέρα, έπεσαν στα λαχανικά έπεσαν στα δημητριακά όχι μόνον έγιναν καλά μα ζήσανε και περισσότερα χρόνια. Η νηστεία, αδελφοί μου καθορίστηκε από τον Θεό. Η νηστεία, φίλοι μου, είναι για όλους μας, μικρούς και μεγάλους.
Πάντα όταν οδηγούμε και πλησιάζουμε γραμμή τρένου, βλέπουμε εκεί μία πινακίδα η οποία είναι σε σχήμα Χ και λέει: Σταμάτα, κοίταξε και άκουσε. Λοιπόν, και μεις αδελφοί μου μπορούμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα. Να σταματήσουμε για λίγο, να κοιτάξουμε, μήπως το τρένο είναι έτοιμο να περάσει και μας πλακώσει και, τρίτον, ας ανοίξουμε τα αυτιά μας για να μπορέσουμε να ακούμε το κουδούνι του τρένου.
Τα τρία αυτά πράγματα μας τα δίδει σήμερα η Εκκλησία. Και εύχεται και προσεύχεται -και γω μαζί σας- να έχουμε μία Ιερά, Αγία και Μεγάλη Σαρακοστή η οποία θα μας φέρει εις το λαμπροφόρο φως της Αναστάσεως του Σωτήρος Χριστού και είς την ανάσταση αυτής της πατρίδος.
Βλέποντας έναν άρρωστο, ας τον επισκεφθούμε. Βλέπουμε έναν ο οποίος δεν έχει να φάει, ας του δώσουμε από το περίσσευμα. Βλέπουμε έναν ο οποίος δεν είναι εις θέση να πάρει λίγο νερό να πιεί, ας του δώσουμε από το περισσευμα της ψυχής και της καρδιάς μας. Και τότε φίλοι μου, θα αισθανθούμε τι εστί Ανάσταση και Ζωή. Τότε θα κατορθώσουμε και μεις να γίνουμε πρόσωπο Χριστού.
Εύχομαι, εώς την ερχομένη Κυριακή, η οποία είναι Κυριακή της Ορθοδοξίας, αλλά να προσθέσω και το άλλο, Ορθοπραξίας, να είσαστε όλοι καλά, με υγεία, χαρά και ευτυχία πηγαίνοντας στις Εκκλησίες, τις κοντινές της γειτονιάς σας, να πηγαίνετε στα απόδειπνα, να πηγαίνετε στους Χαιρετισμούς της Παναγιάς. Διότι η μάνα του Χριστού πολλά μπορεί να μας βοηθήσει. «Πολλά γαρ ισχύει δέησις Μητρός προς ευμένεια Δεσπότου ».
Φίλοι μου, γειά σας.
Σχόλια Facebook