Πράσινο φως στις ΗΠΑ για τη χρήση «τυπωμένων» κρανίων
Το σύστημα Οsteofab της αμερικανικής Oxford Performance Materials αρχικά σαρώνει το κρανίο του ασθενούς με τομογραφίες για να δημιουργήσει ένα μοντέλο του στον υπολογιστή. Στη συνέχεια, ένας εκτυπωτής 3D αναλαμβάνει να «τυπώσει» ένα τρισδιάστατο εμφύτευμα, το οποίο τοποθετείται τελικά σε περιοχές που έχουν υποστεί βλάβη από τραυματισμούς ή ασθένειες.
Η επέμβαση, η πρώτη του είδους της στις ΗΠΑ, πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαρτίου, έπειτα από την έγκριση που έδωσε η FDA στις 18 Φεβρουαρίου.
«Δεν υπάρχει ούτε ένας τομέας της ορθοπεδικής που θα μείνει ανεπηρέαστος από αυτή την τεχνολογία» υποστηρίζει ο Σκοτ ΝτεΦελίς, πρόεδρος της εταιρείας, η οποία ήδη διέθετε τέτοια εμφυτεύματα σε χώρες εκτός των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τυπωμένα εμφυτεύματα κρανίου θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται κάθε χρόνο σε περίπου 300 με 500 ασθενείς, όπως τραυματίες πολέμου θύματα τροχαίων ατυχημάτων ή καρκίνου στα οστά.
Η Oxford Performance Materials χρησιμοποιεί συστήματα τρισδιάστατης εκτύπωσης για να παράγει όχι μόνο εμφυτεύματα αλλά και βιομηχανικά εξαρτήματα.
Σχεδιάζει τώρα να υποβάλλει στην FDA αιτήσεις για τη χρήση τυπωμένων εμφυτευμάτων σε άλλα σημεία του ανθρώπινου σκελετού.
Το σύστημα EOS P800 που χρησιμοποιείται για τα εμφυτεύματα δημιουργεί τα τεχνητά οστά από αλλεπάλληλα στρώματα του πολυμερούς υλικού PEKK, το οποίο είναι βιοσυμβατό και μπορεί να γίνεται πορώδες, ώστε να ενθαρρύνει την ανάπτυξη κυττάρων και αιμοφόρων αγγείων στην επιφάνειά του.
Newsroom ΔΟΛ
Σχόλια Facebook