Μπουτάρης για ΣΑΕ: Δεν θέλουμε να σας φιλοξενούμε!.. Γκιουλέκας: Ντροπή και κατάντια να διώχνουμε το ΣΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
“Κάντε κάτι για να σας τιμήσουμε. Δεν κάνετε κάτι, δεν σας θέλουμε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν θέλουμε να σας φιλοξενούμε”. Αυτή είναι η καταληκτική άποψη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Γιάννη Μπουτάρη για το εξωθέν από το κτήριό του Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), για την Ομογένεια και τον Απόδημο Ελληνισμό! Και μη νομίζετε ότι μας τα μετέφερε κάποιος καλοθελητής διαστρευλωμένα για να εκθέσει το δήμαρχο. Είναι αυτολεξί τα λόγια του κ. Μπουτάρη από το πρακτικό της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης της 11ης Φεβρουαρίου 2013, όπου έγινε αναφορά στο ΣΑΕ…
Σχολιάζοντας στην Panhellenic Post την άποψη αυτή, αλλά και την έξωση του ΣΑΕ από τα γραφεία του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου, και βουλευτής της Α’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας, ο οποίος παρίστατο στην συγκεκριμένη συνεδρίαση, την χαρακτήρισε “ντροπή” και “κατάντια”. Είναι απαράδεκτο, δήλωσε στην ΡΗΡ, ο κ.Γκιουλέκας, “ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης με τις ενέργειές του αυτές, να δίνει την εντύπωση ότι η Θεσσαλονίκη διώχνει τους Απόδημους. Είναι ντροπή να φέρεται με τέτοιο τρόπο στον Απόδημο Ελληνισμό. Μια πόλη που έπρεπε να έχει τιμή και καμάρι της να φιλοξενεί την έδρα της ομογένειας…”.
“Εμείς, πρόσθεσε, αντιταχθήκαμε στην έξωση του ΣΑΕ από τα γραφεία του. Άλλωστε το κτήριο είναι δωρεά και δεν κόστιζε τίποτε στο δήμο η φιλοξενεία των αποδήμων μας. Εμείς είπαμε ότι δεν μπορεί να μετακινηθεί το ΣΑΕ από τα γραφεία του. Οι εικόνες που είδαμε στην ΡΗΡ από το ξεκρέμασμα της πινακίδας προκαλούν αισθήματα ντροπής. Είναι κατάντια αυτό για το δήμο και προσβάλει βάναυσα όλους τους Θεσσαλονικείς. Τους ρώτησε ο κ. Δήμαρχος αν θέλουν να διώξουν το ΣΑΕ από την πόλη μας;”
Ο κ. Μπουτάρης, μιλώντας στο Δημοτικό Συμβούλιο, ανέπτυξε ως εξής τη θέση του γύρω από το επίμαχο θέμα:
” …Αυτό το Συμβούλιο (σ.σ. το ΣΑΕ) ιδρύθηκε επί υφυπουργείας Νιώτη ή υπουργεία, δεν θυμάμαι και το οποίο είχε στόχο να συνενώσει τους απανταχού ¨Ελληνες πρώτης, δεύτερης, τρίτης γενιάς και να υπάρχουνε, να υπάρχουνε αυτές οι συνέργιες μεταξύ των αποδήμων Ελλήνων και του Κράτους, του Έθνους μας και αυτό το Συμβούλιο χρηματοδοτούνταν σε μεγάλο βαθμό απο το Ελληνικό Κράτος.
Ορίστηκε έδρα του Συμβουλίου η Θεσσαλονίκη και παραχωρήθηκε με την μια απόφαση, η οποία την έχω και μπροστά μου. Η απόφαση είναι από το 1999, το
1999 η απόφαση. Παραχωρήθηκε ένας χώρος, μία δωρεά που είχε γίνει απο τον κ. Βακλίδη (σ.σ. ούτε το όνομα του δωρητή ξέρει ο κ. Δήμαρχος. Μακρίδης, είναι το σωστό) εκεί στο Κολυμβητήριο δίπλα, παραχωρήθηκε για να στεγάζονται οι εργασίες του Απόδημου Ελληνισμού. Ο Απόδημος Ελληνισμός δυστυχώς … ακόμα,
αλλά έτσι πώς πάει, εκεί θα πάει, διότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχεις ένα χώρο οπου ειναι 1000 τετραγωνικά περίπου σύνολο, έχει δύο άτομα που δουλεύουν υποτίθεται εκεί. Εγώ παραβρέθηκα σε ένα, σε μία συνεδρίασή τους πρίν ενάμιση χρόνο, όπου με τον κ. Δαβάκη (προφανώς εννοεί τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Ταμβάκη!) είχαμε συμφωνήσει μπροστά, μέσα σε όλο το Συμβούλιο, επειδή ακριβώς είναι πολύ μεγάλος ο χώρος, ιδιοκτησία του Δήμου και είχαμε συμφωνήσει, τους έκανα μια πρόταση να ‘ρθουν να τους παραχωρήσουμε χώρο εδώ στο Δημαρχείο να στεγάζονται και να χρησιμοποιούν τους χώρους του Δημαρχείου. Καλή ώρα αυτή την αίθουσα για τις δικές τους αυτές και αφού συμφωνήθηκαν όλα και αφού και αφού και αφού, αρνιόντανε εδώ και έξη μήνες μας τυραννάνε, αρνιόντανε να παραδώσουνε ουσιαστικά το κτίριο. Τελικά το κτίριο παραδόθηκε και αφού μίλησα και με τον κ. Τσιάρα τον Υφυπουργό, ο οποίος ηταν εξω φρενών μ αυτή την ιστορία, τους έκανε, τους έδωσε χώρο να πάνε να στεγαστούνε στο Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης, όπου είναι και χώροι υπάρχουνε και είναι και το καθ´ ύλην αρμόδιο και επικαλυπτικό Υπουργείο.
Ο Δήμος Θεσσαλονίκης ευχαρίστως να στεγάσει και θα φιλοξενήσει την ἐδρα του αποδήμου ελληνισμού, του απανταχού ελληνισμού, αρκεί να κάνει κάτι. Και τό ‘πα και στον Πρόεδρο επανειλημμένα. Κάντε κάτι. Το να λέμε οτι έχουμε την έδρα του Συμβουλίου Απανταχού Ελληνισμού και δεν συμμαζεύεται, δεν λέει τίποτα. Κάντε κάτι για να σας τιμήσουμε. Δεν κάνετε κάτι, δεν σας θέλουμε. Είναι τόσο απλά τα πράγματα. Δεν θέλουμε να σας φιλοξενούμε. Να πιάνετε ένα χώρο ο οποίος είναι τεράστιος, να πληρώνει ο Δήμος αλλού ενοίκια και εσείς να μην χρησιμοποιείτε τη Θεσσαλονίκη με τον τρόπο που πρέπει να την χρησιμοποιείται. Το λέω αυτό πιο πολύ για ενημέρωση γιατί υπάρχουνε διάφοροι καλοθελητές και υπάρχουνε διάφοροι, θα τα διαβάσατε στίς εφημερίδες, οι οποίοι μας κατηγορούνε για μια τέτοια κατάσταση. Ε, απο κεί και πέρα <<ο νοών νοείτω>>. Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε”.
Όπως συνάγεται από τα λεγόμενα του κ. Μπουτάρη:
1. Διεκδικεί το προνόμιο να ορίζει αυτός το έργο του ΣΑΕ, το είδος του έργου και την προσφορά της Ομογένειας.
2. Προφανώς ο δήμαρχος εκτιμά ότι τοι ΣΑΕ και η Ομογένεια “δεν έχουν κάνει κάτι” στην πόλη της Θεσσαλονίκης ώστε να αξίζουν της φιλοξενείας της!
3. Δεν το λέει, αλλά το εννοεί: Του λείπουν οι χοροεσπερίδες, οι σαμπάνιες και τα κεράσματα στο σπίτι Μακρίδη ώστε “κάτι να κινείται”…
Αλήθεια, από που αντλεί ο δήμαρχος το δικαίωμα να καθορίζει και να αποτιμά αυτός το έργο του ΣΑΕ; Δεν μπορεί να αντιληφθεί ότι το ΣΑΕ είναι ΘΕΣΜΟΣ και όχι “μπακάλικο γωνία” για να έχει εμπορική “κίνηση”; Δεν αντιλαμβάνεται ότι το κτίριο στεγάζει το ΘΕΣΜΟ και όχι τις δύο ή τις χίλιες δύο συνεργάτιδες; Μα τότε, να διώξουμε και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από το Προεδρικό Μέγαρο. Μιά ψυχή όλη κι όλη γιατί να έχει τόσες χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα στη διάθεσή του;
Είναι δυνατόν σε καινούργιο δημαρχιακό μέγαρο και να λέει ότι δεν του φτάνει να στεγάσει τις υπηρεσίες του; Τότε τι το έφτιαξαν;
“Λοιπόν, στον αξιότιμο κ. Δήμαρχο κάποιος θα πρέπει να του μάθει την ιστορία της πόλης της οποίας θέλει να άρχει! Όταν την μάθει, είναι βέβαιο ότι θα μείνει με το στόμα ανοιχτό για το τι ακριβώς έχει προσφέρει διαχρονικά η ομογένεια ειδικά στην Θεσσαλονίκη. Και μόνον το ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΧΕΠΑ να είχε κάνει, θα ήτανε υπερ αρκετό για να μιλάει με περισσότερο σεβασμό για την ομογένεια και την προσφορά της ο κ. Δήμαρχος!” είπε στην ΡΗΡ ομογενειακός παράγοντας μεγάλης οργάνωσης, που βρίσκεται στην Αθήνα.
Καταπέλτης ήταν η αντίδραση της Όλγας Σαραντοπούλου, Γραμματέως του ΣΑΕ μέχρι νεωτέρας. “Είναι αδιανόητο να συμπεριφέρεται με τέτοιο τρόπο ο κ. Μπουτάρης. Είναι απαράδεκτη η στάση του δημάρχου. Δυστυχώς, όμως και το προεδρείο έχει εξαφανιστεί ώστε να μην μπορεί να παρθεί απόφαση για συντονισμένη νομική δράση”. Άλλωστε, πρόσθεσε ” μας παρακαλάνε άλλες Περιφέρειες να φιλοξενήσουν τα γραφεία του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού. Στο πρόσωπο του ΣΑΕ ο κ. Μπουτάρης εκτιμώ ότι προσβάλει και όλη την Ομογένεια συμπεριλαμβανομένης της Μικρασιατικής και Ποντιακής, οι οποίοι μετά τη γενοκτονία και τις διώξεις του Κεμάλ Ατατούρκ ήρθαν στη Θεσσαλονίκη και συνέβαλαν στην ανάπτυξή της”. Η κυρία Σαραντοπούλου ήταν η μόνη από το προεδρείο του ΣΑΕ που αγωνίστηκε μέχρι τελευταία στιγμή για να αποτραπεί η θλιβερή αυτή εξέλιξη.
Αλλά ο κ. Μπουτάρης, στην Άγκυρα, την οποία επισκέφθηκε πρόσφατα, εγκωμίαζε την ανακαίνιση του σπιτιού του Κεμάλ Ατατούρκ και την προτομή του αλλά και την πιθανότητα η πλατεία να λάβει το όνομα του Κελάμ Ατατούρκ….
Δημαρχιακές πηγές εκτιμούσαν χθες ότι ο δήμαρχος ¨διέπραξε ένα λάθος”. Μάλιστα, όπως συνάγεται από παλαιότερη συνομιλίες που είχε η ΡΗΡ με τον δωρητή, τον κ. Μακρίδη, ο ίδιος ποτέ δεν έθεσε θέμα απομάκρυνσης του ΣΑΕ. Αντίθετα, ¨ο κ. δήμαρχος με ρώτησε εάν θα είχα αντίρρηση να φιλοξενηθούν υπηρεσίες του δήμου στο κτήριο. Του είπα πως όχι”. Το τι, όμως, ο ίδιος πραγματικά ήθελε, το είπε και το περιέγραψε λεπτομερώς στην δωρεά του. Να βρίσκεται μέσα το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού. ΄Ολα τα άλλα, είναι μεθοδεύσεις του κ. δημάρχου.
Σχόλια Facebook