Η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία για την ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ;

Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών της Κύπρου μετά την είδηση που μετέδωσε το αιγυπτιακό πρακτορείο ειδήσεων ότι η Αίγυπτος φέρεται να ακυρώνει την ΑΟΖ μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, η αιγυπτιακή Άνω Βουλή ενέκρινε νομοσχέδιο που κατέθεσε ο βουλευτής Καλέντ Αμντέλ Καντέρ ο οποίος υποστήριξε ότι ενδεχόμενη νέα οριοθέτηση των συνόρων στην ΑΟΖ μπορεί να αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια στην Αίγυπτο.

Ο αιγύπτιος βουλευτής είπε ότι η συμφωνία υπεγράφη από την Κύπρο και το Ισραήλ τον Φεβρουάριο του 2003 και ότι με το νέο νομοσχέδιο η Αίγυπτος ακυρώνει τη συμφωνία αυτή με το δικαιολογητικό ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες, η χώρα είχε το δικαίωμα να παραστεί στην υπογραφή της συμφωνίας. Το νομοσχέδιο του Βουλευτή Καντέρ προνοεί για την οριοθέτηση νέων συνόρων που περιβάλλουν την οικονομική ζώνη, με την Τουρκία να παρίσταται ως τρίτο μέρος.

Διπλωματικές πηγές της Κύπρου ανέφεραν στο SigmaLive, ότι η προσπάθεια αυτή σαφώς και συνδέεται με υπόσκαψη της Κυπριακής Δημοκρατίας από πλευράς της Τουρκίας. Ωστόσο ισχυρίζονται ότι από τη στιγμή που είναι σε εφαρμογή μία κατοχυρωμένη συμφωνία, οι όποιες παρόμοιες προσπάθειες αναμένεται να πέσουν στο κενό.

Σε δηλώσεις του μάλιστα ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι ποτέ δεν έχει εκφραστεί από πλευράς της αιγυπτιακής κυβέρνησης, θέμα που να θέτει εν αμφιβόλω τη συμφωνία Κύπρου-Αιγύπτου στο πλαίσιο της Συνθήκης για το Δίκαιο της Θάλασσας, ενώ σε ερώτησηαν το θέμα αυτό θα επηρεάσει τις έρευνες που διεξάγονται στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Κασουλίδης απάντησε αρνητικά.

Όπως είπε ο κ. Κασουλίδης «η Αίγυπτος είναι μια φίλη χώρα και το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί από μια είδηση του αιγυπτιακού πρακτορείου ειδήσεων αναφέρεται σε μια εσωτερική συζήτηση πολιτικών στην Ανω Βουλή (της Αιγύπτου). Είναι γνωστή η θέση του συγκεκριμένου βουλευτή, δεν θέλω να παρέμβω στις εσωτερικές πολιτικές τους συζητήσεις», ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα με βάση το διεθνές δίκαιο, μια χώρα να ακυρώσει μια διμερή συμφωνία.

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι η Κυβέρνηση θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα για επίλυση του προβλήματος και διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας ενώκαι το κόμμα των Οικολόγων εκτιμά ότι η Τουρκία άπλωσε τα πλοκάμια της και σε αυτό το επίπεδο όπως ήταν αναμενόμενο.

Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως αυτή είναι η απάντηση της Άγκυρας στο θέμα των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών και πως με αυτόν, και με «σύμμαχο» το Κάιρο προσπαθεί να επαναφέρει στο προσκήνιο τις θέσεις της περί εφαπτόμενων θαλάσσιων δικαιοδοσιών  Τουρκίας και Αιγύπτου- κάτι που θα μπορούσε να ισχύει μόνο αν «παραβλεφθεί» παρά τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου, το Καστελόριζο.

Το Καστελόριζο αποτελεί κλειδί στην οροθέτηση των ΑΟΖ καθώς με βάση την αρχή της μέσης γραμμής, το νησί εξασφαλίζει την επαφή της ελληνικής με την κυπριακή ΑΟΖ. Οι δύο αυτές ΑΟΖ όμως παρεμβάλλονται μεταξύ τουρκικής και αιγυπτιακής, περιορίζοντας την Τουρκική ΑΟΖ.

Πηγή: Newpost.gr