Ο Εθελοντισμός στους Εθνικούς και Απελευθερωτικούς αγώνες των Ομογενών και Φιλελλήνων το 1912-13
Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, στο Μουσείο Βρέλλη στο Μπιζάνι πραγματοποιήθηκε συμπόσιο της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών σε συνεργασία με την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Κρητικών Σωματείων και την στήριξη του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη. Αναδείχτηκε ο Εθελοντισμός στους Εθνικούς και Απελευθερωτικούς αγώνες των Ομογενών και Φιλελλήνων το 1912-13 σαν συνέχεια του Ιερού Λόχου των Ελλήνων του Παρευξείνιου Ελληνισμού στο Ιάσιο το 1821 και αποτελεί το έναυσμα των Ιερολοχιτών του Ρήμινι το 1940 και στην σημερινή εποχή των ειδικών δυνάμεων που είναι αξιόπιστες για την προάσπιση της Εθνικής κυριαρχίας.
Στο πλαίσιο του συμποσίου παρουσιάστηκε για το βιβλίο του Φιλέλληνα Thomas Hutchison ο οποίος συμμετείχε στην απελευθέρωση του Μπιζανίου και μάλιστα τραυματίστηκε και όταν επέστρεψε στην Αμερική τιμήθηκε από τις Ομογενειακές Οργανώσεις και συνέγραψε το 1913 τα απομνημονεύματά του από το ταξίδι του στην Ελλάδα και τη βιωματική του εμπειρία από το πεδίο των μαχών. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αποτελεί τον Αμερικανό Αλέξις ντε Τοκβίλ. Αυτός ο τόμος αφιερώνεται στους πατριώτες Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι με πολλή ευχαρίστηση και γενναιοδωρία προσέφεραν τα χρήματά τους στην Οργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τους νεαρούς Έλληνες ήρωες που άφησαν τα σπίτια τους, τους φίλους τους και τις επιχειρήσεις τους στην Αμερική και έσπευσαν να πολεμήσουν για χάρη της γενέτειράς τους, κατά τον πόλεμο με τον απάνθρωπο Τούρκο.
Ο Συγγραφέας (1913)στον πρόλογο του βιβλίου επί λέξη αναφέρει τα εξής: «Αυτός ο τόμος αφιερώνεται στους πατριώτες Έλληνες της Αμερικής, οι οποίοι με πολλή ευχαρίστηση και γενναιοδωρία προσέφεραν τα χρήματά τους στην Οργάνωση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, καθώς και τους νεαρούς Έλληνες ήρωες που άφησαν τα σπίτια τους, τους φίλους τους και τις επιχειρήσεις τους στην Αμερική και έσπευσαν να πολεμήσουν για χάρη της γενέτειράς τους, κατά τον πόλεμο με τον απάνθρωπο Τούρκο».
“Ο Πρόεδρος της Εταιρείας Ελλήνων Ευεργετών και Ιδρυτής της ΑΧΕΠΑ Περικλής, δήλωσε ότι η οργάνωση του συμποσίου αποσκοπεί να αναδείξει την Εθνοευεργεσία της άλκιμης νεολαίας του Ελληνισμού που ξεκινούσαν από τα πέρατα της Οικουμένης για να πολεμήσουν για την γενέθλια γη, αψηφώντας την σωματική τους ακεραιότητα ενώ αντιστοίχως στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς που διάγουμε, απάδει η συμπεριφορά Ελλαδιτών οι οποίοι ιδιωτεύοντας εξάγουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό ασχολούμενοι μόνο με τα του οίκου τους και όχι προς όφελος ττης κοινωνίας και της πατρίδας. Έχοντας υπόψη την Εθνοευεργεσία (εθελοντισμός προς το Έθνος) και τον Φιλελληνισμό κατά τους Βαλκανικούς Πολέμους, αναζητούμε νέους Ευεργέτες στον μείζονα Ελληνισμό, για να συνδράμουν και να στηρίξουν την Μητρόπολή του Ελληνισμού ώστε να ξεπεράσει την οικονομική και κοινωνική κρίση που υφίσταται. Τιμούμε αντιστοίχως τον Ευρωπαϊκό και Αμερικάνικο Φιλελληνισμό που έχει αναδειχτεί στο διάβα της ιστορίας και τέτοιου είδους αλληλεγγύη αναζητούμε στην σημερινή εποχή τόσο στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της Αμερικάνικης Συμπολιτείας. Ακολούθως τιμούμε τον εθελοντή ιδρυτή του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας που δαπάνησε όλη την περιουσία του για να αναδείξει το αγωνιστικό φρόνημα του Ελληνισμού στο διάβα της ιστορίας.
Σημειωτέον ότι το Μουσείο βρίσκεται κοντά στο ηρώο των Μπιζανομάχων, από όπου ξεκίνησε η απελευθέρωση των Ιωάννινων πριν 100 χρόνια”.
Επιδόθηκε το αριστείο «Άθλος Εθνοευεργεσίας» στα παιδιά του Παύλου Βρέλλη (φωτογραφία πάνω) για την εθελοντική προσφορά του πατέρα τους που με τα χρήματα από το εφάπαξ του δημιούργησε ένα από τα καλύτερα μουσεία κέρινων ομοιομάτων στον κόσμο, που αποτελεί εθνοευεργεσία για τις μελλοντικές γενιές.
Αναγνωρίστηκε ως «Πρεσβευτής Φιλελληνισμού» το Μορφωτικό Τμήμα της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα τον ίζοντας τον Αμερικάνικο Φιλελληνισμό στο διάβα της ιστορίας, το οποίο παρέλαβε η Μορφωτική Ακόλουθος Laurie Weitzenkorn. (Φωτογραφία δεξιά)
H Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών προτίθεται να φιλοτεχνήσει το μνημείο των Ομογενών και Φιλελλήνων Εθελοντών ως ελάχιστη ανταπόδοση στην προσφορά τους στην Μητρόπολη του Ελληνισμού.
Σχόλια Facebook