Μέρκελ: Διαπραγματεύσεις αντί για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ
Την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία για ένταξη της Άγκυρας στην ενωμένη Ευρώπη εξέφρασε την Δευτέρα η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, επαναλαμβάνοντας ωστόσο τις προσωπικές επιφυλάξεις που τρέφει αναφορικά με την Ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας.
«Επιθυμούμε την πρόοδο αυτής της [ενταξιακής] διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι έχω δισταγμούς αναφορικά με το να γίνει η Τουρκία πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», σχολίασε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, στο πλαίσιο κοινής συνεντεύξης Τύπου που παραχώρησε με τον τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως σημείωσε η κ. Μέρκελ, το αποτέλεσμα των επαφών μεταξύ των Βρυξελλών και της Άγκυρας παραμένει «ανοιχτό, που σημαίνει ότι δεν είναι γνωστό». Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν η γερμανίδα καγκελάριος έχει εκφραστεί υπέρ μίας «προνομιούχου σχέσης» μεταξύ της Τουρκίας και της Ε.Ε., αντί για ένταξη της Άγκυρας στους κόλπους της ενωμένης Ευρώπης.
Μιλώντας το Σάββατο, πριν την έναρξη της διήμερης επίσκεψής της στην Τουρκία, η κ. Μέρκελ είχε σημειώσει ότι θα προτιμούσε την έναρξη διαπραγματεύσεων σε ένα άλλο πεδίο ή «κεφάλαιο» με την Άγκυρα.
Μολονότι οι επίσημες ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ της Άγκυρας και των Βρυξελλών ξεκίνησαν το 2005, έως τώρα η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μονάχα ένα εκ των 35 «κεφαλαίων» που απαιτούνται για είσοδο στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, όλα τα εναπομείναντα κεφάλαια πλην 13ων παραμένουν «κλειδωμένα» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω του Κυπριακού και ζητημάτων ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθερίας της έκφρασης.
Ο τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προειδοποιήσει πως η Ε.Ε. θα «χάσει» την Τουρκία εάν δεν τη δεχθεί στους κόλπους της έως το 2023. Το 2023 συμπληρώνονται 100 χρόνια από την ίδρυση του τουρκικού κράτους.
Και η τρομοκρατία στην ατζέντα
Η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στο αίτημα της τουρκικής πλευράς για έκδοση Τούρκων πολιτών που καταζητούνται στην Τουρκία ως τρομοκράτες.
«Τα αιτήματα έκδοσης εξετάζονται με μεγάλη ευαισθησία και προσοχή» είπε και τόνισε ότι «υπάρχουν κάποιες σχετικές δικαστικές αποφάσεις. Για παράδειγμα λαμβάνουν υπόψη τις συνθήκες κράτησης και σε περίπτωση που μετά την έκδοση πρόκειται να επιβληθεί ισόβια κάθειρξη, μπορεί και δεν ικανοποιείται το αίτημα περί έκδοσης», σχολίασε η γερμανίδα ηγέτιδα.
Αναφερόμενη στα μέλη του ΡΚΚ, η Μέρκελ είπε «γνωρίζουμε ότι προκειμένου να πάρουν μέρος σε τρομοκρατικές δραστηριότητες, εργάζονται και σε άλλες οργανώσεις που φέρουν άλλους τίτλους. Είμαστε ευαίσθητοι στο θέμα αυτό και το παρακολουθούμε».
Στο θέμα της τρομοκρατίας αναφέρθηκε και ο κ. Ερντογάν, δηλώνοντας ότι η τουρκική πλευρά έχει ζητήσει από τη Γερμανία να εκδοθούν από τη Γερμανία 200 «μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων».
Κατά τα άλλα, ο τούρκος πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία των οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, τονίζοντας ότι ο όγκος των διμερών συναλλαγών έχει αγγίξει τα 35 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και ότι κατά το περασμένο έτος πέντε εκατομμύρια Γερμανοί επισκέφθηκαν την Τουρκία, πράγμα που σημαίνει ότι κατέλαβαν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την Τουρκία.
Πηγή: skai.gr
Σχόλια Facebook