Ιταλία: Πολιτικό αδιέξοδο μετά την ψήφο διαμαρτυρίας
Μήνυμα διαμαρτυρίας επέλεξαν να στείλουν μέσω της ψήφου τους, οι Ιταλοί, καθώς μοιάζει πιθανό κανείς από τους δύο βασικούς αντιπάλους, Μπερσάνι και Μπερλουσκόνι, να μην μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.
Ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι κέρδισε με μικρή πλειοψηφία τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι στη Βουλή, δεν κατάφερε όμως να πάρει τη Γερουσία. Για το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης είναι απαραίτητη η πλειοψηφία και στα δύο αυτά σώματα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα exit polls -όπως γίνεται συνήθως στην Ιταλία- διαψεύστηκαν, ενώ άλλαξαν και 3-4 φορές. Με την ανακοίνωση των πρώτων αποτελεσμάτων, το ευρώ άρχισε να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιανουαρίου.
Το κυριότερο είναι ότι με κανέναν συνδυασμό και σενάριο συνεργασίας δεν φαίνεται να αναδεικνύεται οποιαδήποτε κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ιταλικός Τύπος σημειώνει: «Εκλογές σοκ που μας δίνουν ένα ακινητοποιημένο κοινοβούλιο», είναι ο τίτλος της Corriere della Sera. «Μία χώρα που δεν είναι δυνατόν να κυβερνηθεί, σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο, με περιορισμένες διεξόδους βασισμένες σε συμμαχίες σχεδόν ανέφικτες πρακτικά και ανεπαρκείς αριθμητικά», σχολιάζει ο Μάσιμο Ράτζι στην La Repubblica. Ο αρθρογράφος θεωρεί ότι η μόνη διέξοδος είναι η επανάληψη της ψηφοφορίας, είτε για το σύνολο του Κοινοβουλίου είτε μόνο για τη Γερουσία.
Μόνος πραγματικός νικητής των εκλογών αυτών είναι ο Μπέπε Γκρίλο και το Κίνημα των 5 Αστέρων, που κατόρθωσε να «γοητεύσει» τους Ιταλούς ψηφοφόρους παίζοντας ανάμεσα στην απόρριψη της πολιτικής τάξης, την οργή κατά της λιτότητας και την απαξίωση της Ευρώπης.
Ο τεχνοκράτης απερχόμενος πρωθυπουργός Μάριο Μόντι περιορίστηκε στο 10% των ψήφων στα δύο σώματα του κοινοβουλίου. «Είμαστε ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα», δήλωσε παρόλα αυτά και προσέθεσε ότι βλέπει στο ποσοστό του συνασπισμού του τη δυνατότητα να παίξει ρόλο στο σχηματισμό κυβέρνησης.
Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του γερμανικού περιοδικού «Spiegel» για το αποτέλεσμα των εκλογών: «Διαλύθηκαν οι ψευδαισθήσεις: Η Ευρώπη ήθελε μια σταθερή κυβέρνηση υπό τον Μπερσάνι. Όμως οι Ιταλοί αρνήθηκαν –αντάμειψαν τον πολιτικό των σκανδάλων Σίλβιο Μπερλουσκόνι και τον κωμικό Μπέπε Γκρίλο».
Σχόλια Facebook