Ζητούν παρέμβαση Σαμαρά στο Φορολογικό των Αποδήμων
Νέα διάσταση λαμβάνει πλέον η υπόθεση των φορολογικών των Αποδήμων Ελλήνων καθώς με επιστολή της προς τον Έλληνα πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, η Κρητική Ομοσπονδία Αυστραλίας, τον καλεί να παρέμβει προσωπικά και να αντιμετωπίσει το θέμα της φορολόγησης των Ελληνο-Αυστραλών στην Ελλάδα, προχωρώντας σε συμφωνία με την Αυστραλία για την αποφυγή διπλής φορολόγησης.
Σημειώνεται ότι παρόμοια επιστολή είχε αποστείλει η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στον Υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, η οποία, όμως, δεν απαντήθηκε ποτέ…
Υπενθυμίζεται ότι για το όλο θέμα της φορολογίας των Αποδήμων στην Ελλάδα, πραγματοποίησε την περασμένη εβδομάδα παρέμβαση και η τ. Γραμματέας του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού Δρ. Όλγα Σαραντοπούλου, στον Υπουργό Οικονομικών ζητώντας την αναστολή των διατάξεων που αφορούν την Ομογένεια και την σύσταση Επιτροπής για την μελέτη του όλου θέματος, όπως έγραψε η ΡΗΡ.
Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ
Η επιστολή της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας προς τον Έλληνα πρωθυπουργό έχει ως εξής:
«Εξοχώτατε κύριε Πρωθυπουργέ, Είναι τιμή μας να σας απευθύνουμε την παρούσα επιστολή.
Στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία σήμερα ζουν περί τους 40.000 Έλληνες Κρητικής καταγωγής και πολλαπλάσιοι συνολικά από άλλα μέρη της Ελλάδος. Σκοπός μας είναι, μεταξύ άλλων, να διατηρήσουμε στις πολυπολιτισμικές δεύτερες πατρίδες μας τη θρησκεία, τον πολιτισμό, την γλώσσα, τις ηθικές αξίες και τα έθιμα της Ελλάδας. Παρακολουθούμε καθημερινά τις προσπάθειες αλλαγής της δύσκολης κατάστασης και αναγνωρίζουμε τις προσπάθειές σας, μέσα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες.
Θα θέλαμε να γνωρίζετε ότι οι απόδημοι Κρήτες, έστω και εάν ευρίσκονται χιλιάδες μίλια μακριά, θα συνεχίσουν να ενδιαφέρονται και να βοηθούν την Ελλάδα με όλες τους τις δυνάμεις.
Πιο συγκεκριμένα, αρκετοί Ελληνοαυστραλοί, επιθυμούν να αγοράσουν ή να διατηρήσουν κάποιο ακίνητο στην Κρήτη ή την Ελλάδα, για λόγους συναισθηματικούς, επενδυτικούς κ.λπ. Συγχρόνως, κάποιοι ενδιαφέρονται για εισαγωγές Κρητικών/Ελληνικών προϊόντων στην ήπειρό μας για εγχώριο εμπόριο, αλλά και ως βάση διεισδύσεως στις αγορές της Ασίας με τις οποίες η Ωκεανία συνέγγυται. Επίσης, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κάθετες παραγωγικές-τυποποιητικές εξαγωγικές μονάδες στην Κρήτη/Ελλάδα με κεφάλαια και τεχνογνωσία από υποψήφιους επενδυτές εδώ, όπου ανθεί η αγροτική παραγωγή και η εμπορική της εκμετάλλευση.
Το ενδιαφέρον αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια και λόγω των διεθνών οικονομικών συγκυριών και λόγω επιθυμίας βοηθείας προς την δοκιμαζόμενη Ελλάδα. Επιπρόσθετα, η αύξηση των εμπορικών σχέσεων Αυστραλίας-Ελλάδας είναι γνωστό ότι υποστηρίζεται και από το Αυστραλιανό Κράτος και από τους ελληνοαυστραλιανούς εμπορικούς φορείς, επιχειρηματικά συμβούλια, ενώσεις επαγγελματιών κλπ.
Δυστυχώς, καταλυτική τροχοπέδη σε όλα τα πιο πάνω σχήματα είναι η έλλειψη Διμερούς Συμβάσεως Αποφυγής Διπλής Φορολογίας μεταξύ Ελλάδος–Αυστραλίας. Είναι λογικά και οικονομικά παράλογο να γίνει οποιαδήποτε εμπορική δραστηριότητα στην Ελλάδα, από φυσικά ή νομικά πρόσωπα εγκατεστημένα στην Αυστραλία, όταν το ίδιο κέρδος θα φορολογηθεί δύο φορές. Παρ’ ότι τέτοιες Συμβάσεις υπάρχουν με δεκάδες άλλα κράτη στα οποία ζουν έστω και ελάχιστοι Έλληνες, με την Αυστραλία -όπου οι Έλληνες αριθμούν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες- δεν έχει υλοποιηθεί από καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα.
Το πρόβλημα αυτό, τον τελευταίο καιρό μεγιστοποιήθηκε με την εφαρμογή του ν. 3943/2011 και της Πολ 1217/17.12.2012, σύμφωνα με το οποίο ζητήθηκε από τους κατοίκους εξωτερικού να υποβάλλουν κάθε χρόνο στην Ελληνική φορολογική Αρχή τις εγχώριες (Αυστραλιανές) φορολογικές τους δηλώσεις, ή βεβαιώσεις κ.ά. με “apostile” και προφανώς μεταφρασμένες νομίμως στα Ελληνικά κλπ, αντί να μπορούν να υποβάλλουν το απλό «Πιστοποιητικό Φορολογικής Κατοικίας», το οποίο απαιτείται για τους κατοίκους χωρών με τις οποίες η Ελλάδα έχει συνάψει σχετική Σύμβαση.
Η διαφοροποίηση αυτή δημιουργεί:
1. Σύγχυση, για τα απαιτούμενα προς υποβολήν δικαιολογητικά, ιδίως όταν λόγω χαμηλού εισοδήματος (για την σύνταξη συνήθως δεν υποβάλλεται Αυστραλιανή φορολογική δήλωση) δεν έχουν να προσκομίσουν δήλωση, οπότε καταφεύγουν σε εναλλακτικά δικαιολογητικά για τα οποία συναντούν μεγάλες δυσκολίες εκδόσεώς τους από τις Αυστραλιανές αρχές.
2. Προβληματισμό, ειδικά για τα φορολογικά υποκείμενα προχωρημένης ηλικίας που άφησαν πίσω τους όταν μετανάστευσαν κάποιο, συνήθως ποσοστό εξ αδιαιρέτου στο πατρικό ακίνητο στην επαρχία, ελάχιστης αξίας στις πλείστες των περιπτώσεων.
3. Απορία και δυσφορία για την σκοπιμότητα αποκαλύψεως των εισοδημάτων τους στην Αυστραλία σε άλλη Φορολογική αρχή πέραν της αρμόδιας Αυστραλιανής.
4. Κόπο, χρόνο και χρήμα για τους ομογενείς, ιδίως εκείνους της μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι λαμβάνουν συνήθως πενιχρή σύνταξη και υποχρεούνται να επωμισθούν αμοιβές, για τις υπηρεσίες λογιστών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων, του αρμοδίου Department of Foreign Affairs and Trade στην Αυστραλία για την επισημείωση “apostile”, μεταφραστών, κλπ.
5. Απογοήτευση για αυτήν την απροσδόκητη ταλαιπωρία στην οποία υποβάλλονται.
Όλα τα πιο πάνω θα άλλαζαν δραστικά με την υπογραφή της Συμβάσεως. Τότε, θα δημιουργείτο το ορθό φορολογικό υπόβαθρο για την προσέλκυση επενδύσεων που τώρα παραμένει ανύπαρκτο και παράλληλα θα αμβλύνονταν και οι πιο πάνω ταλαιπωρίες των συμπαροίκων μας. Επί του θέματος η Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης απηύθυνε σχετική επιστολή της στον κ. Υπουργό Οικονομικών. Δυστυχώς παρέμεινε αναπάντητη μέχρι την σύνταξη της παρούσας. Σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε τις πιο πάνω ρυθμίσεις που αφορούν την Ομογένειά μας, η οποία να είστε σίγουρος ότι θα σταθεί πολύτιμος αρωγός στο δύσκολο αγώνα που έχετε κληθεί να δώσετε.
Με τιμή,
Ο Πρόεδρος ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΕΤΡΑΚΗΣ Ο Γραμματέας ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΡΙΠΙΔΑΚΗΣ».
Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Διαβάστε την επιστολή παρέμβασης της Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου καθώς και άλλο ρεπορτάζ γύρω από τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχέδιου, στο https://www.panhellenicpost.com/archives/41031
ΥΓ: Η επιστολή της Κρητικής Ομοσπονδίας Αυστραλίας, δημοσιεύθηκε στο Neoskosmos.com
Φωτογραφία πρώτης σελίδος, Eurokinissi.gr
Σχόλια Facebook