Έξαρση λαϊκισμού και εθνικισμού βλέπει στην ευρύτερη περιοχή ο ΥΠΕΞ Δημ. Αβραμόπουλος
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Την διαπίστωση ότι “υπάρχει έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην ευρύτερη περιοχή” και η οποία, μάλιστα, “ανησυχεί πλέον και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής”, έκανε ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Δημήτρης Αβραμόπουλος προλογίζοντας, το βράδυ της Τετάρτης το βιβλίο του Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Καθηγητή κ. Βαγγέλη Λιβιεράτου,“European cartography & politics: the case of Macedonia”, στο Αμφιθέατρο ¨Γιάννος Κρανιδιώτης” του Υπουργείου Εξωτερικών.
Το βιβλίο αυτό δημιουργήθηκε με αφορμή μια πρωτοβουλία της Χρυσούλας Παλιαδέλη, καθηγήτριας του ΑΠΘ, η οποία “τσίγκλισε” το επιστημονικό ενδιαφέρον του κ. Λιβιεράτου (πριν γίνει υπουργός) ρωτώντας πως μπορεί με παράθεση ιστορικών χαρτών να αναδειχθεί η ιστορική αλήθεια μιας περιοχής και, μάλιστα, με έντονη αμφισβήτηση, όπως αυτή των Σκοπίων. Αποτέλεσμα του ερωτήματος, ήταν το πόνημα αυτό, που καταδεικνύει πως η χαρτογραφία και οι χάρτες μπορούν να προσφέρουν στην πληροφόρηση της ψύχραιμης διεθνούς σκέψης σχετικά με την αναβίωση του Μακεδονικού Ζητήματος στις μέρες μας, αλλά και τη δημόσια συζήτηση για τη χρήση του ιστορικού τοπωνυμίου “Μακεδονία”.
Στην ομιλία του ο κ. Αβραμόπουλος αναφέρθηκε στην συναντίληψη του εθνικού συμφέροντος και στη συνακόλουθη υποχρέωση “να υπερβούμε τις στενές πολιτικές διαχωριστικές μας γραμμές και να συστρατευτούμε στην προάσπιση και την σωτηρία της χώρας μας. Να κάνουμε τη φωνή της Ελλάδας και πάλι σεβαστή μέσα στην Ευρώπη και στον κόσμο, να τοποθετηθούμε και πάλι με πρωτοβουλίες και κύρος στο γεωπολιτικό μας περιβάλλον και να συμμετέχουμε στο παγκόσμιο γίγνεσθαι, με τις ιδέες, τους ανθρώπους, την οικονομία και την πολιτική μας”.
Αναγνωρίζοντας πως “αυτό που ζούμε στους καιρούς μας και δεν μας τιμά και μας πικραίνει” ο Υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στο βιβλίο είπε ότι “πραγματεύεται ένα θέμα γνώριμο και σημαντικό για όλους εμάς που ασχολούμαστε, όχι μόνο με τη διπλωματία και την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά με την πολιτική εν γένει”. Το θέμα των γεωγραφικών συνόρων της Μακεδονίας ιδωμένο μέσα από την ευρωπαϊκή χαρτογραφία δια μέσου των αιώνων”.
Όπως είπε, “πρόκειται για ένα θέμα συναρπαστικό και άκρως επίκαιρο, αφού μέσα από τους χάρτες, ο αναγνώστης διατρέχει την ιστορία αυτής της γεωγραφικής περιοχής, που από τον 7ο π.Χ. αιώνα ονομάστηκε Μακεδονικό βασίλειο, μετονομάστηκε στο πέρασμα των αιώνων, γνώρισε πλήθος λαών και κατακτητών και φτάνει μέχρι τις μέρες μας, διατηρώντας διαχρονικά τον ελληνικό χαρακτήρα τη”, είπε ο κ. Αβραμόπουλος και πρόσθεσε πως οι Έλληνες ήταν οι πρώτοι στην περιοχή που αμύνθηκαν με ιστορικά τεκμηριωμένες θέσεις στον «Πόλεμο των Χαρτών».
“Η διαδρομή μέσα από τους χάρτες αυτούς οδηγεί στην ιστορική αλήθεια και δεν αφήνει περιθώρια για αμφισβητήσεις και ανιστόρητες αιτιάσεις”, επεσήμανε ο κ. Αβραμόπουλος ο οποίος και αποκάλυψε πως το βιβλίο το ενεχείρισε πρόσφατα στον διαπραγματευτή για το ζήτημα των Σκοπίων Πρέσβη κ. Νίμιτς. “Το βιβλίο αυτό έφτασε στα χέρια μου εντελώς τυχαία μία μέρα πριν από την άφιξη και συνάντησή που είχαμε εδώ στην Αθήνα με τον διαπραγματευτή για το ζήτημα των Σκοπίων Πρέσβη κ. Νίμιτς. Όσο και εάν δεν είχαμε συνεννοηθεί με τον κ. Λιβιεράτο, ήταν για μένα ένα χρήσιμο εργαλείο, που αμέσως έγινε προσφορά στον κ. Νίμιτς, που είμαι βέβαιος ότι επιστρέφοντας στις ΗΠΑ θα είχε εμπλουτίσει ακόμη περισσότερο τις ήδη πλούσιες γνώσεις του στο όλο θέμα”, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Αναφερόμενος, ειδικότερα, στο ζήτημα της προκλητικής συμπεριφοράς των Σκοπίων, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ” Η περίπτωση του ζητήματος της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, που δυστυχώς παραμένει ανεπίλυτο, θύμα και αυτό του άκρατου εθνικισμού που εξακολουθεί να κυριαρχεί στην περιοχή, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα” του ότι “η ιστορική και η γεωγραφική γνώση είναι απαραίτητα εργαλεία για να προσεγγίσουμε τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής με πραγματισμό, νηφαλιότητα και διορατικότητα”.
Εξηγώντας την αιτία που τον οδήγησε στην αναφορά αυτή, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε: “Κάνω αυτή την αναφορά διότι τον τελευταίο καιρό και ενώ θα περίμενε κανείς, αλλιώς να έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, παρατηρούμε με μεγάλη ανησυχία έξαρση του λαϊκισμού και του εθνικισμού στην ευρύτερη περιοχή μας. Κάτι που όπως γνωρίζετε έχει αρχίσει να ανησυχεί πλέον και την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και όλους εκείνους που όλα αυτά τα χρόνια παρακολουθούν τις εξελίξεις σε αυτή την ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη μας. Και βέβαια άλλο εθνικισμός και άλλο ιστορική αλήθεια. Γιατί αυτήν την στηρίζουν και την τεκμηριώνουν στοιχεία, αποδείξεις και όπως αποδεικνύει το βιβλίο ιστορικές ονομασίες”.
Αξιολογώντας την συγγραφική προσφορά του συναδέλφου του, ο Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι: “Είναι ευχής έργον για όλους εμάς, που δίνουμε τη μάχη καθημερινά στη διεθνή σκακιέρα για τα εθνικά μας θέματα, να έχουμε στη διάθεσή μας επιστημονικά εργαλεία και μελέτες σαν και αυτήν. Και σήμερα από αυτή τη θέση ως Υπουργός των Εξωτερικών θα ήθελα να εκφράσω δημόσια την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας σε όλους εσάς για αυτή σας τη συνδρομή και βοήθεια. Γιατί περί αυτού πρόκειται και έτσι το ερμηνεύουμε”.
Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε στην συγκυρία τονίζοντας: “Έχουμε ιστορική υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας και στις μελλοντικές γενιές, όχι μόνο να ξεπεράσουμε την οικονομική κρίση και να σταθούμε στα πόδια μας σαν οικονομία, σαν κοινωνία, αλλά να ορθώσουμε ξανά το ανάστημά μας διεθνώς ως έθνος. Να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας συμφέροντα με σύνεση και αξιοπρέπεια, να κάνουμε τη φωνή της χώρας μας σεβαστή μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη, να κάνουμε την παρουσία μας ξανά αισθητή στον κόσμο. Το είπα και το επαναλαμβάνω: όταν πρόκειται για τα μεγάλα εθνικά μας θέματα. Δεν υπάρχει τίποτε που να μας χωρίζει”, κατέληξε.
Ακολούθησαν τοποθετήσεις και ομιλίες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευαγ. Βενιζέλου και των καθηγητών κ.κ. Χασιώτη και Χατζηβασιλείου, ενώ παρεμβάσεις έκαναν ο καθηγητής-συγγραφέας και Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Εύαγγελος Λιβιεράτος και η καθηγήτρια ΑΠΘ κυρία Χρυσούλα Παλιαδέλη.
ΚΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Στο μεταξύ την Πέμπτη, απαντώντας από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων με θέμα: «Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε τις προκλήσεις των Σκοπίων και των φίλων τους», ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας επεσήμανε ότι η ελληνική Κυβέρνηση ακολουθεί μία πολιτική που έχει χαραχθεί μαζί με τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. “Έχουμε καθορίσει και καταστήσει σαφές προς όλους το πλαίσιο λύσης για την ονοματολογική διαφορά, στο οποίο η ελληνική πλευρά θα μπορούσε να συναινέσει: μία ονομασία για χρήση erga omnes, δηλαδή έναντι όλων και για κάθε σκοπό. Επιδιώκουμε μία λύση που θα τύχει καθολικής εφαρμογής, ώστε να είναι οριστική και βιώσιμη και να μην αφήνει έδαφος για μελλοντικά σημεία τριβής. Επιθυμία μας είναι η λύση αυτή να περιλαμβάνει σαφή και οριστικό προσδιορισμό του ονόματος που δεν θα αφήνει περιθώρια αμφιβολιών σχετικά με τη διάκριση μεταξύ του εδάφους των Σκοπίων και περιοχών σε γειτονικές χώρες, ειδικότερα της περιοχής της Μακεδονίας στη βόρεια Ελλάδα. Εμείς θεωρούμε ότι μία βιώσιμη λύση στο θέμα του ονόματος θα προσφέρει το κατάλληλο πλαίσιο για το συνολικό καθορισμό όλων των θεμάτων”.
Ως προς το ερώτημα που έθεσε ο ομιλητής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, για την ύπαρξη χαρτών στη γειτονική χώρα οι οποίοι απεικονίζουν μία υποτιθέμενη μεγάλη Μακεδονία και, εκτός του εδάφους των Σκοπίων, περιλαμβάνουν και εδάφη από την Ελλάδα κατά κύριο λόγο, αλλά βεβαίως και από τη Βουλγαρία και από την Αλβανία, ο κ. Τσιάρας αναγνώρισε το γεγονός, πρόσθεσε δε ότι τέτοιοι χάρτες “απαντώνται ακόμα και σε σχολεία, συμβάλλοντας μ’ αυτό τον τρόπο στην εμπέδωση της ψευδούς αλυτρωτικής ιδέας που προωθεί –ατυχώς για την ίδια- η σκοπιανή κυβέρνηση”.
“Είναι σαφές”, είπε ο κ. Τσιάρας, “ότι τέτοιες προκλήσεις δηλητηριάζουν το παρόν και το μέλλον των διμερών σχέσεων, αντιβαίνοντας σε κάθε έννοια καλής γειτονίας. Τα γεγονότα, όμως, αυτά η ελληνική Κυβέρνηση τα επισημαίνει και στη διεθνή κοινότητα στο πλαίσιο της αξιολόγησης της συμπεριφοράς των Σκοπίων σχετικά με την ενταξιακή τους προοπτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ”.
Τέλος, αναφερόμενος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, ο κ. Τσιάρας τα χαρακτήρισε “πολύ σημαντικά” και τα απέδωσε στην ελληνική εξωτερική πολιτική. “Είναι πολύ σημαντικά, είπε, γιατί επιβεβαίωσαν ότι προκειμένου να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Σκόπια θα αξιολογηθούν ως προς τη στάση τους σε τρία συγκεκριμένα ζητήματα, τις μεταρρυθμίσεις, τις σχέσεις καλής γειτονίας και ειδικότερα την επίλυση του ονοματολογικού”.
Σχόλια Facebook