Έντεκα ομογενείς τιμήθηκαν για την προσφορά τους από την κυβέρνηση Αυστραλίας
Η κ. Ελένη Ζορμπά
Έντεκα ομογενείς περιλαμβάνονται στους 571 Αυστραλούς πολίτες (άνδρες και γυναίκες) που τιμήθηκαν για την προσφορά τους σε τομείς της επαγγελματικής δραστηριότητάς τους καθώς και για τις υπηρεσίες τους στις κοινότητές τους και την ευρύτερη κοινωνία. Εξ αυτών 4 τιμήθηκαν με το Μετάλλιο Companions of the order of Australia (AC), 36 με το μετάλλιο Officers of the Order of Australia (AO), 152 με το Μετάλλιο Μembers of the Order of Australia (ΑΜ) και 379 με το Μετάλλιο Medal of the Order of Australia (OAM). Οι άνδρες εξακολουθούν να μονοπωλούν τις απονεμόμενες τιμές την Εθνική Ημέρα της Αυστραλίας. Συνολικά τιμήθηκαν 425 άνδρες και 146 γυναίκες. Από τον παροικαικό χώρο τιμήθηκαν οι ακόλουθοι ομογενείς:
Γιώργος Παπαδόπουλος (ΑΜ) Από τους βετεράνους του ομογενειακού χώρου ο πανεπιστημιακός δάσκαλος Γεώργιος Παπαδόπουλος, τιμήθηκε για τη μεγάλη προσφορά του στον Ελληνισμό της Μελβούρνης, την εκπαίδευση, τον πολυπολιτισμό και το μεταναστευτικό πληθυσμό της Βικτωρίας. Στη μακροσκελή λίστα της προσφοράς του στον Ελληνισμό και τις μεταναστευτικές κοινότητες της πολιτείας ξεχωρίζουν η συμμετοχή του στην ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Μεταναστευτικών Κοινοτήτων (Τμήμα Βικτωρίας) και η συμμετοχή του στην ίδρυση της Αυστραλοελληνικής Πρόνοιας Μελβούρνης. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Βικτωριανού Συμβουλίου Επιμόρφωσης Ενηλίκων, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για θέματα Πολυπολιτισμού, πρόεδρος της Επιτροπής Multicultural Arts Victoria, αντιπρόεδρος και επίτιμος γραμματέας της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας. O κ. Παπαδόπουλος είναι μέλος της Επιτροπής Αξιολόγησης των Ελληνικών Αρχείων του Πανεπιστημίου La Τrobe. «Στη μακρόχρονη παρουσία μου στα κοινά προσέφερα τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες μου στους τομείς, που πίστευα ότι είχα τις απαραίτητες γνώσεις και τις δεξιότητες» είπε στο «Νέο Κόσμο» ο έγκριτος ομογενής. «Ουδέποτε επιδίωξα τίτλους και διακρίσεις. Κίνητρό μου ήταν η παροχή υπηρεσιών στους συμπολίτες μου, ελληνικής και μη καταγωγής. Αναμείχθηκα στα κοινά σε περιόδους που ο Ελληνισμός και η ευρύτερη κοινωνία μας είχε ανάγκη εθελοντικής προσφοράς και προσέφερα, πιστεύω, ό,τι μπορούσα. Αγωνιστήκαμε για τη δημιουργία και εδραίωση φορέων και θεσμών, που θα εξυπηρετούσαν τις ανάγκες της ομογένειας, θα προωθούσαν την ομογένεια στην ευρύτερη αυστραλιανή κοινωνία και θα ενίσχυσαν τον πολυπολιτισμό. Με τιμά η αναγνώριση της προσφοράς μου και δράττομαι της ευκαιρίας να παροτρύνω τις νέες γενιές των Ελληνοαυστραλών να συνεχίσουν την παράδοση της ανιδιοτελούς συμμετοχής στα κοινά» συμπλήρωσε.
Παναγιώτης Γιαννούδης (ΟΑΜ) Επί σειρά ετών, το δημόσιο πρόσωπο της κυπριακής πατριάς της Βικτωρίας και της Αυστραλίας γενικότερα. Διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας, της Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΣΕΚΑ) και στέλεχος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κυπρίων. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαυστραλιανού Εμπορικού Επιμελητηρίου (HACCI) και αξιωματούχος της ΑΧΕΠΑ. Ο Παναγιώτης Γιαννούδης αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην υπηρεσία των ομογενών του Κυπρίων, μετά, δε, την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο (1974) ήταν μεταξύ των μπροστάρηδων στους αγώνες της ομογένειας για στήριξη των αγωνιζόμενων Κυπρίων από τις κυβερνήσεις της Αυστραλίας και την προώθηση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος. Ο κ. Γιαννούδης δήλωσε στο «Νέο Κόσμο»: «Είναι, σίγουρα μία αναγνώριση της πολύχρονης εθελοντικής προσφοράς μου στην κυπριακή πατριά και την ομογένεια γενικώς, την οποία ουδέποτε επιδίωξα. Ως υποστηρικτής της ιδέας, ότι πρέπει να ζητάμε αλλά και να προσφέρουμε στο κοινωνικό σύνολο φρόντισα πάντοτε, με τη βοήθεια των καλών συνεργατών μου να δίνουμε ό,τι μπορούσαμε στην ομογένεια χωρίς ανταλλάγματα. Αυτή είναι, άλλωστε, η ιδέα της εθελοντικής προσφοράς» είπε.
Νικόλαος Γεώργιος Πάππας (ΑΜ) Τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του στο ράγκμπι από τη θέση του προέδρου της ομάδας ράγκμπι Rabbitohς του Σίδνεϊ και τις υπηρεσίες του στην Ιερά αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και τον Ελληνισμό του Σίδνεϊ ως μέλος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και κηδεμόνας του Consolidated Trust. Ο κ. Πάππας υπήρξε, επίσης, πρόεδρος του σώματος κηδεμόνων του Τμήματος Τεχνών και Επιστημών του Powerhouse Museum του Σίδνει και μέλος του σώματος κυβερνητών του ιδρύματος Steve Waugh Foundation.
Αιδ. π. Γεώργιος Κάρπης (ΟΑΜ) Ο π. Γεώργιος τιμήθηκε για την πολύχρονη, πολύμορφη προσφορά του στην εκκλησία και τον Ελληνισμό της Καμπέρας, ιδιαίτερα στους ενορίτες του ιερού ναού Αγίου Νικολάου της πρωτεύουσας. Εφημέριος του ιερού ναού Αγίου Νικολάου επί πολλά χρόνια συμμετείχε σε διάφορες επιτροπές, οι οποίες σχεδίασαν και κατασκεύασαν διάφορα κοινοτικά ιδρύματα συμπεριλαμβανομένου και του Ιδρύματος Περίθαλψης Ηλικιωμένων «Άγιος Νικόλαος». Νικόλαος Μπεγάκης (ΑΜ) Ο δραστήριος ομογενής επιχειρηματίας από τη Νότια Αυστραλία τιμήθηκε για την ευρύτατη προσφορά του στη βιομηχανία και το εμπόριο της Πολιτείας, ιδιαίτερα στη βιομηχανία τροφίμων, το διεθνές εμπόριο και την ευρύτερη κοινωνία της Πολιτείας. Ο κ. Μπεγάκης διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Αυστραλιανού Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου, στέλεχος της οργάνωσης South Australia Vision και Business Ambassador. Στον κοινωνικό τομέα διετέλεσε πρόεδρος του Women’s and Children’s Hospital Νότιας Αυστραλίας, μέλος της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Flinders, και μέλος του South Australian Multicultural Forum.
Σχόλια Facebook