Δύο άρθρα, μία ψήφος, οι Απόδημοι και ο κ. Τσίπρας
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Μεταφέρουμε άρθρο του συνάδελφου Κώστα Νικολόπουλου από την ομογενειακή εφημερίδα της Αυστραλίας, ¨Νέος Κόσμος”. Τίτλος του άρθρου “μας κοροϊδεύει και ο κ. Τσίπρας”. Δημοσιεύθηκε στις 25 Ιανουαρίου 2013. Αφορά τις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξη Τσίπρα στην 0μογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, “Εθνικός Κήρυξ”, για την ψήφο των Αποδήμων.
Πριν παραθέσουμε το εν λόγω άρθρο του καλού συναδέλφου, να πούμε ότι για το ίδιο θέμα είχαμε δημοσιεύσει στο Panhellenicpost.com, ήδη από 21 Ιανουαρίου 2013, και δικό μας άρθρο με τίτλο “επί μίας συνεντεύξεως του κ. Τσίπρα”. https://www.panhellenicpost.com/archives/36747.
Επειδή τις ημέρες αυτές συζητείται ή εν πάσει περιπτώση υπάρχουν κάποιες διεργασίες γύρω από το ζήτημα της ψήφου των Αποδήμων και επειδή τόσο ο πρόεδρος της Μόνιμης Επιτρ0πής της Βουλής για τον Απόδημο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όσο και οι συναρμόδιοι υπουργοί Εξωτερικών και Εσωτερικών κ.κ. Δημ. Αβραμόπουλος και Ευριπίδης Στυλιανίδης, και φυσικά ο Υφυπουργός κ. Κων. Τσιάρας, έχουν με δηλώσεις τους εκθέσει το ενδιαφέρον τους να προωθήσουν το όλο ζήτημα νομοθετικά, αναδημοσιεύουμε τα δύο άρθρα με την προσδοκία να φανούν χρήσιμα για την εξαγωγή συμπερασμάτων ως προς την κατεύθυνση που θα πρέπει να κινθούν ώστε οι προτάσεις τους να τύχουν τις μεγαλύτερης δυνατής αποδοχής από τον Απόδημο ελληνισμό.
Παραθέτουμε το άρθρο του κ. Κώστα Νικολόπουλου.
Κατά τον Κώστα Παπαγιώργη «η γλώσσα εθίζεται ατιμωρητί στην ευτέλεια, την ασάφεια και την ανευθυνότητα» («Τρία μουστάκια, Ψιχία Μηδενισμού», σελ 12, Εκδόσεις Καστανιώτη, 2006).
Όποιος αμφιβάλλει για την ορθότητα της άποψης του πολυγραφότατου συγγραφέα δεν έχει παρά να διαβάσει τις δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα, στον «Εθνικό Κήρυκα» για την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες (Ν.Κ. 21/01/2013). Ο αρχηγός της εναλλακτικής ελληνικής κυβέρνησης ευτέλισε, με τα λόγια του, το «κυριαρχικό δικαίωμα» του Ελληνισμού της διασποράς με τη δήλωσή του, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει την παροχή δικαιώματος ψήφου στους απόδημους Έλληνες, εφόσον η άσκηση του δικαιώματος αυτού στις εθνικές εκλογές της γενέτειρας δεν θα αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα.
«Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στο βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα» είπε.
Ακολουθώντας τη λογική της πλειοψηφίας των Ελλήνων πολιτικών, ο «ριζοσπάστης» πολιτικός εγκρίνει τη νομοθετική κατοχύρωση του δικαιώματός μας να ψηφίζουμε στις ελλαδικές εκλογές, χωρίς να μετρά η ψήφος μας. Χωρίς να αλλάζει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα.
Ομού μετά των άλλων Ελλήνων πολιτικών ο κ. Τσίπρας στηρίζει τη νομική κατοχύρωση του δικαιώματός μας να ψηφίζουμε, αλλά να μην επηρεάζουμε το πολιτικό γίγνεσθαι στον ελλαδικό χώρο. Δηλαδή, να πέφτει η ψήφος μας σε μία χοάνη, που θα επιλέξουν οι πατέρες του ελληνικού έθνους, ώστε να μην επηρεάζει το αποτέλεσμα κάθε εκλογικής αναμέτρησης στο εσωτερικό. Τόσο βαθιά εκτείνεται η «ριζοσπαστικότητα» του επίδοξου αναμορφωτή του ελληνικού κράτους και της ελληνικής κοινωνίας. «Υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο» συμπλήρωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ.
Συμφωνεί και ο κ. Τσίπρας, ότι η διασπορά θα πρέπει να χωριστεί σε εκλογικές περιφέρειες, χωρίς να καθορίζει τα κριτήρια διαχωρισμού των Ελλήνων των πέντε ηπείρων σε εκλογικές περιφέρειες. Στηρίζει και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ την εκλογή βουλευτών-θεατών, κατά το πρότυπο των βουλευτών και γερουσιαστών που έχει εκλέξει η ιταλική διασπορά χωρίς ουσιαστικό όφελος από την παρουσία τους στη βουλή και της γερουσία της γείτονος Ιταλίας.
Οι απόδημοι περιμέναμε από τον επίδοξο μεταρρυθμιστή της Ελλάδας σοβαρότερη τοποθέτηση στο λεπτό θέμα της ψήφου μας. Δεν περιμέναμε ταύτιση με τα αστικά κόμματα, τα οποία εφεύραν και προωθούν την παροχή δικαιώματος ψήφου στους αποδήμους για να καλύπτουν τα εκλογικά τους ελλείμματα με μαζική εισαγωγή ψήφων από το χώρο τη διασποράς.
Περιμέναμε πιο υπεύθυνη τοποθέτηση από τον Ροβινσώνα Κρούσο της ελληνικής πολιτικής στο θέμα, που έχει διχάσει την ομογένεια και θα τη διχάσει βαθύτερα, αν η Βουλή των Ελλήνων μας δώσει δικαίωμα ψήφου με όρους, οι οποίοι θα μηδενίζουν την αξία της ψήφου μας.
Θα μου πείτε, πολιτικός είναι και ο κ. Τσίπρας και ενδιαφέρεται, όπως και οι αρχηγοί των άλλων πολιτικών κομμάτων, για την ικανοποίηση του αιτήματος μερίδας των Ελλήνων της διασποράς για δικαίωμα ψήφου, χωρίς να απειλείται η παρουσία τους στην ελληνική βουλή.
Σωστό, μόνον που ο κ. Τσίπρας εμφανίζεται ως ηγέτης-φορέας εκσυγχρονιστικών ιδεών, οι οποίες θα απαλλάξουν την Ελλάδα από την παθογένεια, τις αγκυλώσεις και τη στενοκεφαλιά του χθες και του σήμερα. Γι’ αυτό αιφνιδιάζει η ταύτισή του με το αστικό, πολιτικό κατεστημένο που, κατά τον ίδιο, διαιωνίζει τα πάθη, τα ελαττώματα και τις αδυναμίες του παρελθόντος και υπονομεύει το μέλλον της χώρας και των πολιτών της.>
Ακολουθεί το δικό μας άρθρο:
Επί μιας συνετεύξεως του κ. Τσίπρα
<ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Σε αποκλειστική συνένετυξη που παραχώρησε στην ομογενειακή εφημερίδα Εθνικός Κήρυκας, (φύλλο Σαββάτου) δυό μόλις ημέρες πριν την άφιξή του στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αλέξης Τσίπρας αναφέρται, μεταξύ άλλων και στην ψήφο των Αποδήμων.
Λέει ο κ. Τσίπρας: «Είμαστε υπέρ της ψήφου των ομογενών, στον βαθμό που αποτυπώνει αυθεντικά τη βούληση του Απόδημου Ελληνισμού, χωρίς να αλλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα. Υπό την έννοια αυτή, θα βλέπαμε την ψήφο των ομογενών σε μια εκλογική περιφέρεια Εξωτερικού, χωρισμένη σε γεωγραφικές εκλογικές ζώνες, και με υποψήφιους, κατοίκους των περιοχών αυτών. Στη βάση αυτή και ανάλογα με τους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που θα συνταχθούν, μπορεί να καθοριστεί ένας συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών από τον Απόδημο Ελληνισμό στο Κοινοβούλιο».
Τί σημαίνει όλα αυτό; Πολύ απλά, δεν θέλουν τον Απόδημο ελληνισμό «στα πόδια τους». Τον θέλουν ξεκομμένο από το ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι, «μαντρωμένο» σε «περιφέρειες» του εξωτερικού και διακοσμητικό στοιχείο στην Ελληνική Βουλή!
«Χωρίς να αλοιώνει τους πολιτικούς συσχετισμούς στην Ελλάδα», λέει ο κ. Τσίπρας φοβούμενος προφανώς μήπως η ψήφος των Αποδήμων του κόψει το δρόμο προς την πρωθυπουργία!
«Αν προσωπικά, κομματικά κριτήρια κατισχύουν στις σχέσεις τους με τον Απόδημο Ελληνισμό και την ομογένεια, τότε ποιός ο λόγος να ασχολούνται μαζί της;» διερωτήθηκε ομογενειακό στέλεχος που βρέθηκε αυτές τις ώρες στην Αθήνα. Και πρόσθεσε: «Έχουν αναρωτηθεί ποτέ πώς ένας απλός ομογενής θα μπορέσει να διεκδικήσει την ψήφο των αποδήμων σε αχανείς εκτάσεις όπως είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες; Θέλουν το ανέφικτο για να μην παραχωρήσουν το εφικτό», κατέληξε.
Αλλά και περεταίρω, αναφερόμενος στο ΣΑΕ, υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι «μπορεί να παίξει ενεργό ρόλο και να εμπλουτίσει τη διεθνή του δράση». Μάλλον δεν γνωρίζει τι είναι το ΣΑΕ και πως λειτουργεί. Για ποιά «διεθνή δράση» μιλάει; Και η καραμέλα της «…ριζικής αναθεώρησης του θεσμικού πλαισίου υπό το οποίο λειτουργεί». Το πλαίσιο φταίει ή οι άνθρωποι;
Το επόμενο πράδειγμα είναι χαρακτηριστικό στρεψοδικίας:
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε να πει «για την αντίδραση του κ. Σόιμπλε όταν του θέσατε το θέμα του κατοχικού δανείου». Ιδού τι απήντησε: Τσίπρας: Το σίγουρο είναι ότι το άκουγε πρώτη φορά δια ζώσης από ελληνικά χείλη. Αν και το ζήτημα των ελληνικών διεκδικήσεων πατά πάνω σε στέρεη νομική βάση, τόσο η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, όσο και όλες οι προηγούμενες, απέφευγαν συστηματικά να το θέσουν, για να μην δυσαρεστήσουν τη γερμανική πλευρά. Πρώτη φορά άκουσε, υποθέτω, ο κ. Σόιμπλε να του ζητούν και τα στοιχεία της κατάθεσης Χριστοφοράκου για τους Ελληνες πολιτικούς που «λαδώθηκαν» από τη Siemens. Εδώ βέβαια η σιωπή γύρω από το ζήτημα δεν είναι για να μην δυσαρεστηθούν οι Γερμανοί, αλλά για να συνεχιστεί η σκανδαλώδης συγκάλυψη της δικομματικής διαφθοράς στην Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αποφασισμένος να αλλάξει γραμμή σε αυτά τα θέματα».
Φυσικά, μέχρι να αλλάξει τη γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ θα μένει η απορία «πώς αντέδρασε ο Σόιμπλε»,,,
Τέλος, στο ερώτημα τι θα κάνει ως πρωθυπουργός της Ελλάδας, απαντά: με την ακόλουθη γενικότητα:
Τσίπρας: «Το πρώτο είναι η ενεργοποίηση των διαδικασιών για την απαλλαγή από την καταστροφική συμφωνία του μνημονίου. Το δεύτερο είναι η επείγουσα λήψη μέτρων για αυτούς που έχουν βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν ανάγκη από άμεση στήριξη. Το τρίτο είναι η συγκρότηση περιουσιολογίου ώστε να καταστεί δυνατή η φορολόγηση όσων μέχρι τώρα είχαν ασυλία!»
Δηλαδή και ο «αντιμνημονιακός κ. Τσίπρας» προαναγγέλλει νέους φόρους!>.
Όταν συντάχθηκε το άρθρο αυτό, υπό του γράφοντος, δεν είχε επισκεφθεί ακόμη ο κ. Τσίπρας τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΔΝΤ το οποίο έσπευσε δημόσια να υπερασπισθεί ότι δεν ζήτησε αυτό την κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στον ιδιωτικό τομέα! Κάτι που φυσικά ποτέ δεν έγινε! Η αγωνία, ωστόσο, δεν είναι αν ο κ. Τσίπρας έκανε λάθος. Ο φόβος είναι μήπως ο κ. Τσίπρας λειτούργησε ως προάγγελος “κακών ειδήσεων”. Και ακόμη χειρότερο, μήπως δεσμεύθηκε ο ίδιος ότι θα στηρίξει πιθανές τέτοιες επιλογές…
Σε ό,τι αφορά τους Απόδημους, ο νόμος για την ψήφο, πριν επαναληφθεί το (καλών προθέσεων) πείραμα της ΝΔ, με τα κόμματα να διαφωνούν ανοικτά στη Βουλή, θα ήταν φρόνιμο να αποτελέσει αντικείμενο διερεύνησης μιάς “Επιτροπής Σοφών” (Ελλήνων και Αποδήμων) ώστε να προκύψει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα. Γνώμονας, να ισχυροποιηθεί ακόμη περισσότερο η θέση και η επιρροή των Αποδήμων στις πατρίδες όπου ζουν.
Σχόλια Facebook