Σε φυλάκιση 2,5 ετών καταδικάστηκε ο πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριακού

Ο ελληνοαμερικανός πρώην πράκτορας της CIA Τζον Κυριακού καταδικάστηκε σε 2,5 χρόνια φυλάκιση από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Αλεξάνδρεια της πολιτείας Βιρτζίνια επειδή αποκάλυψε την ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα της υπηρεσίας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης. Είναι η πρώτη φορά εδώ και 27 χρόνια που καταδικάζεται άτομο σε ποινή φυλάκισης για την αποκάλυψη της ταυτότητας ενός μυστικού πράκτορα. Ο πρώην πράκτορας είχε παραδεχθεί την ενοχή του τον Οκτώβριο.

 Η δικαστής επισήμανε πάντως ότι, αν μπορούσε, θα είχε επιβάλει μεγαλύτερη ποινή παρά την παραδοχή της ενοχής. Ο Κυριακού, που εργαζόταν για την αμερικανική μυστική υπηρεσία από το 1990 μέχρι το 2004, αποκάλυψε το όνομα του πράκτορα της CIA σε ηλεκτρονικό μήνυμα που είχε αποστείλει σε δημοσιογράφο το 2008.

Ο ίδιος βοήθησε επανειλημμένα δημοσιογράφους παρέχοντας τους πληροφορίες για θέματα όπως η ανάκριση του Αμπού Ζουμπέιντα, μέλους της αλ Κάιντα, από τη CIA και η χρήση του βασανιστηρίου του εικονικού πνιγμού για την απόσπαση ομολογιών.

Ο Τζον Κυριακού δεν είναι πάντως ο μοναδικός Ελληνοαμερικανός που είχε περιπέτειες με την αμερικανική Δικαιοσύνη. Είχε προηγηθεί η 14ετής κάθειρξη του Στίβεν Λάλα το 1993 για κατασκοπεία, επειδή διοχέτευε ευαίσθητες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες στην Ελλάδα.

Νεα Online.gr
Αποκαλύψεις και καταδίκη ενός απρόθυμου κατασκόπου.

Της Ξένιας Κουναλάκη

Από την Καθημερινή

newsnow.gr

O Ελληνοαμερικανός Τζον Κυριακού, πρώην αξιωματούχος της CIA, διατείνεται ότι δεν ήθελε να πλήξει την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ. Ούτε πιστεύει ότι το έκανε. Ωστόσο, είναι η πρώτη φορά που στέλεχος της αμερικανικής υπηρεσίας καταδικάζεται με την κατηγορία της διαρροής απόρρητων πληροφοριών σε δημοσιογράφο. Στις 25 Ιανουαρίου αναμένεται να του επιβληθεί ποινή 30 μηνών, στο πλαίσιο μιας εξωδικαστικής συμφωνίας που συνήψε με τις αρχές ο Κυριακού, ομολογώντας ότι παραβίασε τον Κώδικα Προστασίας της Ταυτότητας των πρακτόρων Μυστικών Υπηρεσιών.

Το 2008 σε ανταλλαγή ηλεκτρονικών επιστολών με freelancer δημοσιογράφο, o Kυριακού αποκάλυψε την ταυτότητα ενός μυστικού πράκτορα, ο οποίος είχε εποπτικό ρόλο στο πρόγραμμα έκνομων μεταγωγών, που προέβλεπε την απαγωγή υπόπτων για τρομοκρατικές ενέργειες και τη μεταφορά τους σε τρίτες χώρες, προκειμένου να κρατηθούν και να υποβληθούν σε ανακρίσεις.
Η σταδιοδρομία του Κυριακού στην αμερικανική υπηρεσία ήταν ούτως ή άλλως αμφιλεγόμενη: άλλοι εξήραν το θάρρος του κι άλλοι άφηναν υπόνοιες ότι είναι αφερέγγυος. Επί 8 χρόνια υπήρξε αναλυτής σε θέματα Μέσης Ανατολής, με ειδίκευση στο Ιράκ. Εμαθε αραβικά, τοποθετήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Μπαχρέιν, ενώ αργότερα υπηρέτησε στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα στο τμήμα αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων.
Μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου μεταφέρθηκε στο Πακιστάν, όπου το 2002 ισχυρίζεται ότι συμμετείχε σε επιδρομή εναντίον του τρίτου τη τάξει στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αμπού Ζουμπαΐντα. Πέντε χρόνια αργότερα εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο ΑΒC για να περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια την ανακριτική μέθοδο του «εικονικού πνιγμού», που χρησιμοποίησαν οι Αμερικανοί σε βάρος του στελέχους της Αλ Κάιντα για να του εκμαιεύσουν τις πληροφορίες που ήθελαν. Στην προτελευταία σελίδα της αυτοβιογραφίας του με τίτλο «Ο απρόθυμος κατάσκοπος», ωστόσο, που εκδόθηκε το 2010, παραδέχθηκε: «Δεν ήμουν εκεί όταν πραγματοποιήθηκε η ανάκριση. Αντ’ αυτού βασίστηκα σε όσα άκουσα και διάβασα μέσα στην υπηρεσία εκείνη την περίοδο».
Ο γιος του, Μαξ, είναι συντετριμμένος που «ο μπαμπάς έχασε μία μεγάλη μάχη με το FBI και θα υποχρεωθεί να ζήσει αλλού για ένα διάστημα», όπως του είπαν. Η σύζυγός του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από τη θέση της στη CIA ως ειδική στο Ιράν, όταν τον περασμένο Ιανουάριο του απαγγέλθηκαν κατηγορίες.

Λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετώπισε για να καλύψει τα νομικά έξοδα υπεράσπισής του, το ζευγάρι αποφάσισε να νοικιάσει το οικογενειακό σπίτι και να μετακομίσει σε ένα πολύ μικρότερο. Ο Κυριακού έχει πάντως πολλούς υποστηρικτές, από αριστερούς επικριτές της αμερικανικής πολιτικής στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και Χριστιανούς πολέμιους των βασανιστηρίων μέχρι τον σκηνοθέτη Ολιβερ Στόουν.
Εχει ενδιαφέρον, πάντως, ότι Ελληνοαμερικανοί πράκτορες έχουν μακρά παράδοση νομικών περιπετειών στις ΗΠΑ, ενώ διχασμένες είναι οι εκτιμήσεις αν ήταν τελικά πατριώτες-ήρωες ή οπορτουνιστές-λάτρεις της δημοσιότητας.
Ενα δεύτερο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Στίβεν Τζον Λάλας, πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος καταδικάστηκε το 1993 σε 14ετή κάθειρξη για κατασκοπεία, επειδή διοχέτευε ευαίσθητες στρατιωτικές και διπλωματικές πληροφορίες στην Ελλάδα. Σε συνέντευξή του στην τηλεοπτική εκπομπή «Φάκελοι», ο Λάλας είχε εμφανιστεί αμετανόητος, λέγοντας ότι αν είχε την ευκαιρία θα έκανε ακριβώς τα ίδια ακόμη και αν αντιμετώπιζε την ίδια ποινή και τον κίνδυνο αποχωρισμού από την οικογένεια και τα παιδιά του.
Πριν από τον Λάλα ένας άλλος Ελληνοαμερικανός πράκτορας, ο Γουστάβος Λάσκαρης, «Γκαστ» Αβράκωτος, έγινε γνωστός με αρκετή καθυστέρηση το 2003, όταν εκδόθηκε το βιβλίο «Ο πόλεμος του Τσάρλι Ουίλσον», που αφηγείται την αμερικανική εμπλοκή στον αφγανο-σοβιετικό πόλεμο με την παρέμβαση αφενός του Αβράκωτου και αφετέρου του Γερουσιαστή του Τέξας, Τσάρλι Ουίλσον, για τον εξοπλισμό των Μουτζαχεντίν.
Γέννημα-θρέμμα της Πενσιλβάνια, όπως και ο Κυριακού, με καταγωγή από τη Λήμνο, ο Αβράκωτος μπήκε στη CIA το 1962 και λέγεται ότι στη διάρκεια της δικτατορίας στην Ελλάδα αποτέλεσε τον σύνδεσμο μεταξύ της ΚΥΠ και της CIA. Στο βιβλίο «Ο πόλεμος του Τσάρλι Ουίλσον» ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας εμφανίζεται να συμβουλεύει τους ανθρώπους της χούντας, με τους οποίους είχε επαφή, να δολοφονήσουν τον Ανδρέα Παπανδρέου.