«Το προσχέδιο νόμου για το νέο ΣΑΕ δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της Ομογένειας», λένε οι Θεσσαλοί

Tsiaras 3Στην Αθήνα αποστολή της Ομοσπονδίας Θεσσαλών για διαπραγμάτευση

 Η Ομοσπονδία Θεσσαλικών Συλλόγων Γερμανίας και άλλων κρατών Ευρώπης «ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΣΙΤΣΑΝΗΣ»:

Συμμετέχει στην δημόσια διαβούλευση για το προσχέδιο νόμου για την οργάνωση του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού) που κάλεσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Τσιάρας. Έντεκα συγκεκριμένες προτάσεις διατύπωσε συνολικά η Ομοσπονδία των Θεσσαλών Ευρώπης στην αντίστοιχη ιστοσελίδα του Υπουργείο Εξωτερικών.

ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ

Στην Αθήνα θα καταφθάσει τις προσεχείς ημέρες αντιπροσωπεία των Θεσσαλών Ευρώπης προκειμένου να συζητήσουν για το Ν΄λεο Σχέδιο Νόμου του ΣΑΕ και τις δυνατότες αναβάθμισης του θεσμού με τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρα.  Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Διαμαντής Γκίκας (στη φωτογραφία δεξιά, με τον υφυπουργό κ. Κων. Τσιάρα)  από τη Νυρεμβέργη τονίζει «Το προσχέδιο νόμου δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις και στις ανάγκες που έχει η Ομογένεια. Οι σχεδιαστές του νόμου δεν ρώτησαν την Ομογένεια και για αυτό η αντίδραση στην δημόσια διαβούλευση είναι μεγάλη!» ενώ ο Αντιπρόεδρος κ. Γεώργιος Βόμπρας από το Γκύτερσλο τονίζει «ότι στην προσπάθεια μεταρρύθμισης του ΣΑΕ υπάρχουν βασικά σχεδιαστικά λάθη στη δομή του. Το πλαίσιο λειτουργίας του ΣΑΕ και οι προτάσεις δεν μπορεί να τίθενται κεντρικά και συνολικά αφού η κάθε περιφέρεια έχει ιδιαιτερότητες.»

Το πιο κεντρικό θέμα όμως που δε θίγεται καθόλου ούτε στην υπάρχουσα πρόταση νόμου αλλά ούτε και σε άλλη προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ότι η σχέση ΣΑΕ-Ελλάδας διαγράφεται μονόδρομη! Θέλουμε το ΣΑΕ ως μέσο άσκησης εξωτερικής και οικονομικής πολιτικής άλλα αποκλείουμε τους απόδημους από το Ελλαδικό γίγνεσθαι. Είναι δυνατόν εν έτι 2013 να μην υπάρχει η επιστολική ψήφος;

Η Ομοσπονδία Θεσσαλών Ευρώπης διακρίνει την σπουδαιότητα και την ανάγκη για μια ισχυρή παρέμβαση από την Ομογένεια και για αυτόν τον σκοπό, αποφάσισε να στείλει τέλος Ιανουαρίου ειδική αποστολή στην Αθήνα για να γίνει ισχυρή πίεση για ένα αναβαθμισμένο Σ.Α.Ε. με στόχο την καθολική εκπροσώπηση των Ελλήνων του εξωτερικού, βασιζόμενο στη σύγχρονη οργάνωση και στις μοντέρνες τεχνολογίες και να μπορεί να συμμετέχει κάθε απόδημος Έλληνας, όπου κι αν βρίσκεται. Το αναβαθμισμένο Σ.Α.Ε. να είναι λειτουργικό, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος, οικονομικά αυτάρκες, κομματικά ανεξάρτητο και με απόλυτη διαφάνεια στην λειτουργία του».

Να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα έχουν διατυπωθεί 106 σχόλια, παρατητήσεις και προτάσεις στην ανοικτή διαβούλευση που έχει τεθεί το Νομοσχέδιο. Όπως έχει δηλώσει ο Υφυπουργός κ. Τσιάρας, θα επιδιωχθεί όσμωση των απόψεων, ενώ δεν αποκλείει ακόμη και σημαντικές αλλαγές στο Σχέδιο Νόμου “ώστε  με την συμβολή της ομογένειας,  να κτίσουμε ένα ΣΑΕ πιο αντιπροσωπευτικό και κατ’ επέκταση πιο δημιουργικό, που να έχει την δυνατότητα να κινητοποιήσει όλες τις  δυνάμεις του Οικουμενικού Ελληνισμού”.