Επανάσταση με τζιν
Της Ιωάννας Μπέτση
γι την ΡΗΡ
Στην ιταλική πόλη Γένοβα, άρχισε η ιστορία του τζιν.
Ύφασμα από βαμβάκι, το παντελόνι που το πρωτοφόρεσαν οι ναύτες και από την Γένοβα το διέδωσαν σε όλη την Ευρώπη.
Στο τέλος του 18ου αιώνα, το τζιν πρωτοφορέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τους εργαζόμενους στις φυτείες, γιατί το υλικό του δεν φθειρόταν εύκολα. Βαμμένο με λουλακί χρώμα, μια χρωστική ουσία που την έβρισκαν σε φυτά στην Αμερική και στην Ινδία, έδωσε στο τζιν ύφασμα το σκούρο μπλε χρώμα.
Το 1851 ένας Γερμανός νεαρός, ο Levi Strauss, μεταναστεύοντας από τη Γερμανία στη Νέα Υόρκη, άνοιξε μαζί με τον αδερφό του κατάστημα γενικού εμπορίου.
Το 1853 μετακόμισε στο Σαν Φρανσίσκο για να δημιουργήσει δική του επιχείρηση.
Ο ράφτης Davis Jacobs, το 1872 που αγόραζε χονδρική κουμπιά για τα ρούχα του από τη Levi Strauss & Co. , ζήτησε από το Strauss να συνεργαστούν.
Οι ιδέες του Davis πρωτοποριακές, όχι μόνο βελτίωσαν τη ραφή του ρούχου, αλλά χρησιμοποιήθηκαν μεταλλικά κουμπιά και πριτσιώνια στα γαζιά που στόλιζαν με ιδιαιτερότητα το παντελόνι.
Η εύρεση του denim παντελονιού, ήταν συνυφασμένη ως ρούχο εργασίας.
Έστι ξετυλίχθηκε η εξέλιξή του, φθάνοντας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που τα τζιν φορέθηκαν από στρατιώτες και είχαν τιράντες.
Οι “τζιν” τιράντες έγιναν μόδα στα αντρικά και στα γυναικεία παντελόνια, μέχρι την περίοδο ’50-’60.
Με τον James Dean στην ταινία “Επαναστάτης χωρίς αιτία”, το τζιν καθιερώθηκε ως σύμβολο εξέγερσης της νεολαίας της δεκαετίας 1950.
Κατά τη διάρκεια του 1960, το τζιν γίνεται αποδεκτό πλέον σαν ρούχο και το 1970 ήταν το “must” ντύσιμο στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τότε και μέχρι σήμερα, το τζιν ακολουθεί τον καθημερινό τρόπο ντυσίματος, καλύπτοντας όλες τις ηλικίες. Από τις νεότερες έως τις μεγαλύτερες.
Τα τζιν το 2013, είναι το πιο δημοφιλές ρούχο της casual ένδυσης στον κόσμο.
Είναι βολικά, άνετα, νεανικά, φοριούνται όλες τις ώρες της ημέρας και τα βρίσκουμε σε πολλά σχέδια και χρώματα.
Τα “μπλε τζιν”, “blue jeans”, ιδιαίτερα όπως μας τραγουδά η Lana Del Ray, κρατούν το στιλ τους και την αμερικάνικη κουλτούρα, γιατί το κλασικό είναι πάντα στη μόδα.
Ιωάννα Μπέτση
Σχόλια Facebook