Συμφώνησαν για κάλπες και διαδικασία
Σε έντονους τόνους άρχισε στην Ολομέλεια της Βουλής η κρίσιμη συζήτηση για την λίστα Λαγκάρντ με τους βουλευτές τελικώς να καταλήγουν στην διεξαγωγή μίας ψηφοφορίας με τέσσερις κάλπες και τέσσερα ψηφοδέλτια ανά πρόσωπο.
Η μεγάλη ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα, ήρθε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος πρότεινε να στηθούν τέσσερις κάλπες μία ανά πρόσωπο.
Όπως ενημέρωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όλα τα κόμματα συμφώνησαν στην διεξαγωγή μίας μυστικής ψηφοφορίας με 4 κάλπες ανά πρόσωπο, τέσσερα ψηφοδέλτια.
Επίσης, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ζήτησε να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, ενώ αντιθέτως οι κ.κ Βενιζέλος και Παπαδήμος δεν θα λάβουν τον λόγο. Συγκεκριμένα, ο κ. Παπαδήμος κατέθεσε υπόμνημα «επιστολή» ενώ ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε ότι δεν θα μιλήσει. Τον λόγο θα λάβει επίσης και ο Γιώργος Παπανδρέου.
Κατά τις αρχικές εισηγήσεις τον λόγο έλαβε πρώτος ο Δημήτρης Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεση του κόμματος στην διεξαγωγή τριών ψηφοφοριών και έκανε λόγο για «πανικό της κυβέρνησης με στόχο το κουκούλωμα».
Ανατροπή στα μέχρι σήμερα δεδομένα προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ ο οποίος πρότεινε να στηθούν 4 καλπες μία ανά πρόσωπο. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία. «Περίμενα ότι θα υπάρχει ένα όριο στο πολιτικό θράσος που επικρατεί σήμερα. Τι έχει συμβεί 4 μήνες τώρα; Παρακολουθούμε μια σκευωρία που έχει στόχο το ΠΑΣΟΚ, εμένα και την κυβέρνηση της χώρας. Τόσο καιρό αποδείχθηκε ότι είναι όλα ένα ψέμμα. Ανάγκη προστασίας δεν έχω εγώ αλλά οι αυτουργοί της σκευωρίας. Βλέποντας ότι έχουν χάσει το παιχνίδι της εξουσίας, στήνουν το χορό της κάλπης, ενώ αντίυετα η ουσία η κάλπη της σκευωρίας. Η πρόταση που αναγνώσατε είναι αυτή που ταιριάζει αναμφίβολα στο Σύνταγμα της Βουλής. Δεν θα μου στερήσουν εμένα ή του Γιώργου Παπανδρέου να ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε. Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ είναι 4 κάλπες, μία ανά πρόσωπο» είπε.
Για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος. «Η προσπάθεια να μπουν επτά κάλπες για να ελεγχθούν οι βουλευτες και να καταργηθεί η μυστικότητα ανήκει στον πρωθυπουργό ο οποίος προσπαθεί να μην αφήσει τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας» είπε.
Από πλευράς Χρυσής Αυγής ο Χρήστος Παππάς δήλωσε ότι συμφωνούμε απολύτως να υπάρξουν 4 κάλπες με μία ουσιαστική ένσταση για να διασφαλιστεί η μυστικότητα ο κάθε βουλευτής θα πρέπει ο κάθε βουλευτής με ένα ψηφοδέλτιο να ψηφίσει σε μία κάλπη.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο Σπύρος Χαλβατζής του ΚΚΕ τόνισε ότι η πρόταση του κόμματος είναι 4 κάλπες, τέσσερα ψηφοδέλτια. Οι αναφορέ περί σκευωρίας δεν μας αφορά τόνισε ο κ. Χαλβατζής.
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης τόνισε ότι μας ενδιαφέρει η αναζήτηση της αλήθειας. «Συμφωνούμε στις 4 κάλπες με τέσσερα ψηφοδέλτια» είπε.
Ο Μάκης Βορίδης ανέφερε ότι η αυτή η διαδικασία οιωνεί ποινικού χαρακτήρα. «Αν με ρωτάτε προσωπικά η πρόταση του προεδρείου είναι αυτή που διασφαλίζει την ορθότητα της διαδικασίας και την τυπική απόλυτη διαφάνεια» είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να αποκλείσουμε είναι πρόταση του ΣΥΡΙΖΑγιατί θα έχαναν το δικαίωμα δύο μέλη να ψηφίσουν. Είναι απορριπτικό γιατί δείχνει ποιος έχει πολιτικες στοχεύσεις. Η πρότασή μας είναι τέσσερις κάλπες κατά πρόσωπο με ψηφοδέλτιο ανά αδικήματα» είπε.
«Ουδέποτε ενημερώθηκα αρμοδίως για την ύπαρξη της επονομαζόμενης λίστας Λαγκάρντ» αναφέρει στο λιτό υπόμνημά του ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος τον οποίο οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Χρυσή Αυγή προτείνουν για παραπομπή σε προανακριτική επιτροπή. Με τον τρόπο αυτό ο πρώην πρωθυπουργός μεταφέρει την ευθύνη στον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο που ως υπουργός Οικονομικών τότε είχε την υποχρέωση να τον ενημερώσει.
Οι εισηγήσεις των βουλευτών
Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την ώρα οι ομιλίες των βουλευτών. Πρώτος έλαβε τον λόγο ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Μαρκογιαννάκης ο οποίος τόνισε ότι η πρόταση που κατατέθηκε σέβεται την Δημοκρατία.
Από την πλευρά της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κα Ζωή Κωνσταντοπούλου τόνισε ότι η υπόθεση της λίστας Λανγκάρντ καταδεικνύει ανάγλυφα τη διγλωσσία. «Απέκρυψαν από τον ελληνικό λαό ότι υπήρχε αυτό αρχείο στην κατοχή τους και ζημιώθηκε το ελληνικό κράτος, το δημόσιο συμφέρον υπονομεύθηκε. Το έγκλημα είναι καταγεγραμμένο και στοιχωθετημένο με θύματα τους πολίτες. Δεν έχει θύτες; Δεν έχει υπεύθυνους; Είναι ακόμη ένα ορφανό σκάνδαλο που κανείς δεν αναλαμβάνει ευθύνες και συνέπειες» είπε.
Ο βουλευτής Ν. Αργολίδας του ΠΑΣΟΚ Ιωάννης Μανιάτης τόνισε ότι «έγινε συστηματική προσπάθεια να ριχτούν στην πυρά τα πρόσωπα εκείνα που με τεράστιες προσπάθειες κράτησαν την χώρα όρθια. Και βέβαια η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ είναι να μπει στο κάδρο το ΠΑΣΟΚ και ο Ευάγγελος Βενιζέλος». «Όλους αυτούς τους μήνες τα ακούσαμε όλα» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν θα τεθεί υπό πολιτική ομηρία».
Ο Βασίλειος Καπερνάρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στον κ. Μαρκογιαννάκη και στο γεγονός ότι αποχώρησε μετά την ανακοίνωση της πρότασης για την ψηφοφορία. Όπως είπε το πρόβλημα είναι δικό του, και είναι υπεύθυνος να το ταξινομήσει αναλόγως.
Ο Ηλίας Κασιδιάρης από την πλευρά της Χρυσής Αυγής τόνισε ότι Βενιζέλος, Παπανδρέου, Παπαδήμος και Παπακωνσταντίνου είναι κατηγορούμενοι για την λίστα Λαγκάρντ, αλλά και πρόσωπα- κλειδιά στο έγκλημα κατά της χώρας. Η Χρυσή Αυγή θα αδράξει την ευκαιρία από τον θεσμικό της ρόλο να οδηγηθούν σε ειδικό δικαστήριο.
Μέλημα μας πρέπει να είναι η πλήρης αποκάλυψη των πραγματικών περιστατικών, οι πολιτικές ευθύνες Βενιζέλου και ΠΑΣΟΚ είναι δεδομένες η ύπαρξη τους όμως δεν συνεπάγεται και την υπαρξη ποινικών ευθυνών τόνισε ο Βασίλης Οικονόμου της ΔΗΜΑΡ. «Η εξύγιανση του πολιτικού συστήματος είναι μακράν και επίπωνη διαδικασία» πρόσθεσε.
Ο Ιωάννης Γκιόκας του ΚΚΕ τόνισε ότι «σαν ΚΚΕ θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έρθει η αλήθεια στο φως. Όσο η απόφαση σέρνεται τόσο αξιοποιείται για κουκούλωμα», είπε.
Σωστά έπραξε ο κ. Βενιζέλος, το έκανε καθυστερημένα, ωστόσο καλλιο αργά παρά ποτέ, είπε ο ανεξάρτητος βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Βενιζέλου να στηθούν τέσσερις κάλπες. Πολύ βάσιμη έκρινε την πρόταση του κ. Παπαδημούλη λέγοντας ότι η μυστικότητα έχει ένα σκοπό, δεν είναι μυστικοπάθεια και αποσκοπεί στην ελευθερία του κάθε βουλευτή να ψηφίσει ελεύθερα.
Στη διαδρομή της λίστας Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην αρχή της εισήγησής του ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Όπως είπε, ζήτησε από συνεργάτη του, να του δώσει μια εικόνα από τα στοιχεία του CD. Ενδεικτικά όπως είπε το μεγαλύτερο ποσό ήταν αυτό των 550 εκατ. δολαρίων.
«Τι ακριβώς να πρωτοκολλήσω», αναρωτήθηκε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας πως τα στοιχεία δεν είχαν ληφθεί με νόμιμο τρόπο και πως φοβήθηκε να μην υπάρξουν διαρροές. «’Επραξα το καλύτερο δυνατό ως προς την αξιοποίηση των στοιχείων ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα με τις ξένες αρχές», συμπλήρωσε. Αναφερόμενος, στον έλεγχο των ονομάτων, τόνισε πως «έδωσε τα πρώτα ονόματα ώστε να γίνει ένας πρώτος έλεγχος». «Δεν έχασα το επίμαχο CD. Το έδωσα στην γραμματεία μου για φύλαξη» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως «απλά δεν ξέρω που είναι…Πράγματι υπέπεσα σε αυτή την αστοχία». Σχετικά με την αλλοίωση της λίστας: «Δεν εμπλέκομαι καθώς το USB από το οποίο λείπουν τα ονόματα δεν είναι αυτό που παρέδωσα. Δεν αλλοίωσα απολύτως τίποτα». «Λυπάμαι που οι συγγενείς μου υπέστησαν τέτοιο κανιβαλισμό», τόνισε και είπε: «Όταν δημοσιοποιήθηκε η λίστα, δεν θα μπορούσα να πως πως λείπουν ονόματα», διερωτήθηκε ο ίδιος. «’Εμαθα για τα τρία ονόματα την ίδια ημέρα που το έμαθαν όλοι», υποστήριξε. «Υποψιάζομαι πως πολλοί στην αίθουσα γνωρίζουν πως δεν αλλοίωσα εγώ τη λίστα», είπε. «Κάποιοι με θέλουν αποδιομπομπαίο τράγο για να φορτώσουν όλες τις αμαρτίες της αντιπολίτευσης», επανέλαβε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ασκώντας κριτική στα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να τον «καταδικάσουν και να τον στείλουν στον Κορυδαλλό».
Πυρά εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου εξαπέλυσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης για τον οποίο είπε ότι έχει σημαντικές ευθύνες καθώς επί της υπουργίας του υπήρξαν σοβαρές παραλείψεις στο ζήτημα της λίστας. Παράλληλα κάλεσε τους βουλευτές να μην ψηφίσουν μόνο με πολιτικά κριτήρια.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Δρίτσας αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην επιστολή του κ. Παπαδήμου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «θα πρέπει να ελεγχθεί η ειλικρίνεια του κ. Παπαδήμου».
Η βουλευτής της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, ανέφερε ότι η πρόταση προσάπτει στον πρωην υπουργό δύο αδικήματα ενώ κάλεσε τον Παπακωνσταντίνου αν γνωρίζει ποιος έπραξε τη νόθευση του usb να το πει στον εισαγγελέα.
Λαμβάνοντας τον λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανόλης Γλέζος τόνισε ότι η μη πρωτοκόλληση δημιουργεί ένα πρόβλημα. Αναφερόμενος στον κ. βενιζέλο τόνισε ότι περίμενε «από τον κ. βενιζέλο να πει ότι τίθεμαι στη διάθεση οποιασδήποτε προκαταρκτικής ή άλλης εξέτασης». «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», είπε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Κρεμαστινός τόνισε ότι δεν γνωρίζω κανένα κοινοβούλιο στον κόσμο που να παραπέμπει σε μια συνεδρίαση δύο αρχηγούς.
Η κα Χρυσούλα- Μαρία Γιαταγάνα των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανέφερε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει Σύνταγμα το οποίο έχετε κάνει κουρελόχαρτο».
Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κουτσούμπας τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να προασπίσουμε το πολιτικό σύστημα με τον καλύτερο τρόπο και θα το κάνουμε αν απάψουμε να πολιτικολογούμε».
«Υπάρχει τεκμήριο ενοχής και των τεσσάρων αλλά και άλλων μη πολιτικών προσώπων» τόνισε ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής Μιχαήλ Αρβανίτης. «Ήμουν εκείνος που ζήτησε την σύσταση προανακριτικής τρεις φορές», ειπε και πρόσθεσε ότι αυτό περιλαμβάνεται και στα πρακτικά.
Σχόλια Facebook