Η Οργανωτική Επιτροπή ΣΑΕ, τα Κόμματα και η Ομογένεια
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τι συμβαίνει με ορισμένα πολιτικά Κόμματα και τη σχέση τους με τον Απόδημο Ελληνισμό; Γιατί δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα και με ενθουσιασμό στην πρόσκληση του Υφυπουργού Εξωτερικών να στείλουν εκπροσώπους τους στην Οργανωτική Επιτροπή που θα αναλάβει το έργο της υλοποίησης του νέου Νόμου για το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού; Ενός νόμου που ασχέτως των όποιων και όσων επιφυλάξεων που μπορεί κανείς να έχει, ανέξαρτητα και από εάν χρειαζόμαστε ΣΑΕ ή δεν το χρειάζεται ο Απόδημος Ελληνισμός, η ψήφισή του συνιστά συνταγματική υποχρέωση του ελληνικού κράτους;
Κοντά ενάμιση μήνα, μετά από αλλεπάλληλες ειδοποιήσεις και ακόμη δεν βρήκαν χρόνο τα κόμματα να ασχοληθούν με το θέμα; Μήπως η «προσφορά» εθελοντών για τη μοναδική θέση από κάθε κόμμα στην Επιτροπή είναι τόσο μεγάλη που δημιουργήθηκε θέμα και προβληματισμός στην ηγεσία των κομμάτων ως προς την επιλογή του καλύτερου και που ως συνέπεια είχε την χρονική αυτή καθυστέρηση;
Αυτό το τελευταίο θα μπορούσε να θεωρηθεί και αστείο, αν το θέμα δεν ήταν αρκετά σοβαρό. Αν δεν αφορούσε το δυναμικό κομμάτι του ελληνισμού που δρα και δημιουργεί στα πέρατα του κόσμου ως προέκταση του εθνικού συνόρου. Και που δικαίως αναμένει από το εθνικό κέντρο να επιδεικνύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στα θέματα που το αφορούν, τουλάχιστον ανάλογου εκείνου που και το ίδιο δείχνει σε κάθε περίπτωση που η γενέτειρα χρειάζεται τη συμπαράστασή του.
Τη μιά φορά τα κόμματα δεν συμφωνούν να ψηφιστεί ο νόμος που θα επιτρέπει την άσκηση του δικαιώματος ψήφου από τους τόπους κατοικίας των Αποδήμων.
Την άλλη, δεν τα βρήσκουν μεταξύ τους με τις φορολογικές υποθέσεις των Ομογενών.
Τώρα δεν προσέρχονται ορισμένα από τα κόμματα στην συγκρότηση της Επιτροπής.
Τι να υποθέσει η ομογένεια; Ότι τα ελληνικά πολιτικά κόμματα αδιαφορούν για την ύπαρξή της; Ότι θεωρούν πάρεργο να ασχοληθούν μαζί της; Ή ότι την θέλουν και την επικαλούνται μόνον κάθε φορά που την έχουν ανάγκη για «άρμεγμα»;
Στον αντίποδα, υπερπληθώρα φαίνεται να υπάρχει επωνύμων ομογενών για να γίνουν μέλη της υπό συγκρότηση Επιτροπής. Μαθαίνουμε ότι ο αρμόδιος Υφυπουργός έχει να επιλέξει από έναν κατάλογο ικανών και άξιων ομογενών και φιλελλήνων, θα προσθέταμε εμείς.
Διότι η γνώση της ομογένειας δεν είναι το μόνο κρίσιμο στοιχείο, κατά την άποψή μας. Το ίδιο αποφασιστικής σημασίας είναι και η αγάπη για τον απόδημο ελληνισμό και, σε προέκταση, για την Ελλάδα από πολίτες που ασχέτως καταγωγής ενστερνίζονται τις αξίες και τα πιστεύω του ελληνισμού. Από αλλοδαπούς που η καθημερινή τους συμβίωση με ελληνικής καταγωγής πολίτες, αλλά και η γνώση της ιστορίας και του πολιτισμού, τους έχουν καταστήσει Φιλέλληνες. Βρίσκονται αυτοί παντού ανά τον κόσμο. Και νιώθουν, ίσως και να είναι, περισσότερο Έλληνες από τους Έλληνες.
Αυτούς όλους έχουμε ανάγκη, ιδιαίτερα τη δύσκολη τούτη ώρα. Το ΣΑΕ θα μπορούσε να είναι και ΣΑΕΦ, Συμβούλιο Αποδήμων Ελλήνων και Φιλελλήνων! Ποιά δυναμική, ποιά απήχηση και ποιά εμβέλεια θα είχαμε στην προάσπιση των εθνικών μας αιτημάτων, στην οικονομική μας στήριξη και στην διάδωση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πνεύματος!
Αντί όλων αυτών, εμείς αδυνατούμε να συγκροτήσουμε εγκαίρως μία Επιτροπή γιατί ορισμένα κόμματα βραδυπορούν.
Δυστυχώς, ποτέ μέχρι σήμερα το εθνικό κέντρο δεν αντιμετώπισε με τη δέουσα σοβαρότητα τον Απόδημο Ελληνισμό. Το σχολειό, οι δάσκαλοι, το πανεπιστήμιο, οι καθηγητές δεν έχουν τίποτα να πουν στους φοιτητές. Οι πνευματικοί άνθρωποι ελάχιστα ασχολήθηκαν μαζί του. Μόνο η οικογένεια και το χωριό αναγνωρίζουν την προσφορά των ξενιτεμένων τους.
Εκκλησίες, Γηροκομεία, Νοσοκομεία, Σχολεία και πόσα δεν έχουν χτιστεί με τον οβολό της Ομογένειας στην γενέτειρα! Και η τελευταία, πάντα με τσιγκουνιά, πάντα με βαρυανάσα, πάντα με μιζέρια ίσα που ανταποκρίνεται σε ένα στοιχειώδες «ενδιαφέρον» εκεί που όφειλε να καίει λιβάνι! Από προσχήματα και δικαιολογίες, άλλο τίποτα…
Σε τελική ανάλυση, η συγκρότηση μιας Επιτροπής μικρό έχει ενδιαφέρον. Όταν προσέρχεσαι με δυσθυμία, μικρό έργο θα παράσχεις.
Ίσως θα μπορούσαμε να ζήσουμε και δίχως την εκπροσώπιση όλων των κομμάτων στην Επιτροπή…
Σχόλια Facebook