Ισχυρός σεισμός 5,8 στο Β. Αιγαίο- ‘Κουνήθηκε” όλη η Β. Ελλάδα μέχρι και η Σόφια!
5,8 Ρίχτερ στις 4.16 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) στο Βόρειο Αιγαίο, Νοτιοανατολικά της Λήμνου. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα ενώ ¨κουνήθηκε” μέχρι και η Σόφια!
Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό-Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο ήταν επιφανειακός, στα 8 χιλ. βάθος και προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές στη Λήμνο.
Ταρακούνησαν και το Άγιο Όρος οι 5,9 βαθμοί της κλίμακος Ρίχτερ ανοιχτά της Λήμνου.
Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το Επίκεντρο ήταν η θαλάσσια περιοχή στον θαλάσσιο χώρο αναμέσα στην Λήμνο και τον Αη Στράτη
Ο σεισμός είχε εστιακό βάθος 29 χιλιόμετρα και έγινε αισθητός ακόμα και στην Αττική.
Θύματα ή ζημιές δεν έχουν ακόμα αναφερθεί. Ωστόσο, όπως δήλωσαν από το Α.Τ. της Μύρινας της Λήμνου, ο σεισμός είχε ιδιαίτερα μεγάλη διάρκεια.
H στιγμή του σεισμού
Την ώρα που χτύπησε ο εγκέλαδος ήταν σε εξέλιξη η εκπομπή της Ειρήνης Κανλή με φιλοξενούμενη την Περιφερειακή Σύμβουλο Βορείου Αιγαίου Λίτσα Λύκου. Δείτε στο βίντεο πως αντέδρασαν οι δύο γυναίκες.
Οπως δήλωσε στο Newsit o Δήμαρχος Λήμνου, Αντώνης Χατζηδιαμαντής “ο σεισμός ήταν αρκετά δυνατός και έγινε έντονα αισθητός καθώς κράτησε και πολύ ώρα. Βρισκόμαστε σε κινητοποίηση, ο έλεγχος ολοκληρώνεται τόσο στην πόλη της Μύρινας όσο και στα χωριά και δεν έχουν αναφερθεί ζημιές, τουλάιχιστον σημαντικές ουτε τραυματισμοί. Η διάρκεια του σεισμού ήταν εντυπωσιακή και είχε μια υπόκωφη βοή. Δεν είμαστε σε κατάσταση πανικού, όλα είναι ελεγχόμενα και οι πολίτες έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους”.
Μετασεισμοί
O πρώτος μετασεισμός έγινε στις 16:45 και ήταν 3.6 Ρίχτερ με επίκεντρο 77 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά της Λήμνου.
Όπως διαβάζουμε στο lesvospost, δεύτερος μετασεισμός έγινε στις 16:56, μεγέθους 3.7 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ, με επίκεντρο 58 χλμ Ανατολικά – Νοτιοανατολικά της Λήμνου.
Νέα σεισμική δόνηση έγινε αισθητή στην Αθήνα ενώ ταυτόχρονα αναγνώστες μεταφέρουν πληροφορίες για σεισμικές δονήσεις σε Ξάνθη,Λήμνο και Σέρρες!
Σύμφωνα πάντως με πηγές της ΔΕΗ, δεν έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στη λειτουργία των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής και στα δίκτυα μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Μιλώντας στο Newsit, ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, είπε ότι ο σεισμός ήταν επιφανειακός, γι’ αυτο και έγινε τόσο αισθητός στην Αθήνα”.
Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε “αυτό δεν ειναι πρωτοφανές διότι η περιοχή στην οποία έγινε ο σεισμός, στο θάλασσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου δε φιλοξενεί εστίες με σεισμούς σε βάθος, είναι μόνο επιφανειακοί σεισμοί. Εκτιμώ οτι ο σεισμός αυτός πρόερχεται από έναν από τους 3 κλάδους στους οποίους το μεγάλο ρήγμα της βορείας Ανατολίας εισέρχεται στο χώρου του βορείου Αιγαίου. Γνωρίζουμε απο τις ερευνες οτι ειναι 3 οι κλάδοι απο το Μαρμαρά και κάτω στο πολύ σπουδαίο αυτό ρήγμα της Ανατολίας και εγώ εκτιμώ πως αυτός ο σεισμός ανήκει στον 2ο ή στον 3ο κλάδο. Οι κλάδοι αυτοί έχουν δώσει στο παρελθόν πολύ μεγαλύτερους σεισμούς εως και 7,2 ριχτερ. Κατά συνέπεια αυτός ο σεισμός δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλος για την περιοχή.
Ο ιδιος ο σεισμός δεν προκάλεσε αρνητικές συνέπειες. Για να μπορούμε όμως να απαντήσουμε εαν εμπνέει κάποια ανησυχία ο σεισμός θα πρέπει να περάσουν 24 ώρες για να μαζέψουμε τα στοιχεία. Επί του παρόντος δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Ακολούθησε μια σεισμική δονηση λίγα λεπτά μετά τον μεγάλο σεισμό, στις 16.23 με μέγεθος 3,5 ρίχτερ αλλά αυτό από μόνο του δε λέει πολλά πράγματα” είπε τέλος ο Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Σε ένα δευτερεύον παρακλάδι του μεγάλου ρήγματος της βόρειας Ανατολίας, εντοπίστηκε το επίκεντρο της ισχυρής σεισμικής δόνησης, μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε το απόγευμα, με επίκεντρο στο θαλάσσιο χώρο, νότια της Λήμνου.
Όπως είπε στο ΑΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας, στο Εργαστήριο Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Μανώλης Σκορδίλης, το επίκεντρο εντοπίστηκε σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια από τη Λήμνο, είχε εστιακό βάθος 8 περίπου χιλιομέτρων, ενώ μέχρι τις 9 το βράδυ είχαν σημειωθεί περισσότερες από 15 μετασεισμικές δονήσεις, που δεν ξεπερνούσαν σε μέγεθος τα 4 Ρίχτερ. “Είναι μια περιοχή με υψηλή σεισμική δραστηριότητα. Παρακολουθούμε τη μετασεισμική εξέλιξη και περιμένουμε να περάσουν τα πρώτα δύο εικοσιτετράωρα για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα”, δήλωσε ο κ. Σκορδίλης.
Το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας ξεκινάει από την Τουρκία και καταλήγει στις νήσους Σποράδες, σε μήκος 1.500 περίπου χιλιομέτρων. Στο δευτερεύοντα κλάδο του νοτιοδυτικού του άκρου, είχαν σημειωθεί στο παρελθόν δύο ισχυροί σεισμοί. Το Φεβρουάριο του 1968, σεισμική δόνηση, μεγέθους 7,1 Ρίχτερ, είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 20 άτομα, στο νησί του Αη Στράτη και να προκληθούν μεγάλες υλικές καταστροφές σε σπίτια. Επίσης, το 1775, είχε σημειωθεί σεισμός, μεγέθους 7 Ρίχτερ, με επίκεντρο στον ίδιο περίπου σεισμογόνο χώρο.
Περισσότερες λεπτομέρειες σε λίγο.
Σχόλια Facebook