Αποχαιρετισμός Σπυρόπουλου στο ΣΑΕ
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Ο Συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος αποχαιρέτισε και αυτός τους συναδέλφους του στο Προεδρείο ΣΑΕ! Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε απορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και δυσαρέσκεια στην Ομογένεια καθώς χαρακτηρίζεται ως “ανεξήγητη” η σπουδή των τριών μελών του προεδρείου του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, του Προέδρου Στέφανου Ταμβάκη, του Συντονιστή Αφρικής και Εγγύς Ανατολής κ. Χάρη Γκουβέλη και, τώρα, του Θ. Σπυρόπουλου, να αποχαιρετήσουν, με επιστολή τους, τα υπόλοιπα μέλη του 11μελούς προεδρείου θεωρώντας ότι έληξε η θητεία τους στο ΣΑΕ πριν καν λάβουν σχετική “ενημέρωση” από το ΥΠΕΞ! (https://www.panhellenicpost.com/archives/34601)
Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη (για την ακρίβεια, σε ανοιχτή διαβούλευση) βρίσκεται η διαδικασία για την αλλαγή του Νόμου 3480/2006 που αφορά τη λειτουργία του ΣΑΕ. Αποτέλεσμα οι εκλογές για την ανάδειξη νέου προεδρείου ΣΑΕ να μην είναι δυνατές πριν από το τέλος Ιουνίου. Για το μεταβατικό διάστημα αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για θέματα Αποδήμου Ελληνισμού κ. Κων. Τσιάρα, η σύσταση “Οργανωτικής Επιτροπής”, μέλη της οποίας έχει λεχθεί ότι θα είναι και το 11μελές προεδρείο του ΣΑΕ, από το οποίο, όμως “αποχώρησαν” ήδη τα προαναφερθέντα τρία μέλη!
Κάποιοι ομογενείς μιλούν για “πανικόβλητη φυγή” και κάποιοι άλλοι απορούν πως είναι δυνατόν να αποχωρήσουν από την προεδρεία τα μέλη της δίχως προηγουμένως να αποδώσουν ¨λογαριασμό”. ¨Τί ήταν το ΣΑΕ; Καφενείο και μπήκαν – βγήκαν και δεν τρέχει τίποτα;” διερωτώντο ομογενειακοί παράγοντες με τους οποίους, είναι αλήθεια, στο παρελθόν ο πρόεδρος και οι δύο αποχωρήσαντες συντονιστές είχαν έλθει σε ανοικτή ρήξη, όπως και το συντονιστικό Συμβούλιο Αμερικής είχε θέσει “υπό απαγόρευση” τον πρόεδρό του κ. Σπυρόπουλο! Σε κάθε περίπτωση, όμως, έλεγαν οι παράγοντες αυτοί, δεν μπορεί να αγνοηθούν από τους συντονιστές τα συντονιστικά συμβούλια σαν να μην υπήρξαν ποτέ!
Ωστόσο, το θέμα του οικονομικού απολογισμού, για ορισμένα, τουλάχιστον, από τα μέλη του προεδρείου, παραμένει ανοικτό καθώς ο ίδιος ο Υφυπουργός Κ. Τσιάρας έχει δηλώσει ότι θα προχωρήσει ο απαιτούμενος έλεγχος στα οικονομικά του ΣΑΕ κάτι που δεν αποκλείει ακόμη και ανάμειξη Εισαγγελέως, εάν χρειασθεί.
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το ίδιο θέμα, 0 Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ. Νικηφ. Νικολαϊδης, είχε ζητήσει εγγράφως από τον Ταμία του ΣΑΕ κ. Κώστα Δημητρίου να παραιτηθεί, όπως είχε αποκαλύψει σε πρόσφατη συνέντευξή του στην ΡΗΡ. «Πριν καταλογήσουμε ευθύνες σε τρίτους είναι απαραίτητο να δούμε τα λάθη μας», είχε επισημάνει ο κ. Νικολαϊδης και είχε προσθέσει πως σε επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΣΑΕ κ. Στεφ. Ταμβάκη, ζητούσε την παραίτηση του Ταμία, γιατί παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις της ΓΓΑΕ, «δεν δίνει οικονομικό απολογισμό από το έτος 2008 προκαλώντας την απαξίωση του ΣΑΕ». (https://www.panhellenicpost.com/archives/19278)
ΟΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕΙΣ
Πρώτος “έσυρε” το χορό των αποχωρήσεων ο Συντονιστής Αφρικής και Εγγύς Ανατολής κ. Χάρης Γκουβέλης, με επιστολή του προς τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου. Ακολούθησε ο Πρόεδρος του ΣΑΕ Στέφανος Ταμβάκης και εσχάτως ο Συντονιστής Αμερικής Θόδωρος Σπυρόπουλος, αποχαιρετώντας ομοίως με επιστολές τους τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου ΣΑΕ..
Από πλευράς Υφυπουργού Εξωτερικών Κων. Τσιάρα δεν υπήρξε καμία επίσημη αντίδραση στην ενέργεια του κ. Ταμβάκη (η είδηση δημοσιεύθηκε στην ΡΗΡ) να αποχωρήσει αυτοβούλως από την προεδρεία του ΣΑΕ πριν υπάρξει επίσημη εκδήλωση σχετικής θεσμικής απαίτησης από πλευράς ΥΠΕΞ.
Αντίθετα, σύμφωνα με όσα κατά καιρούς ο ίδιος ο Υφυπουργός έχει δηλώσει ή έχουν διαρρεύσει ως πληροφορίες, τα μέλη του νυν προεδρείου του ΣΑΕ, η θητεία των οποίων τυπικά έληξε 31 Δεκεμβρίου 2012, πρόκειται να συμπεριληφθούν στην υπό συγκρότηση “Οργανωτική Επιτροπή” που θα αναλάβει να υλοποιήσει το νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προκύψει από τον νέο Νόμο για το ΣΑΕ. Στην επιτροπή αυτή θα συμπεριληφθούν και ορισμένες προσωπικότητες, που θα ανταποκριθούν θετικά σε σχετικό κάλεσμα του κ. Τσιάρα ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετά ήδη το who is who ορισμένων επιφανών ομογενών. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν η βεβιασμένη εκδήλωση αποχαιρετιστήριων μηνυμάτων των τριών μελών του προεδρείου σημαίνει και ότι δεν επιθυμούν να αποτελέσουν μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής…
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ…
Να σημειωθεί, ότι σε αντίθεση με τους τρεις προαναφερθέντες, οι άλλοι συντονιστές ΣΑΕ θα έχουν μέσα στον Ιανουάριο συναντήσεις με τα συντονιστικά τους συμβούλια για να αποφασίσουν επί του προτεινόμενου Σχεδίου Νόμου και για την περαιτέρω δράση τους μέχρι τις εκλογές. Ο Συντονιστής Κεντρικής και Νότιας Αμερικής κ Νικηφ. Νικολαϊδης, εξάλλου, συνεχίζει κανονικά το προγραμμα ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής με την ‘Εκθεση Φωτογραφίας 2012 της Νεολαίας ΣΑΕ Λατινικής Αμερικής.
Το ίδιο και ο συντονιστής Ωκεανίας και Άπω Ανατολής κ. Γιώργος Αγγελόπουλος που διοργανώνει τους Αθλητικούς Αγώνες Αυστραλίας . Ο συντονιστής Χωρών Πρώην Σοβιετικής Ένωσης κ. Ιβάν Σαββίδης πρόκειται, σύμφωνα με πληροφορίες της ΡΗΡ, να έχει τις επόμενες μέρες συνάντηση με τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά για θέματα της Περιφέρειάς του και ο συντονιστής Ευρώπης κ. Γεώργιος Αμαραντίδης θα συναντηθεί με το συντονιστικό του Συμβούλιο. Άγνωστες παραμένουν οι κινήσεις του συντονιστή Καναδά κ. Δάγωνα.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τον Συντονιστή Αμερικής Θόδωρο Σπυρόπουλο, άδηλο παραμένει το τι ακριβώς θα πράξει σχετικά με την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του για την προεδρεία του ΣΑΕ. Ιδιαίτερα μετά την παράδοξη δήλωση (και στην Panhellenic Post) του Στεφ. Ταμβάκη ότι δεν επιθυμεί να υποβάλει εκ νέου υποψηφιότητα για μία δεύτερη θητεία (ως έχει θεσμικό δικαίωμα) στην προεδρεία του Οργάνου. Μάλιστα, στην επιστολή του προς τα υπόλοιπα μέλη του προεδρείου ο κ. Ταμβάκης συμπεριέλαβε και την ηλεκτρονική διεύθυνση του εργοστασίου τροφήμων που φέρεται να διατηρεί στην Αλεξάνδρεια, και το οποίο φήμες ήθελαν να αντιμετωπίζει στο παρελθόν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κάτι που ο ίδιος έχει αρνηθεί.
Ωστόσο δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη και μία ακόμη πτυχή του όλου θέματος. Σ΄αυτήν, ο συντονιστής Αμερικής κ. Σπυρόπουλος και άλλοι ομογενείς όπως ο κ. Σαββίδης σκέπτονταν να προχωρήσουν στην δημιουργία κόμματος “της ομογένειας”, φυσικά διαφορετικών συμφερόντων για να συμμετάσχουν στις ελληνικές εκλογές. Αγνωστες παραμένουν οι κινήσεις της Γραμματέως του ΣΑΕ Δρ. Όλγας Σαραντοπούλου η οποία φέρεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις στ0ν Αραβικό κόσμο και στην ομογένεια η οποία έχει εκτιμήσει τις εξ αρχής σταθερές της θέσεις και τις αμετακίνητες παρεμβάσεις της στα θέματα της ομογένειας και του ελληνισμού. (http://panhellenicpost.com/archives/7127).
Υπενθυμίζεται ότι το υπό τον κ. Ταμβάκη προεδρείο του ΣΑΕ εκλέχτηκε το Δεκέμβρη του 2006 για τέσσερα χρόνια. Κανονικά θα έπρεπε να είχαμε εκλογή νέου προεδρείου το Δεκέμβρη του 2010. ¨Ομως ο τότε υφυπουργός Εξωτερικών κ. Δημ. Δόλλης, με πρόσχημα ότι ήθελε να αλλάξει το νόμο 3480/2006, με Προεδρικό Διάταγμα παρέτεινε την θητεία του προεδρείου για δύο χρόνια όπως κατ΄ανώτατο όριο προβλέπεται από το νόμο.
Ο κ. ΤΣΙΑΡΑΣ
Ως γνωστόν, ο Υφυπουργός Κων. Τσιάρας συνέστησε Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή η οποία πρόσφατα επεξεργάστηκε τις αλλαγές στο Νόμο του ΣΑΕ και ήδη το Νομοσχέδιο βρίσκεται σε ανοικτή διαβούλευση στο open gov. gr
Όπως προαναφέραμε, εντός των προσεχών ημερών, αναμένεται να ανακοινωθεί από το Υπουργείο Εξωτερικών η σύσταση Οργανωτικής Επιτροπής η οποία θα αναλάβει να υλοποιήσει το νέο Νόμο του ΣΑΕ. Εκτιμάται ότι ο κ. Τσιάρας, με επιστολή του, θα γνωστοποιήσει στα μέλη του απερχόμενου προεδρείου, παράλληλα με την λήξη της θητείας τους και τη συμμετοχή τους στην ως ανωτέρω Οργανωτική Επιτροπή. Τώρα, με την τροπή που παίρνουν τα πράγματα μετά την αυτο-έξοδο των τριών μελών του προεδρείου, είναι άγνωστο τι ακριβώς θα πράξει ο Υφυπουργός.
Τέλος, ο κ. Τσιάρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του στην εκπομπή Διασπορά,( https://www.panhellenicpost.com/archives/35090) εξηγώντας το χρονοδιάγραμμα για τις εξελίξεις στο ΣΑΕ συνόψισε ως εξής τι επόμενες φάσεις: Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα ολοκληρωθεί η διαβούλευση. Τέλος Μαρτίου, θα έχει ολοκληρωθεί η νομοθετική διαδικασία, που αφορά το νέο νόμο του ΣΑΕ, και τέλος Ιουνίου, η τακτική συνέλευση και η εκλογή του νέου Προεδρείου.
Σχόλια Facebook