152 νησιά αμφισβητεί η τουρκική αντιπολίτευση!
“Δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο”.
Τη θέση αυτή της Ελλάδας είχε εκφράσει, προ μηνών, και σε άλλη πανομοιότυπη αμφισβήτηση από τουρκικούς κύκλους της ελληνικότητας 16 νησιών στο Αιγαίο και το Κρητικό Πέλαγος ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Γρηγόρης Δελαβέκουρας. Και τώρα όπως και τότε -και όχι μόνο αυτές τις φορές φυσικά, τα κόμματα της αντιπολίτευσης στην Τουρκία επιχειρούν να θέτουν θέμα κατά της ελληνικότητας των νησιών – μιλώντας ακόμα και για 152 -επιχειρώντας να … εκθέσουν την την τουρκική κυβέρνηση ότι δεν κάνει σωστή ”τουρκική” πολιτική και …αφήνει την Ελλάδα να …αρπάζει από την Τουρκία τα νησιά αυτά!
Το μοτίβο είναι ίδιο είτε το εγείρει το ”Δημοκρατικό Κόμμα” (DP) είτε το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ( CHP – είναι σήμερα αξιωματική αντιπολίτευση): Με δυό λόγια αναφέρουν – με ερωτήσεις προς την Βουλή ‘ή δηλώσεις – ότι τα 16 αυτά νησιά τα οικειοποιήθηκε η Ελλάδα διότι δεν αναφέρονται ονομαστικά στις συνθήκες της Λαζάνης. Δηλαδή,”ξεχνώντας” ότι τo άρθρo 12 της Συvθήκης αναφέρει ότι η Ελλάδα απoκτά τηv κυριαρχία όλωv τωv vήσωv τoυ Αvατoλικoύ Αιγαίoυ εκτός της ‘Ιμβρoυ, Tεvέδoυ και Λαγoυσώv vήσωv (Mαυριώv) και ότι στo άρθρo 16 η Toυρκία π α ρ α ι τ ε ί τ α ι από oπoιαδήπoτε αξίωση από τα παραπάvω vησιά και κατά συvέπεια δεv επιτρέπεται καμμιά αμφισβήτηση από καvέvα της εθvικής κυριαρχίας της Eλλάδας επί τωv vήσωv τoυ Αιγαίoυ, υποστηρίζουν ότι αφού κάποια δεν αναφέρονται ονομαστικά ,είναι …τουρκικά! Έτσι προκύπτουν διάφοροι κατάλογοι των 16 ή 152 ή παλιότερα 110 κ.ο.κ. Σύμφωνα με προχθεσιό δημοσίευμα της Ζαμάν, συνολικά 16 νησιά του Αιγαίου (11)και της Μεσογείου (5) έχουν ….ιδιοποιηθεί παράνομα από την Ελλάδα λόγω της αμέλειας της τουρκικής κυβέρνησης, λέει μια σειρά από τούρκους. Κατά την εκδοχή του Δημοκρατικού Κόμματος- ο κ.Ουμίτ Γιαλίμ μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής – η σημερινή κυβέρνηση της Τουρκίας έκλεισε τα μάτια στο πρόβλημα των 16 νησιών που … οικειοποιήθηκε η Ελλάδα, επιθυμώντας το 2004 να αρχίσει ταχύτερα συνομιλίες για την ένταξή της στην ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από μερικούς μήνες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κ.Ahmet Davutoğlu δήλωσε, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση ότι υπάρχει, όσον αφορά ορισμένα νησιά και νησίδες στο Αιγαίο, μια σειρά από προβλήματα, όπως αυτό της ιδιοκτησίας, και ότι η Τουρκία σε μια προσπάθεια να φθάσει σε μια δίκαιη λύση, είναι σε διάλογο με την Ελλάδα.Δηλαδή ”γκρίζαρε” κάποια νησιά επιχειρώντας να εμφανίσει την περίπτωσή τους δήθεν ως θέμα …διαλόγου
Αλλά ο κ.Γιαλίμ ισχυρίστηκε, ότι δεν υπάρχει ασάφεια ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών αυτών. “Τα νησιά αυτά ανήκουν στην Τουρκία”, δήλωσε στη Zaman χθες προσθέτοντας: “Στην πραγματικότητα, μετά τη Συνθήκη της Λαζάνης, η νεοσύστατη Τουρκική Δημοκρατία, ξεπληρώνοντας το χρέος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, με τις δυτικές δυνάμεις, κατέβαλε επίσης το ποσό που αναλογεί σε αυτά τα νησιά “.
Τα 16 νησιά που Γιαλίμ ισχυρίζεται ότι είναι τουρκικά, αλλά των οποίων η κυριότητα ορισμένοι τούρκοι αναλυτές θεωρούν αμφίβολη είναι τα εξής:Οινούσσες, Χουρσίτ, Φούρνοι, Γαιδουρονήσι, Αρκιοί, Φαρμακονήσι, Kololimnoz, Keçi, Γυαλί, Λεβίθα και Ardacıkall, στο Αιγαίο, και Γαύδος,Δία ή Ντία, Διονυσάδες, και Κουφονήσι στην περιοχή της Μεσογείου- η περιγραφή και ονομασία από την Ζαμαν .
Η εφημερίδα γράφει ότι στη Συνθήκη της Λαζάνης που ακολούθησε τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, την οποία η Τουρκία υπέγραψε το 1923 με τις νικήτριες δυνάμεις του πολέμου, η Άγκυρα συμφώνησε να δώσει πίσω τα νησιά του Αιγαίου και της Μεσογείου, που είχαν καταληφθεί από ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Αλλά ο κ.Γιαλίμ υποστήριξε, αυτά τα 16 νησιά δεν αναφέρονται μεταξύ των νησιών που η Τουρκία συμφώνησε ότι ανήκουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. “Αν τα ονόματα των νησιών αυτών δεν αναφέρονται στην συνθήκη, γιατί θα πρέπει να είναι η ιδιοκτησία τους αμφιλεγόμενη;”, . “Αυτό σημαίνει ότι παρέμειναν ως τουρκικό έδαφος.” Από το 2004, η Ελλάδα φέρεται να έχει αρχίσει την οικοδόμηση οικισμών στα νησιά του Donkey και Bulamaç, απαιτώντας Τούρκους πολίτες να επιδείξουν διαβατήριο για να εισέλθουν τα νησιά- αναφέρει.
Το ανιστόρητα και πέραν κάθε νομικής υπόστασης τουρκικά ”επιχειρήματα” παραβλέπουν τον χρονική περίοδο από το 1923 και έτσι ο κ. Faruk Loğoğlu, αναπληρωτής πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) και πρώην πρεσβευτής.θεωρεί επίσης ότι η τουρκική κυβέρνηση μπορεί να επέλεξε προς στιγμή, να παραβλέψει την απόκτηση των νησιών από την Ελλάδα, ώστε να μην διακινδυνεύσει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ. Και υποστηρίζει ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προστατεύσει σωστά τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Να θυμίσουμε ότι παλιότερα ερώτηση με την οποία έκανε λόγο για “ελληνική κατοχή σε τουρκικά νησιά” στο Βορειοανατολικό Αιγαίο, τα Δωδεκάνησα και το Κρητικό Πέλαγος είχε καταθέσει στην τουρκική εθνοσυνέλευση ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (αξιωματική αντιπολίτευση) κ.Μπουλέντ Τεζτζάν. Τότε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ΑΝΚΑ είχε αναφέρει τα νησιά Οινούσσες, Φούρνοι, Θύμαινα, Αγαθονήσι, Αρκοί, Φαρμακονήσι, Καλόλιμνος, Ψέριμος, Γυαλί, Λέβιθα, Κίναρος Γαύδος, Δία, Διονυσάδες, Γαϊδουρονήσι και Κουφονήσι. “Αληθεύει ότι επιδείχθηκε εθελοτυφλία στην κατοχή των νησιών του Αιγαίου; Για ποιο λόγο επιτράπηκε να υψωθεί η ελληνική σημαία στο Αγαθονήσι; Τι σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο σας απέναντι στη ντε φάκτο κατοχή;” ‘έγραφε τότε.
Σε ανάλογο μήκος κύματος κινούνταν ανακοινώσεις του Δημοκρατικού Κόμματος. Τα περί “κατοχής” είχε ισχυριστεί και τον Μάιο του 2011 ο τότε πρόεδρος του εν λόγω κόμματος κ. Ναμίκ Κεμάλ Ζεϊμπέκ, θέτοντας θέμα “ελληνικής κατοχής” στα νησιά Αγαθονήσι και Φαρμακονήσι, από το 2004! Λίγο αργότερα η εφημερίδα “Χουριέτ” επικαλούμενη πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών είχε γράψει ότι η θέση της Τουρκίας για το Αιγαίο δεν έχει αλλάξει. Τα ζητήματα αυτά εξετάζονται, στο πλαίσιο όλων των προβλημάτων του Αιγαίου, στις διερευνητικές επαφές μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών. Η φάση αυτή δεν είναι η ενδεδειγμένη για ανακοίνωση σχετικά με το νομικό καθεστώς των εν λόγω νησιών”.
Μερικές ημέρες αργότερα (στις 19 Μαΐου 2011) , ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών κ.Σελτσούκ Ουνάλ σε ανακοίνωσή του μιλούσε για “τα υπάρχοντα προβλήματα στο Αιγαίο που τις τελευταίες μέρες έρχονται στη δημοσιότητα”, προσθέτοντας ότι “υπάρχουν στο Αιγαίο ζητήματα αλληλένδετα. Η θέση της χώρας μας για τη θάλασσα του Αιγαίου είναι ξεκάθαρη και γνωστή σε όλες τις ενδιαφερόμενες πλευρές. Επιθυμούμε να γίνει το Αιγαίο θάλασσα ειρήνης, φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Διατηρούμε την αναγκαία πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα για την μόνιμη λύση όλων των προβλημάτων στο Αιγαίο με τρόπο ειρηνικό που θα στηρίζεται στα κοινά συμφέροντα. Μέχρι την επίλυση των προβλημάτων αυτών, έχει μεγάλη σημασία, αμφότερες οι πλευρές να απέχουν από μονομερείς πρωτοβουλίες που θα επηρέαζαν αρνητικά την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα έβλαπταν τη θετική ατμόσφαιρα που υπάρχει και αναπτύσσεται μεταξύ των δύο χωρών”. Βεβαίως ούτε αυτό το τήρησε αφού έκανε υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι… Για την Ελλάδα , επαναλαμβάνουμε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση και οποιοδήποτε σημείο αμφιβολίας ως προς το καθεστώς οποιουδήποτε νησιού ή νησίδας στο Αιγαίο. Οι συνθήκες είναι καθαρές και ισχυρές.
Πηγή: OnAlert.gr
Σχόλια Facebook