Τσιάρας: Οι Ομογενείς, συνδετικός κρίκος, που ενώνει την Ελλάδα και τον Καναδά
Στις ιδιαίτερες σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες, την Ελλάδα και τον καναδά, αλλά και στην δημιουργική παρουσία στην φίλη χώρα εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων ομογενών και στον ιδιαίτερο επικοδομητικό ρόλο που διαδραματίζουν ώς ζωντανή γέφυρα που συνδέει τις δύο χώρες αναφέρθηκλε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας σε ομιλία του στην εκδήλωση της Πρεσβείας του Καναδά για τα 70 χρόνια σύναψης διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Καναδά.
Your Excellencies, Ladies and Gentlemen, First of all, I would like to welcome the Ambassador of Canada Mr. Robert Peck, who undertook the initiative for this event to celebrate the 70th anniversary of the establishment of diplomatic relations between Greece and Canada.
I would also like to thank the prominent member of the University of Ottawa Dr. Herman Tesler-Mabé, who wrote the book under the title “Moving Forward Together, Canada-Greece Relations since 1942”, with the kind contribution of the Service of Diplomatic and Historical Archives of the Ministry of Foreign Affairs. This book undoubtedly demonstrates the close historical and long-standing bonds of Friendship, Alliance, Cooperation and Solidarity of our two countries.
Κυρίες και κύριοι, Ξεκινώντας την ομιλία μου, θα ήθελα να σας μεταφέρω τους θερμούς χαιρετισμούς του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, ο οποίος επισκέπτεται σήμερα τη Λιβύη και μου ζήτησε, κύριε Πρέσβυ, να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι εμείς, η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών, είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών.
Είναι αλήθεια ότι σε όλη αυτή τη μακρόχρονη περίοδο των 70 ετών, οι σχέσεις Ελλάδας και Καναδά αποτέλεσαν και αποτελούν πρότυπο υψηλού επιπέδου διμερών σχέσεων. Οι διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών ξεκίνησαν σε μια δύσκολη στιγμή για την παγκόσμια ιστορία, αλλά και για τη χώρα μας. Ήταν το 1942, στην κορύφωση του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στην πιο ταραγμένη περίοδο του 20ου αιώνα, όταν η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση πήρε την πρωτοβουλία για τη σύναψη διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Καναδά.
Ο πρώτος Πρέσβυς της Ελλάδας υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του στον Γενικό Κυβερνήτη του Καναδά στην Οττάβα, τον Μάιο 1942. Βεβαίως, οι σχέσεις των δύο χωρών είχαν ξεκινήσει πολύ πριν. Συνδετικός κρίκος, όπως και σήμερα, οι χιλιάδες Έλληνες που από τις αρχές του 20ου αιώνα, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης, έκαναν το μακρύ ταξίδι έως τον Καναδά. Όλοι αυτοί και όσοι τους ακολούθησαν αγάπησαν τον φιλόξενο Καναδά ως τη δεύτερη πατρίδα τους. Αλλά και τίμησαν τη γη των προγόνων τους, δεν ξέχασαν και συνεχίζουν να μην ξεχνούν τις ρίζες τους.
Με την πάροδο του χρόνου, ο αριθμός των Ελλήνων που ζούν στον Καναδά πολλαπλασιάστηκε. Σήμερα, οι ελληνικής καταγωγής Καναδοί πολίτες, ανέρχονται περίπου σε 350.000. Ζουν και διαπρέπουν στην επικράτεια του Καναδά, στο Τορόντο, στο Μόντρεαλ και στο Βανκούβερ. Αποτελούν τον πιο ισχυρό συνδετικό κρίκο, που ενώνει την Ελλάδα και τον Καναδά. Πολλοί από αυτούς είναι σήμερα διακεκριμένα μέλη της πολιτικής, της επιστημονικής και της επιχειρηματικής κοινότητας του Καναδά, αναδεικνύοντας στη δεύτερη πατρίδα τους τις αρετές και το ταλέντο των Ελλήνων.
Κυρίες και Κύριοι, Κατά τη διάρκεια των 70 αυτών ετών, όπως καταδείχθηκε πρόσφατα (31.10.12) και στην εξαιρετική, επετειακού χαρακτήρα εκδήλωση, που διοργάνωσε το Κοινοβούλιο του Καναδά, οι Ελληνο-Καναδικές σχέσεις αναπτύχθηκαν σταθερά, στη βάση της αμοιβαιότητας, του αλληλοσεβασμού, της αλληλεγγύης, της συνεργασίας, των κοινών αρχών του διεθνούς δικαίου, της δημοκρατίας και της ελευθερίας. Ιστορικές προσωπικότητες από τις δύο χώρες, με τις επαφές και τη συνεργασία τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην ανάπτυξη και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.
We Greeks do not forget our friends who stood up for us through difficult times. And even more so, those who honoured our history. Prime Minister Mr. Harper paid an important visit to Greece in May 2011, at a crucial juncture for our country, declaring his confidence, on behalf of the Canadian people, that Greece will overcome the current crisis. No one will ever forget that during his visit to Greece, Prime Minister Harper visited Kalavryta and paid tribute to the sacrifices of the Greek people under the Nazi occupation.
Κυρίες και Κύριοι, Ο Δρ.Χέρμαν Τέσλερ-Μαμπέ, συγγραφέας του βιβλίου για τις ελληνο – καναδικές σχέσεις από το 1942, καταγράφει αναλυτικά την εξέλιξη των διμερών σχέσεων από το 1899, όταν ο πρώτος Έλληνας Γενικός Πρόξενος εγκαταστάθηκε στο Μόντρεαλ. Μέσα από το βιβλίο του αποτυπώνεται το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων και σήμερα μπορώ, χωρίς καμία υπερβολή, να επισημάνω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και Καναδά βρίσκονται στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως μια από τις πρώτες νομοθετικές πρωτοβουλίες που ανέλαβε η νέα κυβέρνηση, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, ήταν η κύρωση της Συμφωνίας Ελλάδας-Καναδά για την Κινητικότητα των Νέων (Youth Mobility Agreement), που είχα την τιμή, μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, να εισηγηθούμε στη Βουλή των Ελλήνων. Πιστεύουμε, πως υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια για την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.
Εντός του επόμενου έτους προγραμματίζονται επίσημες επισκέψεις στον Καναδά του Υπουργού Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλου, αλλά και του Προέδρου της Βουλής, με βασικό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-καναδικών σχέσεων. Έχω, επίσης, την πρόθεση να επισκεφθώ την ωραία σας χώρα και να συναντηθώ με την εκεί διαβιούσα ελληνική Ομογένεια κατά τους προσεχείς μήνες.
Κυρίες και Κύριοι, Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και στο Eurogroup ήταν για την Ελλάδα ιδιαίτερα σημαντικές. Πλέον, δημιουργούνται οι ασφαλείς προϋποθέσεις, ώστε η χώρα μας να ξεφύγει από τον κύκλο της κρίσης και της αβεβαιότητας και να επανέλθει, από τον επόμενο κιόλας χρόνο, το 2013, στη λεωφόρο της ανάπτυξης. Η επίτευξη του στόχου αυτού, βεβαίως, είναι στενά συνδεδεμένη, όπως κατ’ επανάληψη έχει τονίσει ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με την προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό. Καθώς μεταβάλλονται οι δομές της οικονομίας και προωθούνται οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές, στόχος μας είναι η εισροή νέων επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό. Αυτή είναι η κορυφαία προτεραιότητά μας για το επόμενο διάστημα. Πλέον, τα σύννεφα της αβεβαιότητας εξαφανίζονται, όλοι αναγνωρίζουν ότι με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την αποφασιστικότητά του, η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει και πάλι ισχυρή φωνή. Αφήνουμε πίσω το παρελθόν και κοιτάμε μπροστά με τη βεβαιότητα ότι ανοίγουμε ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της χώρας μας.
Κυρίες και Κύριοι, Η κυβέρνηση, η πολιτική ηγεσία της χώρας και φυσικά όλοι εμείς εδώ στο Υπουργείο Εξωτερικών, είμαστε αταλάντευτα προσανατολισμένοι στην περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τον Καναδά αλλά και των διατλαντικών σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης-Καναδά. Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω και πάλι τον Πρέσβυ, κ. Robert Peck, για την πρωτοβουλία του για τη σημερινή εκδήλωση, αλλά και για τη γενικότερη συνεργασία μας, όπως και όλους εσάς που είστε σήμερα εδώ μαζί μας.
Σας ευχαριστώ πολύ.
Σχόλια Facebook