Εξωστρέφεια και καινοτομία, η επόμενη μέρα για το ελληνικό εμπόριο
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Τις σημαντικές ευκαιρίες για τις Ελληνικές επιχειρήσεις που παρουσιάζει η αγορά του Αζερμπαϊτζάν επεσήμανε, με ομιλία του στην Ημερίδα του Ελληνο-Αζέρικου Εμπορικού και Οικονομικού Επιμελητηρίου και σε ένα ακροατήριο Ελλήνων επιχειρηματιών, το μεσημέρι της Τρίτης 18 Δεκεμβρίου 2012, ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κων. Τσιάρας. Ο κ. Τσιάρας, σε δηλώσεις του προς την Panhellenic Post, αναδεικνύοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή, επεσήμανε ότι ” είναι η πλέον κοντινή χώρα στο Αζερμπαϊτζαν σε μια μελλοντική βλέψη του να βρεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως στο ΝΑΤΟ”.
Κατά τα λοιπά και με δεδομένο ότι το μερίδιο της Ελλάδος μέχρι σήμερα είναι ελάχιστο καθώς από το σύνολο των γενικών εισαγωγών του Αζερμπαϊτζάν, που είναι 9,7 δις δολάρια- οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανέρχονται μόνο σε 8 εκατ. Ευρώ. Αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 116 εκ. ευρώ. “Υπάρχει συνεπώς προοπτική για τις ελληνικές επιχειρήσεις και εδώ το Ελληνο-Αζερικό Επιμελητήριο καλείται να παίξει ένα σημαντικό ρόλο¨, είπε ο κ. Τσιάρας.
«Κυρίες και Κύριοι,
Τέτοιες προσπάθειες ενισχύουν την ενημέρωση, προωθούν τη συνεργασία και ανοίγουν καινούργιες επιχειρηματικές προοπτικές.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον αποκτούν συγκριτικό πλεονέκτημα εκείνοι που πορεύονται με εξωστρεφή στρατηγική, σχέδιο και αξιοποιούν τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται.
Κατά την περίοδο 2004 – 2009, είχα τη δυνατότητα, ως μέλος αρχικά και Πρόεδρος στη συνέχεια της ομάδας κοινοβουλευτικής φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, να γνωρίσω τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας.
Και η πραγματικότητα είναι πως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προς μία οικονομία φιλόξενη στις επενδύσεις και θετική στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις.
Σημειώστε εδώ πως οι δύο χώρες έχουν σχεδόν ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο, μετά από την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών σε όλους τους τομείς.
Το μερίδιό μας όμως μέχρι σήμερα είναι ελάχιστο διότι από το σύνολο των γενικών εισαγωγών του Αζερμπαϊτζάν, -9,7δις $-, οι εισαγωγές από τη χώρα μας ανέρχονται μόνο σε 8 εκατ. Ευρώ.
Αντίθετα, οι ελληνικές εισαγωγές από το Αζερμπαϊτζάν ανέρχονται σε 116 εκ. ευρώ.
Ρόλο υποστήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών, ενημέρωσης και δημιουργίας επαφών και διασυνδέσεων στη φίλη χώρα.
Μετά την επίσκεψη του Αζέρου Υπουργού Επειγόντων Περιστατικών στην Ελλάδα το 2010, Αζέροι επιχειρηματίες επισκέφθηκαν την περιοχή Ημαθίας και πραγματοποίησαν μεγάλη παραγγελία για αγορά κονσερβοποιημένων ροδακίνων.
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, πως μπορούμε να εργαστούμε από κοινού, ώστε να υπάρξουν και άλλες επιτυχημένες συνεργασίες σε διάφορους τομείς.
Όπως ο τομέας των κατασκευών.
Η έκθεση ‘ΒAKUBUILD’, στην οποία συμμετείχαν το 2012 πολλοί Έλληνες επιχειρηματίες, έδωσε θετικά αποτελέσματα και ήταν σημαντική ευκαιρία για νέες δραστηριότητες.
Κυρίες και Κύριοι,
και τα αριθμητικά και τα ποιοτικά στοιχεία επιβεβαιώνουν, πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές και ευκαιρίες για να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε την οικονομική και εμπορική μας συνεργασία.
Για τις ελληνικές επιχειρήσεις και την ελληνική οικονομία, η μεγάλη πρόκληση έχει το όνομα της εξωστρέφειας.
Η εξωστρέφεια όμως είναι η άλλη όψη της καινοτομίας.
Και μαζί, είναι οι δύο πλευρές της ανάπτυξης.
Αυτός είναι ο δρόμος για να βγει η χώρα μας από την κρίση.
Αυτός είναι ο δρόμος για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν αποδείξει, πως, όταν αξιοποιούν τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα, όταν επενδύουν στην καινοτομία και στην ποιότητα, μπορούν με επιτυχία να ανταγωνιστούν στο διεθνή επιχειρηματικό στίβο.
Το Ελληνο-αζερικό επιμελητήριο ανοίγει μία νέα πύλη επιχειρηματικής δραστηριότητας και συνεργασίας.
Εύχομαι την πύλη αυτή να διαβαίνουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις από τις δύο χώρες.
Αυτό άλλωστε σημαίνει ‘συνεργασία στην πράξη’!
Τσιάρας: “Όπως είπα και στην ομιλία μου, την περίοδο 2004 – 2009, είχα τη δυνατότητα, ως μέλος αρχικά και Πρόεδρος στη συνέχεια της ομάδας κοινοβουλευτικής φιλίας Ελλάδας – Αζερμπαϊτζάν, να γνωρίσω τις προσπάθειες ανάπτυξης της χώρας. Και η πραγματικότητα είναι πως έγιναν πολύ σημαντικά βήματα προς μία οικονομία φιλόξενη στις επενδύσεις και θετική στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις. Τα οικονομικά στοιχεία αποκαλύπτουν τη δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ελλάδα και στο Αζερμπαϊτζάν. Δεν μένει παρά να κάνουμε και μεις τις απαραίτητες κινήσεις ούτως ώστε να διαμορφωθούν όλες οι προϋποθέσεις που θα φέρουν την Ελλάδα κοντά στο Αζερμπαϊτζαν και τις ελληνικές επιχειρήσεις κοντά στη συγκεκριμένη χώραμε προφανές οικονομικό αποτέλεσμα για την πατρίδα μας”.
Σχόλια Facebook