“H Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού κατέχει πρωτεύοντα ρόλο”

 

Συνέντευξη με θέμα την ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού, παραχώρησε στον ομογενειακό Διαδικτυακό Ιστότοπο «Europolitis Online», ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.

 

Στη συνέντευξη του, ο υπουργός απαντώντας σε ερώτηση αν η κυβέρνηση συμπεριλαμβάνει στις προτεραιότητές της την Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού, απάντησε: «Για την Κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά, και για εμένα προσωπικά, η Ελληνόγλωσση Εκπαίδευση του Ομογενειακού Ελληνισμού κατέχει πρωτεύοντα ρόλο. Σχεδιάζουμε και στοχεύουμε σε μια πολιτική που θα διατηρεί την Ελληνομάθεια των Ελληνοπαίδων αλλά και των ψυχικών δεσμών τους με την μητέρα Ελλάδα, μέσω της γνώσης του Ελληνικού Πολιτισμού, της Γλώσσας και της Ιστορίας».

 

Ερωτηθείς αν υπάρχουν όμως, με τη μνημονιακή πολιτική πιστώσεις για την υποστήριξη της ομογένειας, ο υπουργός τόνισε τη σημασία της ελληνικής ομογένειας ανά την υφήλιο, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, αναγνωρίζεται από την κυβέρνηση ως εθνικό κεφάλαιο ανεκτίμητης αξίας, για το οποίο οφείλουμε να καταβάλλουμε κάθε αναγκαία προσπάθεια διατήρησης αλλά και πολλαπλασιασμού του.

 

Ο υπουργός πρόσθεσε:«Από την άλλη πλευρά, ο εξορθολογισμός των δαπανών και η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του εκπαιδευτικού προσωπικού είναι βήματα απαραίτητα και αναγκαία. Πέραν αυτού, όλοι – με πρώτους τους εκπαιδευτικούς – πρέπει να βάλουν πλάτη, να εργαστούν με μεράκι και υπερωριακά εάν χρειαστεί, ώστε να διατηρήσουμε την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, περιορίζοντας τη δαπάνη τους».

 

Σε ερώτηση αν θα λειτουργήσει η Α΄ταξη Λυκείου στα σχολεία της ομογένειας, απάντησε: «Σας διαβεβαιώνω ότι και του χρόνου θα λειτουργήσει κανονικά η Α’ Λυκείου. Με την αναβολή για ένα έτος, καταρχήν επαναφέραμε την ομαλότητα και την ηρεμία στην Ομογένεια, όπως είχαμε υποχρέωση. Την άνοιξη θα μεταρρυθμίσουμε με ένα συνολικό σχέδιο την εκπαίδευση των Ελληνοπαίδων. Μοναδική μας επιδίωξη στο νέο σχέδιο θα είναι να στηρίξουμε τους Έλληνες της Διασποράς, στην προσπάθεια τους να ενταχθούν στη χώρα εγκατάστασης τους, διατηρώντας όμως τα ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της ελληνικής ταυτότητας τους, όπως αυτά της Ελληνομάθειας, της γνώσης της Ιστορίας μας και των παραδόσεων μας».

 

Όσο για τα κενά που παρατηρούνται στα σχολεία και αν θα αποσπαστούν οι εκπαιδευτικοί που είναι απαραίτητοι για να λειτουργήσουν, ο υπουργός περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα λέγοντας: «Στη Γερμανία, σήμερα, φοιτούν περίπου 5.300 μαθητές σε Αμιγή Ελληνικά ή Δίγλωσσα Σχολεία και περίπου 3.000 μαθητές σε ενταγμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας ή αναγνωρισμένα Τμήματα Ελληνικής Γλώσσας. Στην αρχή του τρέχοντος σχολικού έτους στα σχολεία της Γερμανίας υπηρετούσαν 356 εκπαιδευτικοί και μέχρι τις 30-11-2012 αποσπάστηκαν 78 επιπλέον εκπαιδευτικοί για την κάλυψη των κενών που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες κατά το σχολικό έτος 2012-13. Πρέπει τώρα να γίνει μια ορθολογική κατανομή από τους Συντονιστές, και εάν υπάρξει ανάγκη, θα καλυφθεί».

 

Τέλος, σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να καταργηθεί το 3% για την εισαγωγή των αποφοίτων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να καταργηθεί και συμπλήρωσε: «Τα παιδιά της Ομογένειας θα συνεχίσουν να έχουν αυτό το ελάχιστο προνόμιο, γιατί το αξίζουν και αυτά και οι γονείς τους. Πέραν αυτού, η εκπαίδευσή τους στα Ελληνικά Ανώτατα Ιδρύματα τους καθιστά πρεσβευτές της Ελλάδας».

Πηγή: www.amna.gr

Φωτογραφία πρώτης σελίδος: ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.