Νέος «πονοκέφαλος» για την κυβέρνηση η αλλαγή του εκλογικού νόμου

Το θέμα που ταλαιπωρεί εδώ και δύο εβδομάδες την κυβέρνηση είναι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Αν καταφέρει να το ξεπεράσει, το επόμενο που ορθώνεται μπροστά της είναι ο εκλογικός νόμος. Η μακροβιότητα της κυβέρνησης εξαρτάται από μια νέα συμφωνία ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Και για να υπάρξει αυτή η ΔΗΜΑΡ και δευτερευόντως το ΠΑΣΟΚ σκοπεύουν να θέσουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου ως αναγκαία και ικανή συνθήκη για να συνεχιστεί η πορεία της συγκυβέρνησης.
Στην ΔΗΜΑΡ σκοπεύουν να θέσουν την απλή αναλογική ως προαπαιτούμενο για τη νέα συμφωνία. Είναι πάγια θέση του κόμματος, είναι πλέον όμως και θέμα εκλογικής επιβίωσης. Η απλή αναλογική μπορεί να κόψει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν αυτό γίνει συνείδηση στους ψηφοφόρους, ότι δηλαδή με απλή αναλογική αυτοδυναμία δύσκολα θα υπάρξει, τότε οι διαρροές των μικρών κομμάτων προς τα μεγαλύτερα μπορεί να πάψουν ή και να αντιστραφούν, έτσι εκτιμούν τουλάχιστον στην Αγίου Κωνσταντίνου. Σε κάθε περίπτωση, η ελπίδα της ΔΗΜΑΡ να διατηρήσει ρόλο στο πολιτικό σκηνικό είναι η απλή αναλογική.

Ανάλογες σκέψεις κάνουν και στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς όμως να τις φωνάζουν. Ακόμα άλλωστε στην Ιπποκράτους έχουν το σύνδρομο και τις αναστολές του μεγάλου κόμματος. Είναι αποφασισμένο πάντως ότι ο κ. Βενιζέλος θα στηρίξει και αυτός την απλή αναλογική ως προαπαιτούμενο στη συζήτηση για την επαναβεβαίωση της συμφωνίας συνασπισμού ανάμεσα στους κυβερνητικούς εταίρους. Στο ΠΑΣΟΚ βέβαια δεν θα ήθελαν μια καθαρή απλή αναλογική, αλλά ένα σύστημα που να πριμοδοτεί τα πιο ισχυρά κόμματα, ή να κατανέμει αναλογικά το μπόνους στους τρεις εταίρους.

Όλα αυτά εννοείται, ότι η ΝΔ δεν θέλει ούτε να τα ακούει. Από τη στιγμή μάλιστα που το κόμμα δημοσκοπικά αντέχει και παίζει στα ίσα το ΣΥΡΙΖΑ για την πρωτιά δεν το σκέφτονται καν. Παραδοσιακά η ΝΔ διακατέχεται από την αντίληψη ότι αποτελεί κόμμα εξουσίας που έχει σαν στόχο την αυτοδυναμία.

Το να αρχίσει να συζητά απλή αναλογική δεν είναι μόνο παραδοχή ήττας, με ολέθριες συνέπειες για τις εκλογικές της επιδόσεις αλλά και παραίτηση από της ισχυρής κυβερνητικής δύναμης, οι γαλάζιοι φοβούνται – και δικαίως – ότι αυτό θα μπορούσε να επιταχύνει την αποσύνθεση τους. Άλλωστε, ο Σαμαράς δεν έχει παραιτηθεί από την ιδέα ενός εκλογικού αιφνιδιασμού και δεν θα άλλαζε τον εκλογικό νόμο επί το αναλογικότερο προηγουμένως.

Την κρίση στην κυβέρνηση για την απλή αναλογική μπορεί να την προκαλέσει ο κ. Κουβέλης, μπορεί όμως να την προκαλέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Στην Κουμουνδούρου, όπου έχουν θέσει σαν στόχο την αυτοδυναμία, δεν έχουν καμιά πρεμούρα να δουν τον εκλογικό νόμο να αλλάζει και  το μπόνους των 50 εδρών να χάνεται.

Αυτό που φοβούνται όμως είναι μια κυβερνητική πρωτοβουλία για απλή αναλογική με στόχο να τους κόψει το μπόνους, την οποία δύσκολα θα μπορέσουν να απορρίψουν χωρίς να χάσουν σημαντικά σε αξιοπιστία. Ετοιμάζουν λοιπόν δική τους πρόταση για την απλή αναλογική, η οποία επίσης θα πριμοδοτεί κάπως τα μεγαλύτερα κόμματα με σκοπό να προλάβουν τις εξελίξεις και αν η ΝΔ την αρνηθεί, να μπορούν στη συνέχεια να αρνηθούν την πρόταση της συγκυβέρνησης…

Πηγή: newpost.gr