Ο Στυλιανίδης προετοιμάζει επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Γερμανία
H εφημερίδα Münchner Merkur δημοσίευσε συνέντευξη του υπουργού Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, ο οποίος βρέθηκε στο Μόναχο προετοιμάζοντας την επίσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Σαμαρά.
Η συνέντευξη παραχωρήθηκε στους δημοσιογράφους Georg Anastasiadis, Christian Deutschländer και Monika Reuter και δημοσιεύεται υπό τον τίτλο «Οι Έλληνες πρέπει πρώτα να ταρακουνηθούν (για να ξυπνήσουν)».
* Επί μακρόν κυριάρχησε η εποχή των πάγων ανάμεσα στο Μόναχο και την Αθήνα. Πολλοί πολιτικοί της CSU ήθελαν να εκδιώξουν την Ελλάδα από την ευρωζώνη. Πόσο πολύ επηρέασε την κοινή γνώμη;
Στην αρχή υπήρξαν αρνητικές προκαταλήψεις. Δύο επισκέψεις έσπασαν τον πάγο. Ο Σαμαράς στο Βερολίνο, η Μέρκελ στην Αθήνα.
* Υπήρχε ένα παχύ στρώμα πάγου. Υπήρξαν ελληνικές εφημερίδες οι οποίες παρουσίασαν τη Μέρκελ με αγκυλωτό σταυρό. Όχι ιδιαίτερα φιλικό.
Και οι δύο πλευρές έκαναν λάθη. Και εγώ θυμάμαι έναν τίτλο του Focus…
* H Αφροδίτη με σηκωμένο το μεσαίο δάκτυλο.
Απομονώνουμε και από τις δύο πλευρές πολιτικούς και δημοσιογράφους που εκπροσωπούν τέτοιες απόψεις.
* Παρόλα αυτά υπάρχουν ιδιαίτερα στην CSU σοβαρές φωνές (που υποστηρίζουν) ότι θα ήταν καλύτερα να κρατηθεί η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης.
H Ελλάδα είναι μια χώρα του πυρήνα της Ευρώπης. Το λέω ξεκάθαρα: Η Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα θα αποτύγχανε. Συνεισφέρουμε 2500 χρόνια ιστορία σε αυτή την ήπειρο. Κανένα δέντρο σε αυτόν τον κόσμο δεν επιβιώνει χωρίς ρίζες. Για να κάνουμε μια σύγκριση: Θα μπορούσατε να φανταστείτε να διώχνει ο Ομπάμα την Καλιφόρνια από το δολάριο εάν έχει ένα πρόβλημα;
* Αντερώτηση: Είναι οι ΗΠΑ το πρότυπό σας για την Ευρώπη; Επιθυμείτε τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης;
Πιστεύω ότι πριν από δέκα χρόνια προσπεράσαμε τη μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσουμε τις Ηνωμένες Πολιτείες τη Ευρώπης. Αγωνίστηκα γι’ αυτό, παρεμπιπτόντως τότε στο πλευρό του Peter Altmaier. Δυστυχώς φτιάξαμε ένα πλοίο με τη σκέψη μόνο στην καλοκαιρία και όχι στην καταιγίδα. Τώρα θα πρέπει βήμα προς βήμα να φτάσουμε σε αυτό το στόχο. Επιθυμώ η Ευρώπη να μην είναι μόνο μια νομισματική ένωση, αλλά να υπάρξει κοινή οικονομική και πολιτική ανάπτυξη.
* Πως (θα γίνει);
Θέλω επιτέλους ένα κοινό, άμεσα εκλεγόμενο όργανο: έναν “Πρόεδρο της Ευρώπης”, έναν “Κύριο Ευρώπη”, ο οποίος θα μιλάει στο όνομα της ένωσης και όχι μόνο των εθνικών συμφερόντων. Αυτής της άποψης είναι επίσης και ο Β. Σόιμπλε.
* Σωστά, αλλά αυτό είναι μόνο ένα τμήμα της ιδέας του. Θέλει επίσης έναν ισχυρό Επίτροπο για τον προϋπολογισμό. Τι θα έλεγαν οι Έλληνες εάν θα πρέπει από οικονομικής απόψεως να υποταχθείτε ολοκληρωτικά σε έναν ξένο;
Οι Έλληνες είναι ένας λαός περήφανος και με αυτοπεποίθηση, θα επιτύχουμε μόνοι τους στόχους. Το αργότερο εδώ και πέντε μήνες ζητάμε από το λαό μας πραγματικά δραστικές περικοπές. Έχουμε επιτύχει σε πέντε μήνες αυτά για τα οποία άλλες δημοκρατίες θα χρειάζονταν μια γενιά. Αυτό είναι ένα θαύμα.
Σχόλια Facebook