Σώφρονες και άφρονες
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Είναι κάτι φορές που σκέφτεσαι εάν τα διάφορα μέτρα των υπουργείων τα προτείνουν και τα επεξεργάζονται σώφρονες ή άφρονες σύμβουλοι των υπουργών. Είναι οι φορές που δεν χωράει στο μυαλό σου πώς είναι δυνατόν να συστήνεις π.χ. ενιαίο ασφαλιστικό Ταμείο (τον ΕΟΠΠΥ) και να μην τον …χρηματοδοτείς!
Έτσι, οι Φαρμακοποιοί κατεβαίνουν σε απεργικό αγώνα και οι ασθενείς μένουν δίχως φάρμακο. Αλλ΄ αυτό δεν αντέχει ούτε στη λογική 8χρονου. Κανείς δεν σκέφθηκε τις συνέπειες;
Πρώτα, με τα πολλά ασφαλιστικά ταμεία, των πολλαπλών οικονομικών δυνατοτήτων, τα λιγότερο εύπορα ταμεία χρωστούσαν στους φαρμακοποιούς το δωρεάν προς τους ασφαλισμένους ασθενείς ποσοστό των φαρμάκων που λάβαιναν, αλλά κάποιοι άλλοι Ασφαλιστικοί οργανισμοί, με ταμειακή ευχέρεια, πλήρωναν στην ώρα τους και έτσι υπήρχε μία «ισσορροπία». Μπορούσε ο Φαρμακοποιός να διαχειρίζεται την κατάσταση.
Τώρα, με το μοναδικό ασφαλιστικό φορέα – και αυτόν δίχως πεντάρα, οι φαρμακοποιοί δεν εισπράττουν από πουθενά και αυτό είναι το πρόβλημα και το θέμα! ΟΙ φαρμακοβιομηχανίες απαιτούν τα χρήματά τους, οι φαρμακοποιοί δεν εισπράττουν και το …μάρμαρο το πληρώνουν οι ασφαλισμένοι προς τους οποίους οι φαρμακοποιοί κόβουν την πίστωση!
‘Επειτα, ο ΕΟΠΥΥ έχει επιφέρει τροποποιήσεις στην ιατρική κάλυψη των ασθενών του, τροποποιήσεις που κινούνται στο μεταίχμιο της λογικής. Υποτίθεται ότι η υγεία στην Ελλάδα παρέχεται δωρεάν. Μέχρι σήμερα τουλάχιστον.
Ο ασθενής έκλεινε ραντεβού στο ΙΚΑ όσες φορές το είχε ανάγκη. Τώρα μπορεί να επισκέπτεται τον συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ ιατρό μία (!) φορά το μήνα, ασχέτως της ασθένειας από την οποία υποφέρει. Αν τον χρειαστεί και δεύτερη φορά, θα πληρώσει την επίσκεψη 20 ευρώ!
Θα πει κάποιος: Και γιατί να πάει δεύτερη φόρα μέσα σε ένα μήνα; Για πολλούς λόγους. Όπως, π.χ. επειδή ο γιατρός θα του γράψει εξετάσεις τις οποίες θα πρέπει να του τις ξαναπάει για να καθοριστεί η θεραπεία. Τη δεύτερη επίσκεψη, απότοκο της πρώτης, θα πρέπει να την πληρώσει!
Από την άλλη μεριά, ο κάθε συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ ιατρός μπορεί να πραγματοποιεί μέχρι το πολύ 200 εξετάσεις ασθενών το μήνα! Αλλά ένας γιατρός δέχεται κατά μέσο όρο 15-20 επισκέψεις ημερησίως. Που σημαίνει ότι ο αριθμός των 200 επισκέψεων ολοκληρώνεται πριν συμπληρωθεί το πρώτο 15νθημέρο του μήνα!
Αυτά είναι μερικά από τα προβλήματα των νέων περί την υγεία ρυθμίσεων. Βεβαίως και έπρεπε να γίνουν αλλαγές. Ασφαλώς και δεν μπορούσε να συνεχιστεί το φαινόμενο των δεκάδεων ασφαλιστικών ταμείων μερικά από τα οποία ήταν τω όντι προνομιούχα, όπως αυτό των δημοσιογράφων που τελικά εξαιρέθηκε από τον ΕΟΠΥΥ!
Αλλαγές, λοιπόν, ναι. Αρκεί να προάγουν τα θέματα, να επιλύουν προβλήματα και να αποκαθιστούν στρευλώσεις και αγκυλώσεις. Όχι να δημιουργούν περισσότερα προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι έρχονται να επιλύσουν.
Ο τομέας της υγείας είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα. Παρά ταύτα, οι διαθρωτικές αλλαγές πρέπει να συνεχιστούν. Οι Τομές και οι μεταρρυθμήσεις πρέπει να ολοκληρωθούν. Όχι γιατί το επιβάλει η Ευρώπη. Αλλά γιατί το χρειάζεται η Ελλάδα.
Σχόλια Facebook