«Η Ελληνική είναι η πιο σημαντική από άποψη πολιτιστικού γοήτρου γλώσσα»
ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΑΛΑΣΠΙΝΑ
Η Ελληνική γλώσσα, ως δεύτερη επίσημη στα σχολεία της Αυστραλίας, δείχνει το δρόμο όχι μόνο για να συντηρηθεί, αλλά και για να αναδειχθεί, μέσα από αυτήν και την χρήση της, το ελληνικό πνεύμα, ο ελληνικός Πολιτισμός και η ελληνική κουλτούρα. Με την έννοια αυτή αποτελεί «κατάκτηση», όπως άλλωστε χαρακτήρισε το γεγονός και ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, γλωσσολόγος και λεξικογράφος αλλά και Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσακείων Σχολείων Γιώργος Μπαμπινιώτης, που επισκέπτεται τις μέρες αυτές την Αυστραλία.
Σε διαλέξεις του στην Αυστραλία αλλά και με παρεμβάσεις του σε ομογενειακές εκδηλώσεις και με συνεντεύξεις του στα ομογενειακά μέσα ενημέρωσης ο κ. Μπαμπινιώτης υποστήριξε ότι με την εξέλιξη αυτή διαγράφεται το ενδεχόμενο να μάθουν ελληνικά τα παιδιά ελληνικής καταγωγής αλλά και οι Αυστραλοί «αρκεί να βρεθεί ο σωστός τρόπος».
Όπως ήδη έχει γράψει η ΡΗΡ (https://www.panhellenicpost.com/archives/28579) η Επιτροπή ACARA έλαβε υπόψη της, τις υποδείξεις της ελληνικής παροικίας, αποφάσισε να αλλάξει την προηγούμενη απόφασή της και να επιτρέψει την περίληψη της ελληνικής γλώσσας στο Εθνικό Πρόγραμμα Διδασκαλίας Γλωσσών ως «δεύτερη γλώσσα», στο Δημοτικό και το Γυμνάσιο, αλλαγή που ικανοποιεί το αίτημα της ομογένειας και διαμορφώνει νέες, θετικές προοπτικές για τη γλώσσα μας στο αυστραλιανό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ο κ. Μπαμπινιώτης σημείωσε πως η ελληνική, λόγω των εννοιών της, «διευρύνει και τους ορίζοντες» και αυτό πρέπει να είναι άλλο ένα επιχείρημα για την προώθησή της. «Δεν είναι τυχαίο» σημείωσε πως τα αρχαία ελληνικά είναι μία εκ των επτά ξένων γλωσσών από τις οποίες τα δημοτικά σχολεία στη Βρετανία θα επιλέγουν τουλάχιστον μία
για υποχρεωτική διδασκαλία από το 2014, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Παιδείας της χώρας.
Τα αρχαία ελληνικά συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Βρετανών «ώστε να διευρυνθεί το πεδίο επιλογών των σχολείων», αλλά και επειδή πιστεύεται ότι προσφέρουν γερές
βάσεις στη γραμματική, τη σύνταξη και το λεξιλόγιο διευκολύνοντας την κατανόηση άλλων σύγχρονων γλωσσών.
Εξηγώντας γιατί πρέπει τα Ελληνόπουλα της Αυστραλίας και της διασποράς γενικότερα να μάθουν την ελληνική γλώσσα ο κ. Μπαμπινιώτης ανάφερε τους εξής λόγους:
1. Η ελληνική γλώσσα έχει συνέχεια 40 αιώνων
2. Είναι η γλώσσα με το ελληνικό αλφάβητο, ενός οικονομικού συστήματος γραφής που σημάδευσε την εξέλιξη και τη γέννηση όλων των γλωσσών του λεγόμενου Δυτικού πολιτισμού.
3. Η τεράστια παρουσία της ελληνικής σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες με τη μορφή των Ελληνικών λεξικών μεταφορών
4. Είναι η περισσότερο σημαντική από την άποψη του πολιτιστικού γοήτρου γλώσσα, αφού ο ελληνικός πολιτισμός αποτέλεσε τη βάση του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 27 Νοεμβρίου 2012 ο κ. Μπαμπινιώτης θα μιλήσει στο Πανεπιστήμιο Μελβούρνης με θέμα οι Αρχαίες Ελληνικές Διάλεκτοι : Περίπτωση της Μακεδονικής».
Η Διάλεξη δίδεται στην αίθουσα Wright Lecture Theater 4ος όροφος, ώρα 7 μ.μ. τοπική. Και δίδεται στο πλαίσιο «Δημητρίων 2012» που διοργανώνει η Παμμακεδονική Ένωση Μελβούρνης και Βικτώριας.
Ο κ. Μπαμπινιώτης είναι προσκεκλημένος του Ελληνικού Μουσείου και του Αυστραλιανού Ινστιτούτου Μακεδονικών Σπουδών.
Σχόλια Facebook