«Οι Ελληνοαμερικανοί – Ιστορία του Απόδημου Ελληνισμού των Η.Π.Α» Μέρος 63ο
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ
Ενδιαφέροντα άρθρα του Μπάμπη Μαρκέτου (Μπ.Μ.) στον “Εθνικό Κήρυκα” της εποχής.
X. Οι δηλώσεις του Προέδρου Φορντ και του Ροκφέλλερ και η συνεχιζόμενη αδιάλλακτη στάσις των Τούρκων
ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ, 25 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1975
Μετά τον Πρόεδρο Φορντ, -που ωνόμασε την Τουρκία πιστή σύμμαχο της Αμερικής, είχαμε το κρούσμα Ροκφέλλερ που καταγράφτηκε, βέβαια, στο παθητικό της πολιτικής ιστορίας του, γιατί αντιπροσωπεύει μια εκτροπή από τους κανόνες που διέπουν τους επιφανείς πολιτικούς της χώρας μας. Ο Ροκφέλλερ δεν είχε στο παρελθόν παρουσιασθή στο δημόσιο βίο του τόσο απρόσεκτος, τόσο επιπόλαιος, τόσο ανεπαρκής και τόσο ελαφρός! Προσπαθούσε σε κάθε περίπτωσι να εκφράζεται με κάποιο μέτρο. Τον θεωρούσαμε υπεύθυνο ηγέτη και, οπωσδήποτε, σοβαρό άνθρωπο.
Τα εθαλάσσωσε ο άτυχος! Έπροχειρολόγησε και στον κατήφορο που είχε πάρει, διέπραξε όχι ένα, άλλα πολλά μαζί σφάλματα. Το γεγονός ότι, μέχρι της στιγμής, δεν έλαβε το θάρρος να ανακαλέση τις ανοησίες του για να ελαφρώση κάπως, την θέσι του, συνιστά και αυτό, ένα άλλο σφάλμα του, εξ ίσου ανεξήγητο. Γιατί επιτρέπει να κρίνωμε πλέον τον άνθρωπο και την πράξι του, χωρίς να είμεθα σε θέσι να του βρούμε ένα, έστω, ελαφρυντικό. Λυπούμεθα, ως εκ τούτου, για το παραστράτημα του. Αλλά και θλιβόμεθα γιατί αντιπροσωπεύει, όπως απεδείχθη, ένα πνεύμα που δικαιολογεί τις μεγαλύτερες ανησυχίες, σ’ ολόκληρο τον λαό της χώρας.
Ο Ροκφέλλερ κακομεταχειρίστηκε τους Ελληνοαμερικανούς και τον Ελληνικό λαό, και τον λαό της χώρας μας γιατί ηθέλησε να επισφράγιση αυτά που είπε ο Πρόεδρος Φορντ και να μας δείξη πόσο επηρεασμένος είναι κι1 αυτός, από την κοσμοθεωρία του Κίσσινγκερ που, όπως ξέρομε, υπήρξε ανέκαθεν σύμβουλος, φίλος και φωτοδότης του.
Η ασχημία του Ροκφέλλερ θα μείνη. Η ανευλάβειά του προς τον «άγνωστο» θεό των Ελλήνων, θα τον χαρακτηρίζη. Η παρατήρησί του ότι οι ‘Ελληνες θα πρέπει να είναι και ευγνώμονες στους Τούρκους, θα τον εκθέτη στο υπόλοιπο του δημοσίου βίου του, Και μετά τον θάνατό του! Και η αγένεια του να αναφέρεται με τόση έλλειψι αισθήματος σεβασμού και ευθύνης στην ιστορική φυλή των Ελλήνων, θα τον ακόλουθή.
Εμάς, όμως, αφού εκείνος τόσο κακοτύχησε, λίγο μας ενδιαφέρει το γεγονός οτι επλήρωσε ήδη, και πληρώνει, τις επιπτώσεις τής ελεεινής εντυπώσεως που παντού προκάλεσε η πελώρια γκάφα του. Χωρίς να τον ξεχάσωμε, δεν χρειάζεται να ασχοληθούμε άλλο μαζί του. Ξέρομε πως θα του φερθούμε όταν ποτέ θα μας χρειασθή.
Προέχει, αυτήν την στιγμή, το άλλο, το μεγάλο, θέμα. Από όσα είπε ο Ροκφέλλερ καταλαβαίνομε, ήδη, καλύτερα πόσο έντονη είναι η επιθυμία της Κυβερνήσεως Φορντ να επιτύχη, αυτήν την φορά, την υποστήριξι της πλειοψηφίας του Κογκρέσσου για να επαναληφθή η στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία. Έτσι πρέπει να το δούμε το κρούσμα του Ροκφέλλερ: Σαν μια νέα προειδοποίησι ότι ο κίνδυνος της στρατιωτικής βοηθείας προς την Τουρκία, χωρίς να προηγηθή καμμιά πράξι καλής θελήσεως εκ μέρους της, είναι πολύ μεγαλύτερος από όσο θέλομε να πιστεύομε. Ο Ροκφέλλερ δεν πρόσθεσε, βέβαια, κανένα επιχείρημα με την αθλιέστατη δήλωσί του. Δεν είχε κανένα επιχείρημα να το επικαλεσθή. Μπορούσε, όμως, πεπειραμένος αυτός πολιτικός, να καταφύγη σε καμμιά σοφιστεία. Να επικαλεσθή, έστω, κανένα ψευδοεπιχείρημα. Δεν το κατάφερε όμως ο άνθρωπος, ούτε αυτο… Κατάφερε, μόνο, να τονώση περισσότερο την αγωνιστική μας διάθεσι. Καθώς πελάγωσε, ο Ροκφέλλερ, εμείς κατωρθώσαμε να μετρήσωμε, ακόμη ασφαλέστερα, την διάθεσι της κυβερνητικής Ουάσιγκτων. Καλό, στην τελευταία ανάλυσι, μπορεί να μας έκανε ο Ροκφέλλερ έτσι, όπως πολιτικά ανυπόδητος, παρουσιάστηκε.
Δεν ηθέλησε, ο Ροκφέλλερ, να υπενθύμιση στους Τούρκους ότι στο χέρι τους ήταν να μη διακοπή η στρατιωτική βοήθεια προς την χώρα τους. Δεν ηθέλησε να αναφέρη, ότι το Κογκρέσσο ήταν έτοιμο να μη διακόψη, και να επαναλάβη μόλις την διέκοψε, την στρατιωτική βοήθεια, με μια και μόνο χειρονομία καλής θελήσεως.
Δεν ηθέλησε να το κάμη αυτό ο Ροκφέλλερ. Δεν έχει γνώμη. Έχασε την ανεξαρτησία του. Έχασε την δημοκρατική του αντίληψι. Παρεδόθη άνευ όρων στον Πρόεδρο. Και στον Κίσσινγκερ. Και οϋτε ηθέλησε να σιωπήση. Ηθέλησε να κατέβη — και να μείνη! — εκεί που κατέβηκε. Εκεί που δεν έχει παρακάτω.
Το βάρος μένει πάντοτε, σε μάς τους Ελληνοαμερικανούς. Τους φίλους μας όλης της χώρας. Και τους φίλους μας του Δημοκρατικού Κογκρέσσου. Ο Φορντ, και ο Ροκφέλλερ και ο Κίσσινγκερ θέλουν, σώνει και καλά, να παραβιασθή ο νόμος της χώρας μας που απαγορεύει την χρησιμοποίησι της αμερικανικής βοηθείας για σκοπούς διαφορετικούς από εκείνους για τους οποίους προσφέρεται. Το Κογκρέσσο λέγει όχι, να μη παραβιασθή. Και, μάλιστα, για μια χώρα που τίποτε δεν σέβεται. Που μένει ασυγκίνητη μπροστά στην δυστυχία 200.000 προσφύγων. Που με το πρόσχημα της προστασίας μιας μειονότητος του 18 τοις εκατό, κατακρατεί τά 40 εκατοστά μιας ανεξάρτητης, ξένης χώρας, με ένα στρατό που εγκατέστησε εκεί, χωρίς καν να της χρειασθή να αντιμετώπιση στρατιωτική αντίστασι, για να μπορή να ισχυρίζεται ότι ενίκησε. Μια χώρα που απειλεί ανοικτά και την Ελλάδα, που εξακολουθεί, επίσης, να ανήκη, πολιτικά, στην οικογένεια του ΝΑΤΟ.
Το Κογκρέσσο έδωσε προθεσμία στον Πρόεδρο Φορντ. Η προθεσμία πέρασε. Και ο Φορντ δεν είχε τίποτε να αναγγείλη που να πείθη ότι η Τουρκία άλλαξε νοοτροπία, ότι συγκινείται από την τραγωδία της Κύπρου. Στα παληά της υποδήματα έγραψε ή Τουρκία και τον Πρόεδρο Φορντ, που είχε αναλάβει την υποχρέωσι να ενημέρωση το Κογκρέσσο επί των ευνοϊκών εξελίξεων της απαράδεκτης εκκρεμότητος. Στα παληά της τα παπούτσια έγραψε η Τουρκία και το Κογκρέσσο που περίμενε την αποφασιστικής σημασίας χειρονομία της καλής θελήσεως της.
Και τώρα, η Τουρκία απειλεί και μαίνεται! Αλλά δεν υποχωρεί σε τίποτε. Δεν επιδεικνύει καμμιά ελαστικότητα. Δεν φρονηματίζεται. Δεν παύει, όμως, να αξιώνη και την επανάληψι της στρατιωτικής βοηθείας. Εάν νικήση, ο Πρόεδρος Φορντ, ο Ροκφέλλερ και ο Κίσσινγκερ θα πανηγυρίσουν και οι τρεις. Γιατί μαζί τους, θα νικήσουν και οι Τούρκοι, θα ηττηθή, τότε, το Κογκρέσσο! Επομένως, και ο λαός της χώρας! θα ηττηθή και η Κύπρος, από τον Φορντ, πλέον, θα ηττηθούν και οι Έλληνες, από τον Φορντ και την παρέα του. ‘Εμείς, 8μως, λέμε, ότι θα ηττηθή πρώτα απ’ όλους, η φιλτάτη χώρα μας, η Αμερική. Γιατί θα παραβιασθή ο Νόμος! Οί Τούρκοι μόνο για το μεγαλύτερο κακό θα είναι ικανοί, καθώς θα αισθάνωνται ισχυρότεροι. Ας το καταλάβουν, επιτέλους, αυτό, οι διάφοροι θιασώτες της πολιτικής του εξευμενισμού τους, που με τόσο πάθος την ακολουθεί και την εφαρμόζει ο Χένρυ Κίσσινγκερ.
Εμείς — άτομα και οργανώσεις — πρέπει να αγωνισθούμε και τώρα. Όχι προς την κατεύθυνσι του Προέδρου Φορντ για κείνα που είπε. Ούτε προς την κατεύθυνσι του Ροκφέλλερ, που τόσο μας πρόσβαλε. Να μη χάσωμε καιρό. Για μη αποσπασθούμε και απομακρυνθούμε από τον κύριο σκοπό. Να αγωνισθούμε πρώτα προς την κατεύθυνσι των φίλων μας της Γερουσίας (όπου εκκρεμεί το νομοσχέδιο 8.846 των κ.κ. Μάνσφηλντ και Σκώττ) και προς την κατεύθυνσι των άλλων συμπολιτών μας της καθημερινής μας συναναστροφής, ως και των μέσων ενημερώσεως. Και να πουμε στο Κογκρέσσο, και σε όλους μαζί, για μια ακόμη φορά, και άλλες, χίλιες φορές: ΟΧΙ. Να μη επαναληφθή η στρατιωτική βοήθεια προς την Τουρκία, αν δεν προηγηθή χειρονομία που να αποδεικνύη, κατά τρόπο θετικό και αναμφισβήτητο, την καλή θέλησι της Τουρκίας, σ’ όλους τους τομείς, που συνεχίζει να παραμένη ανένδοτη, αδιάφορη, προκλητική και απάνθρωπη.
Σχόλια Facebook