Η ώρα του Eurogroup για την εκταμίευση της επόμενης δόσης

Τo αρχικό «πράσινο φως» για την αποδέσμευση της δόσης των 44 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα αναμένεται να δώσει το κρίσιμο Eurogroup της Τρίτης, αλλά τα κεφάλαια θα εκταμιευτούν για την Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου και υπό τον απαράβατο όρο ότι θα πληρούνται όλες οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, σύμφωνα με πηγές του Reuters.

Εκτός της πολιτικής συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης, στο Eurogroup αναμένεται και η έγκριση προτάσεων για τη μείωση του χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού από τη διετή επιμήκυνση. Στο ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα των βημάτων που θα ακολουθήσουν περιλαμβάνεται η έγκριση των προτάσεων από τα εθνικά κοινοβούλια, τελικός έλεγχος από την τρόικα, νέοEurogroup στις 3 Δεκεμβρίου, υπογραφή αναθεωρημένου μνημονίου στις 4 Δεκεμβρίου.

Πάντως σε ό,τι αφορά τις προαπαιτούμενες ενέργειες από την πλευρά της Ελλάδας, ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης ότι έχει εκπληρώσει όλες τις βασικές προϋποθέσεις που απαιτούνται σε αυτό το στάδιο απάντησε: «Το έχουν κάνει.

Δύο μικρά σημεία μένουν να ολοκληρωθούν πριν την εκταμίευση». Ειδικότερα, σύμφωνα με το Reuters, αξιωματούχοι που γνωρίζουν τις προετοιμασίες για την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης αύριο (Τρίτη) αναμένουν μια «καταρχήν πολιτική συμφωνία» για την αποδέσμευση της δόσης του δανείου προς την Ελλάδα.

Παράλληλα, προσθέτουν, θα υπάρξει και συζήτηση για τον τρόπο μείωσης του χρέους της Ελλάδας, αλλά και για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που θα προκύψει από την διετή επιμήκυνση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας. Από την πλευρά της η Ελλάδα θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει το σύνολο των μεταρρυθμίσεων, τις «προαπαιτούμενες ενέργειες», πριν εκταμιευτεί η όποια δόση.

Εφόσον εγκριθεί, η σούπερ δόση των 44,7 δισ. ευρώ δεν θα δοθεί, βεβαίως, χωρίς ανταλλάγματα. 

Οι πιστωτές της χώρας περιμένουν διασφαλίσεις, ώστε να είναι σίγουροι ότι αυτήν τη φορά το πρόγραμμα δεν θα εκτροχιαστεί. Στο πλαίσιο αυτό ασκούν ακόμη και εκβιασμούς ώς την τελευταία στιγμή. Ετσι, εκτός από τις δυο Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που υπέγραψε η κυβέρνηση, θέτοντας υπό αυστηρή επιτήρηση τις δαπάνες του δημόσιου τομέα, η Γερμανία πιέζει για περαιτέρω έλεγχο του ειδικού λογαριασμού μέσω του οποίου θα εξοφλείται το δημόσιο χρέος.

Κάτι που αναμένεται να γίνει με μεταγενέστερη ρύθμιση. Επίσης, χθες έγινε γνωστό ότι η Γερμανία πιέζει ακόμη και για νέα αύξηση του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα στο 5% του ΑΕΠ, αντί του 4,5% που έχει τεθεί, λόγω της διετούς παράτασης στο πρόγραμμα ώς το 2016 – κάτι που μεταφράζεται σε επιπλέον μέτρα 1 δισ. ευρώ.

Κορυφαία κίνηση έκανε εξάλλου χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εντάσσοντας στο σχέδιο Μνημονίου που υπέβαλε προς έγκριση στην κυβέρνηση πρόβλεψη για απολύσεις 25.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς το τέλος του 2014.

Newpost.gr