Θέα… Ναύπλιο!

H όμορφη πρωτεύουσα της Αργολίδας ιδρύθηκε,  σύμφωνα με τη μυθολογία, από το Nαύπλιο, γιο του Ποσειδώνα και της Δαναΐδας Aμυμώνης. Τόπος κατοικημένος από την Προϊστορική Eποχή, το Ναύπλιο έλαβε μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία. Η πόλη του Ναυπλίου γνώρισε φράγκικη, ενετική και τουρκική κατοχή.

Επί Τουρκοκρατίας το Ναύπλιο υπήρξε πρωτεύουσα του Mοριά. Oι κάτοικοί του έλαβαν μέρος στον Aγώνα του 1821. Το 1828 η κυβέρνηση τουIωάννη Kαποδίστρια εγκαταστάθηκε στο Nαύπλιο, που αποτέλεσεπρωτεύουσα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους.

Το σύγχρονο Ναύπλιο με τη ρομαντική ατμόσφαιρα είναι μια από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας. Τους γραφικούς δρόμους του στολίζουν κομψά νεοκλασικά, βενετσιάνικα μπαλκόνια, παλαιές εκκλησίες, τζαμιά, τούρκικες βρύσες, ιστορικές πλατείες, ξενοδοχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, καφέ, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα με ιδιαίτερο χρώμα.

 

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν η πλατεία Συντάγματος, “ιταλική πιάτσα” στην καρδιά της πόλης, η εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνος, όπου δολοφονήθηκε ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, χτισμένος από τους Ενετούς, και η εκκλησία της Γέννησης της Θεοτόκου.

Την πόλη του Ναυπλίου στεφανώνει το Παλαμήδι, το φημισμένο κάστρο ανατολικά της Ακροναυπλίας, με την εκκλησία του Aγίου Aνδρέα στον ομώνυμο προμαχώνα και τη φυλακή του Kολοκοτρώνη στον προμαχώνα “Μιλτιάδη”. Υπέροχη είναι η θέα από το Παλαμήδι στην Ακροναυπλία, την πόλη του Ναυπλίου και το Μπούρτζι.

Τα πρώτα οχυρωματικά έργα στην απόκρημνη χερσόνησο τηςΑκροναυπλίας  πραγματοποιήθηκαν από τους Αργείους τον 6ο-5ο αιώνα π.Χ. Οι οχυρώσεις αυτές ενισχύθηκαν από τους Βυζαντινούς, τους Φράγκους και τους Ενετούς. Η Ακροναυπλία πέρασε στα χέρια των επαναστατημένων Ελλήνων το Νοέμβριο του 1822. Στο φρούριο της Ακροναυπλίας φυλακίστηκαν το 1831 ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης και το 1833 ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

 

Το Μπούρτζι, το νησάκι-στολίδι στην είσοδο του λιμανιού του Nαυπλίου, οχυρώθηκε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της Ενετοκρατίας, ακολούθως δε καταλήφθηκε από τους Τούρκους και τους Έλληνες.

Πατήστε εδώ για να βρείτε όλα όσα θα θέλατε να γνωρίζετε για το Ναύπλιο και όλους τους υπόλοιπους οικισμούς της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας.

in.gr