Το φαινόμενο «Twilight»
Από την πρώτη κιόλας στιγμή προκάλεσε υστερία, δημιούργησε σκληροπυρηνικούς φαν και αμφιλεγόμενες απόψεις. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως βαμπιρική σαπουνόπερα, ενώ κάποιοι άλλοι, συγκαταλέγοντας το με το «Χάρι Πότερ», το θεωρούν κινηματογραφικό φαινόμενο.
Με αφορμή την κυκλοφορία του δεύτερου μέρους της «Χαραυγής», που είναι και η τελευταία ταινία της σειράς, αποφασίσαμε πριν κλείσει αυτό το κεφάλαιο να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση στο φαινόμενο «Twilight».
– Τα μυθιστορήματα έχουν πουλήσει πάνω από 116 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχουν μεταφραστεί σε 38 διαφορετικές γλώσσες. Έχουν σπάσει το ρεκόρ των βιβλίων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις το 2008 και πέρασαν πάνω από 235 εβδομάδες στη λίστα Μπεστ Σέλερ για παιδικές σειρές βιβλίων των Times της Νέας Υόρκης. Το 2009 η σειρά των βιβλίων κέρδισε το «Kids Choice Award» για το αγαπημένο βιβλίο, όπου συναγωνίστηκε με τη σειρά Χάρι Πότερ.
– Η πρώτη ταινία, η οποία γυρίστηκε σε 48 μέρες, έκανε $69,6 εκατομμύρια σε εισπράξεις στο πρώτο τριήμερο προβολής της, το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει κάνει ποτέ ταινία που έχει γυριστεί από γυναίκα.
Τρυφερή σκηνή από την «Έκλειψη»
– Η Στέφενι Μέγιερ λέει πως η ιδέα για το «Twilight» της ήρθε σ’ ένα όνειρο στις 2 Ιουνίου του 2003. Το όνειρο ήταν για ένα κορίτσι και ένα ερωτευμένο μαζί της βρικόλακα που όμως διψούσε για το αίμα της. Βασιζόμενη στο όνειρο η Μέγιερ έγραψε το προσχέδιο αυτού που τώρα είναι το κεφάλαιο 13 του πρώτου βιβλίου. Παρ΄όλο που είχε πολύ μικρή συγγραφική εμπειρία, μέσα σε 3 μήνες είχε μεταμορφώσει αυτό το όνειρο σ’ ένα ολοκληρωμένο μυθιστόρημα.
– Η Κρίστεν Στιούαρτ εκ του φυσικού της έχει πράσινα μάτια. Στις ταινίες φοράει καφέ (και έπειτα κόκκινους) φακούς επαφής για να ταιριάζουν με το χρώμα της μυθιστορηματικής ηρωίδας Μπέλα.
-Πάνω από 5.000 άτομα έκαναν οντισιόν για το ρόλο του Έντουαρντ. Η πρώτη επιλογή της σκηνοθέτιδας δεν ήταν ο Πάτινσον αλλά ο Χένρι Κάβιλ (ο νέος Σούπερμαν δηλαδή). Όμως αυτός ήταν ήδη 25 χρονών όταν ξεκινούσε η παραγωγή κι έτσι δεν ταίριαζε στο ρόλο ενός 17χρονου.
– Η Κρίστεν Στιούαρτ έγινε 18 στα γυρίσματα της ταινίας και για δώρο έλαβε μια τούρτα γενεθλίων και ένα ολονύκτιο γύρισμα.
– Η Νίκι Ριντ, η κινηματογραφική Ρόζαλι, ήταν αυτή που έπεισε τους παραγωγούς να προσθέσουν τα τραγούδια του Πάτινσον στην ταινία. Η Ριντ άρχισε να τον ηχογραφεί στα κρυφά από το λάπτοπ της την ώρα που εκείνος τραγουδούσε και έπαιζε την κιθάρα του. Μετά έδωσε την ηχογράφηση στους παραγωγούς και εκείνοι ερωτεύθηκαν τα τραγούδια. Την επόμενη μέρα, ζήτησαν από τον Πάτινσον αν μπορούσε να τραγουδήσει μερικά τραγούδια για το σάουντρακ και εκείνος φυσικά δέχτηκε.
«Λυκόφως»
– Η πρεμιέρα της «Νέας Σελήνης» στις ΗΠΑ έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2009, ημερομηνία η οποία στον σεληνιακό κύκλο είναι το νέο φεγγάρι.
– Το μπάτζετ των ταινιών αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο:
«Λυκόφως»: $37,000,000
«Νέα Σελήνη»: $50,000,000
«Έκλειψη»: $68,000,000
«Χαραυγή, Μέρος 1ο»: $110,000,000
«Χαραυγή, Μέρος 2ο»: $131,500,000
Συνολικό μπάτζετ ταινιών: $396,500,000
– Η κινηματογραφική σειρά του «Twilight» έχει κάνει εισπράξεις 2 δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως. Η δεύτερη ταινία της σειράς, «Νέα Σελήνη», έσπασε τα ρεκόρ εισπράξεων, ως η πιο πετυχημένη μεταμεσονύκτια προβολή και το ρεκόρ πρώτης προβολής στην ιστορία (o προηγούμενος κάτοχος του ρεκόρ ήταν η ταινία «Ο Σκοτεινός Ιππότης»), συγκεντρώνοντας $26,3 εκατομμυρία . Η «Έκλειψη», η επόμενη ταινία της σειράς, έσπασε αυτό το ρεκόρ κάνοντας εισπράξεις στην πρώτη προβολή ύψους $72,7 εκατομμυρίων στην Αμερική και $709 εκατομμυρίων παγκοσμίως και έκανε το μεγαλύτερο άνοιγμα πρώτης προβολής που έχει γίνει ποτέ στην Αμερική. Κατατάσσεται ως το τέταρτο μεγαλύτερο πρώτο τριήμερο στην ιστορία της Αμερικής, φτάνοντας το ποσό των $142,839,137.
Οι παγκόσμιες εισπράξεις:
«Λυκόφως»: $392,616,625
«Νέα Σελήνη»: $709,827,462
«Έκλειψη»: $698,491,347
«Χαραυγή, Μέρος 1ο»: $705,058,657
Σύνολο εισπράξεων παγκοσμίως: $2,508,379,328
«Νέα Σελήνη»
– Οι φανατικοί του «Twilight» θεωρούνται από τους πιο τρελούς και πορωμένους στην ιστορία των φαν. Έχουν κάνει πολλές επιθέσεις σε αντι-φαν του «Λυκόφωτος», χρησιμοποιώντας μέχρι και σωματική βία εναντίον τους. Γυναίκες έχουν διαλύσει το γάμο τους γιατί ερωτεύτηκαν παράφορα τον Πάτινσον. Στήνονται σε τεράστιες ουρές επί μέρες μόνο και μόνο για να καταφέρουν να μπουν στο Comic-Con του Σαν Ντιέγκο και να δουν τους ηθοποιούς από κοντά. Κατασκηνώνουν εβδομάδες έξω από τα συνεδριακά κέντρα και τις κινηματογραφικές αίθουσες, έχοντας προσδώσει πλέον μια εντελώς διαφορετική διάσταση στην έννοια του κάμπινγκ. Μέσα σ’ αυτό τον παραληρηματικό παροξυσμό, είναι επόμενο ότι και τραγικά γεγονότα θα συμβούν. Τον Ιούλιο του 2012 στο Comic-Con , μια γυναίκα χτυπήθηκε από αυτοκίνητο και σκοτώθηκε, ενώ περίμενε στην ουρά για να δει τους πρωταγωνιστές της σειράς.
Μια σκληροπυρηνική φαν, εθισμένη στο «Twilight», αναφέρει για την κατάσταση της: «Είναι σαν ναρκωτικό. Πρέπει να διαβάσω το βιβλίο ξανά και ξανά αλλιώς ξεσπάω σε κλάματα. Είναι απαίσιο. Δεν θέλω να μιλήσω σε κανέναν για αυτό. Αλλά φοβάμαι πως δεν είναι υγιές».
Σχόλια Facebook